Testad produkt: Freebuds 4i
Pris: Från 930 kronor på Prisjakt

Huawei går verkligen framåt snabbt på ljudsidan. Mellanmodellen Freebuds 3 hade sina brister men kostade ändå närmare 2 000 kronor vid lanseringen 2019. Förra året kom toppmodellen Freebuds Pro som var riktigt bra, och som kostade… 2 000 kronor. Nu släpps nya billigmodellen Freebuds 4i med många av finesserna från de mer påkostade modellerna, och 200 kronor billigare än gamla Freebuds 3i. Under tiden har priserna på de tidigare modellerna rasat kraftigt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är inget snack om att du får mycket för pengarna med Freebuds 4i. Du får välljudande proppar med bra batteritid och enkel hantering. De har även lånat funktioner från de dyrare modellerna, även om de inte gör det lika bra. Problemet är att Huawei priskonkurrerar med sig själva, så att du nu kan få Pro-modellen för bara ett par hundralappar mer.

Positivt

  • Låter bra både för musik och samtal
  • Enkel hantering
  • Lång batteritid på hörlurar

Negativt

  • Medelmåttig brusreducering
  • Klent batteri i laddningsetuiet
  • Inget officiellt vatten- eller dammskydd

Design och konstruktion

Som vanligt beskrivs nya produkter med pompösa ord och tydligen ska laddningsetuiet vara inspirerat av strandstenarna på Island. Med andra ord är det ovalt. Det har bra storlek och form för framfickan på jeansen och är ganska lätt.

Huawei Freebuds 4i
Foto: Jonas EkelundApple Airpods Pro (till vänster) jämförda med Huawei Freebuds 4i

De trådlösa hörlurarna är i numera bekant Airpods Pro-utförande, med en rejäl bula för batteri, högtalarelement och en stjälk med mikrofoner för samtal och brusreducering. Bulan är stor och vi fann den påträngande vid längre lyssning, men passform är ju väldigt individuellt. Du får med tre silikonkuddar varav mellanmodellen passade väl. Inofficiellt sägs hörlurar vara något stänksäkra, men de har ingen ipx-klassning

Funktioner och användarupplevelse

Har du en Huawei-mobil med EMUI10-gränssnittet är hopkopplingen lika enkel som Apples motsvarighet. När du öppnar etuiet hoppar det upp en notifiering på skärmen och du behöver bara trycka på anslut-knappen. Med Huawei-mobilen får du även bärdetektering, det vill säga att uppspelning pausas när du tar ut propparna och återupptas när du stoppar in dem igen.

Med appen AI Life, som även används för Huaweis smarta hem, kan du göra vissa inställningar. Som att välja om propparna ska använda brusreducering, ”uppmärksamhet” eller ej. Uppmärksamhet är alltså medlyssningsläget där du kan höra utrop på till exempel flygplatsen eller liknande utan att behöva ta ur hörlurarna. Här kan du också anpassa vad touchgesterna på hörlurarna ska göra.

Huawei Freebuds 4i
Foto: M3Med Android-appen AI Life kan du göra inställningar

True wireless-hörlurarna ska hålla för 10 timmars musiklyssning vilket vi nära på nådde vid vårt test. Det vill säga mer än väl nog för en dags lyssning. De kan även snabbladdas 10 minuter för ytterligare 4 timmars lyssning. Däremot kan etuiet bara ge drygt en uppladdning av hörlurarna och det är förvånansvärt lite.

Prestanda och ljudkvalitet

Tidigare enklare modeller har haft problem med skakig brusreducering, men i Pro-modellen fick Huawei äntligen till det. Vi hade därför hoppats att vi skulle få se samma teknik i dessa, om än kanske i enklare utförande. Mycket riktigt finns det inga inställningar i appen för att anpassa brusreduceringen som i Pro-modellen. Och brusreduceringen är ungefär lika halvdan som konkurrenternas i samma prisklass.

Huawei Freebuds 4i

Ljudet är relativt balanserat och inte påträngande skulpterat, utan fungerar för vardagslyssning i olika genrer. Ska vi vara petiga är diskanten vass och det skulle kunna vara mer tryck i basen så att det blev mer medryckande att lyssna. Tyvärr kan du inte anpassa ljudet med eq i appen. Men på det hela taget dock bra för prisklassen.

Specifikationer

Produkt: Huawei Freebuds 4i
Testad: april 2021
Tillverkare: Huawei
Element: 10 mm
IP-certifiering: -
Batteritid: Upp till 10 timmar + 12 timmar med laddningsetuiet
Anslutning: Bluetooth 5.2
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja, för Android
Vikt (två hörlurar): 11 gram
Vikt laddningsdosa: 36,5 gram
Rek pris vid test: 990 kronor.
Pris: Från 930 kronor på Prisjakt


Fler hörlurstester:

Betyg: 4 av 5

Huawei FreeBuds 4i Pris vid test: 875 kr.

Bästa pris just nu: 838 kr