Testad produkt: Ctek Chargestorm Connected 2
Pris: 15 119 kronor hos Ctek

Även om det kanske medföljer en kabel för att ladda bilen via ditt vanliga 230-voltsuttag vid garaget är det sällan lämpligt. Visst, en 10A-säkring håller säkert (och du kan ofta ställa ned effekten i bilen för att undvika att bränna säkringen), men problemet är att varken kablar eller kontakter brukar vara gjorda (eller godkända) för att köras på maximal belastning timme efter timme.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ctek Chargestorm Connected 2 är en modern laddbox för dig som vill kunna ladda elbilen snabbt och stabilt hemma. Boxen är gedigen, snygg och smidig och vi gillar den tillhörande appen. Rekommenderas!

Positivt

  • Snygg och smidig
  • Robust
  • Bra app

Negativt

  • Trådlös uppkoppling är inte standard
Vill du kunna ladda elbilen hemma (och då menar vi även laddhybrider) är en laddbox något du bör räkna in i kalkylen. Dessutom går det snabbare att ladda bilen om du kan plocka ut mer effekt än via ett vanligt enfasuttag på 10A.

Smidigt med 11 kW hemma

Cteks nya Chargestorm Connected 2 är en modern laddbox som monteras antingen på vägg eller på stolpe. Den levererar upp till 11 kW och finns med en eller två laddkontakter. Vi har testat boxen i singelkontakturförande, med ett Typ 2-uttag. Boxen installerades av elektriker mot en elcentral där 3-fas 25A fanns tillgängligt. Samtidigt installerades (i centralen) en lastbalanserare (ingår ej som standard) som säkerställer att boxen inte plockar ut mer ström än vad som är lämpligt med tanke på annan utrustning i huset.

Test Ctek Chargestorm 2 laddbox
Luckan till uttaget är gedigen och kabellåset kopplas i och ur snabbt.

Boxen är snygg och smidig i formatet. På höger sida sitter laddkontakten, skyddad av en rejäl lucka. Om du har väldigt begränsad bredd där du tänkt få boxen installerad kan det bli problem med sidomonterad kontakt. Förutom den feta elkabeln som drogs fram från elcentralen kopplade vi även in boxen via ethernetkabel till nätverket, för att komma åt de uppkopplade funktionerna. Ctek Chargestorm Connected 2 ska även finnas med 3G/4G-uppkoppling som tillval.

Att komma igång med appen är enkelt. Under den låsbara luckan sitter en klisterlapp med ett app-id som du använder för att registrera boxen mot ditt konto. 

Test Ctek Chargestorm connected 2
Appen Taking charge är enkel att använda. Här kan du se hur mycket du laddat, ställa in laddningsscheman med mera.

Laddade ett gäng testbilar

Vi testade laddboxen under ett antal veckor med flera olika elbilar. Bland annat Kia e-Niro, Ford Mustang Mach-E och laddhybriden Jeep Compass. Dessutom testades Chargestorm Connected 2 under en extremt kall period där elpriserna rusade. Då var det smidigt att själv kunna gå in i appen och välja när vi ville att bilen skulle laddas. Detta är annars en funktion många elbilar också har, så det är inget vi tycker är superviktigt att kunna styra direkt i laddboxen.

Däremot är det intressant att kunna följa hur mycket el som går åt och på det sättet få en mer konkret bild av hur mycket det kostar att köra elbil. Annars märker du ju detta bara genom att din totala elräkning växer.

Test Ctek Chargestorm 2 laddbox
Under huven sitter en säkring samt en mätare. Locket är låsbart.

Laddboxen har en rad funktioner som du förhoppningsvis inte märker av under användning. Till exempel inbyggd säkring och jordfelsdetektering samt stöd för dynamisk lastbalansering (Nanogrid) om du väljer dubbla uttag eller vill koppla ihop flera laddboxar. Det inbyggda kabellåset fungerar bra och kopplar snabbt i och ur. Boxen är ip54-klassad och ska klara från -30 till +50 grader. Priset på 15 000 kronor (före Grön Teknik-avdraget) känns rimligt, även om det hade varit trevligt med trådlös uppkoppling som standard.

Fakta Ctek Chargestorm connected 2

M3 rekommenderar

Tillverkare: C-tek E-mobility
Testad: Mars 2021
Pris: 15 119 kr (före avdrag för "Grön teknik")
Laddeffekt: 11 KW
Laddström: 16A
Faser: 3
Inbyggd energimätare: Ja
Inbyggd jordfelösbrytare: Ja
App: Ja (Taking charge)
Uppkoppling: Ethernet (4G finns som tillval)
Garanti: 2 år

Betyg: 4 av 5