Testad produkt: Denon Home Sound Bar 550
Pris: 5 299 kronor hos Amazon Sverige

I stort sett samtliga moderna tv-apparater kräver någon form av komplettering i form av externa högtalare för att göra ljudet rättvisa. Och kanske är Denon Home Sound Bar 550, en avancerad soundbar i ett smidigt format, pusselbiten du saknat för att få till den där intensiva film- och ljudupplevelsen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Är du ute efter en kompakt soundbar med stöd för både Dolby Atmos och DTS:X som presterar bra även utan en kompletterande subwoofer – då är Denons Home Sound Bar 550 klart intressant. Den är kompatibel med andra högtalare i Heos-familjen och har potential att kunna utmana i produktkategorin, och då främst den något billigare Sonos Beam. Med tanke på prislapp och specifikationer förväntar vi oss emellertid ett betydligt bättre ljud, och då främst i form av en omslutande surround-upplevelse.

Positivt

  • Smidigt format
  • Bluetooth, AirPlay 2 samt inbyggt Heos för multiroom
  • Stöd för Dolby Atmos och DTS:X
  • Klar och tydlig dialogåtergivning

Negativt

  • Saknar inbyggd Chromecast
  • Underpresterar, sett till prislappen, när det gäller surroundljud
Sett till det yttre är det här knappast den mest imponerande pjäsen vi stött på. Den mäter ynka 65 centimeter i bredd vilket innebär att den nästan upplevs som patetisk jämfört med tillverkarens tidigare Heos-limpor, eller för att nämna ett annat exempel, antagonisten Sonos senaste modell i segmentet: Sonos Arc.
Denon Home Sound Bar 550

Sonos-utmanare?

Det är möjligt att en jämförelse med den sistnämnda blir något haltande. Sett till dimensionerna vore kanske det mest naturliga att istället nämna Sound Bar 550 i samma andemening som den mer kompakta Sonos Beam, men prismässigt ligger den närmare just Arc. För visst är det så, att det i slutändan oftast ändå landar i vad ekonomin tillåter?

Oavsett jämförelse – om Denon ligger dig varmast om hjärtat är Sound Bar 550 givetvis en spännande produktnyhet, och har du sedan tidigare ett gäng Heos-kompatibla högtalare blir det än mer intressant. Med tanke på att den är konstruerad för att prestera bra även utan subwoofer (det finns för närvarande ingen trådlös subwoofer i Home-serien) lär den även kunna tilltala en och annan mer trångbodd spekulant.

Denon Home Sound Bar 550

Bestyckningen består av totalt nio högtalare – fyra framåtriktade 55 millimeterselement för bas/mellanregister, två diskanter samt tre passiva slavbasar (50 x 90 millimeters). Till skillnad från gängse Atmos-ljudlimpor saknar alltså Denons soundbar uppåtriktade högtalarelement utan återger istället Atmos och DTS:X virtuellt med hjälp av lite signalbehandlat digitalt fuffens (DSP). Hur denna udda lösning presterar återkommer vi till.

Stöd för både Dolby Atmos och DTS:X

Högtalarkabinettet är av mattsvart hårdplast kompletterat med ett i fronten, sidorna och delar av bakstycket har galler som är klätt i ett mörkgrått vävt tyg. Anslutningarna placerade på baksidan består av hdmi-in/ut (4k/earc), optisk, ethernet, analog ljudingång samt en usb-ingång för lagringsmedia (fat32 och ntfs-formaterade).

På enhetens ovansida finns en liten touchkänslig platta av glas som reagerar när du närmar dig med fingret och synliggör de bakgrundsbelysta ikonerna för att ändra volym samt för play/pause.

Denon Home Sound Bar 550
Denon Home Sound Bar 550

Installationen är snabbt avklarad, efter att ha laddat ned den tillhörande Heos-appen till en smartphone samt anslutit högtalaren med en ethernet-kabel till hemmets router är det bara att följa steg-för-steg-anvisningarna. Om du så önskar kan du därefter välja om du vill byta till trådlös anslutning. Sedan är det bara att via en hdmi-kabel sammankoppla enheten med din tv och börja med fininställningarna.

En av fördelarna med Home Sound Bar 550 är stödet för både Dolby Atmos och DTS:X, något Sonos Beam saknar medan Sonos Arc har stöd för enbart Dolby Atmos. Men att enbart ljudlimpan har stöd för Dolby Atmos räcker inte, utan som vanligt när det kommer nyare format och standarder ställer det krav på din övriga utrustning liksom tillgängligt källmaterial.

Vill du exempel mata högtalaren direkt från tv:n med Atmos-filmljud (från exempelvis Netflix) krävs en nyare modell med hdmi-earc. Detta är lite av ett sidospår, men har du för avsikt att kunna få ut det mesta av Sound Bar 550 är det av yttersta vikt att du kollar upp kompabiliteten från uppspelningsenhet hela vägen till ljudlimpan. 

Nåväl, i appen kan du välja mellan olika ljudlägen och ingångskällor. Här finns även sex anpassningsbara snabbval för att snabbt kunna växla mellan olika inställningar, exempelvis ”Spela musik” för att starta uppspelning av musik från Spotify. Smidigt i teorin, men samtidigt är det lite märkligt att dessa snabbval endast är synliga i appen när tv-ljudet är aktiverat. Har du tryckt på en av knapparna och därefter vill använda snabbvalen igen måste du däremellan först gå in i menyn och växla tillbaka till ”TV”. Obegripligt.

Brett utbud av tjänster

För övrigt kommer sedan tidigare användare av Heos-gränssnittet känna igen sig, både när det gäller funktioner i form av rumsindelning, ljudinställningar och tjänsteutbud. Här kan du utöka systemet med kompatibla trådlösa surround-högtalare (Denon Home 150, 250 eller 350) och en trådlös subbas (exempelvis Denon DSW-1H).

Denon Home Sound Bar 550

Vidare finns stöd för Spotify Connect, Tidal, Napster, Deezer, Tunein liksom internetradio. Utöver inbyggt Heos för multiroom finns även bluetooth och Airplay 2 tillgängligt. Något som saknas är däremot en inbyggd Chromecast vilket innebär vissa begränsningar, exempelvis om du vill implementera högtalaren i en Google Home-miljö.

Bristande surround-upplevelse

Med tanke på specifikationer och prislapp har vi relativt höga förväntningar när vi slutligen snuddar vid pudelns kärna, det vill säga hur Denon Home Sound Bar 550 presterar ljudmässigt. Överlag låter det bra, främst när det kommer till film- och tv-ljud. Dialogen är klar och tydlig och basåtergivningen är träffsäker och förvånansvärt tung, med tanke på att vi testar högtalaren utan en kompletterande subbas.

Men när det kommer till en omslutande känsla av surround vill det sig inte riktigt. Ljudet är påtagligt centrerat, trots att vi matar den med Dolby Atmos-ljud upplever vi ingen större skillnad jämfört med ”vanligt” stereoläge.

Bristerna blir än mer påtagliga när vi växelvis jämför med tidigare nämnda Sonos Arc och sett till enbart ljudprestanda känns avståndet mellan dessa två som milslångt. Om detta enbart beror på det faktum att Home Sound Bar 550 saknar uppåtriktade högtalarelement låter vi vara osagt, men är det specifikt en häftig Dolby Atmos-upplevelse du är ute efter och valet står mellan dessa två är det inget snack – lägg till ett par tusenlappar och knalla hem med en Sonos Arc!

Specifikationer

Modell: Home Sound Bar 550
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Denon
Anslutning: Trådlöst dual-band-wifi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz / 5 GHz), HDMI-in/ut (med 4K/eARC), optisk, Ethernet, analog ljudingång (stereo minijack), USB-lagringsmedia.
Aktiv röststyrning: Nej, inte i dagsläget men förberedd för Google-assistent/Amazon Alexa
Övrigt: Stöd för Dolby Atmos samt DTS:X
Mått: (B x H x D): 65 x 7,5 x 12 centimeter
Vikt: 3, 3 kilo
Rek. pris vid test: 6 998 kronor
Pris: 5 299 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5