Testad produkt: Arlo Video Doorbell Wire-free
Pris: 2 031 kronor hos Power

Arlo har med sin nya Essential-serie frångått behovet av att ha en hubb installerad. Istället ansluts enheterna, som nyligen testade Arlo Essential Spotlight Camera, direkt till din befintliga router via wifi. Deras nya videodörrklocka Arlo Video Doorbell Wire-free är inget undantag. Detta har sina fördelar, inte minst ekonomiskt då du slipper extrakostnaden för hubben, men även några nackdelar visar det sig.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Arlo Video Doorbell Wire-free är en mycket bra och lättanvänd videodörrklocka med utmärkt bild- och ljudkvalitet. Prislappen är dock hög och för att få tillgång till samtliga funktioner och finesser krävs ett betalabonnemang som är både krångligt och kostsamt. Ett litet minus också för att det i dagsläget inte finns någon chime som fungerar utan en hubb.

Positivt

  • Kan användas både trådad och trådlös.
  • Mycket bra bild och ljud.
  • Bra bildvinkel.
  • Ingen hubb behövs

Negativt

  • Dyr.
  • Begränsade funktioner utan abonnemang.
  • Finns ännu ingen chime som inte kräver en hubb.
Till en början är dock allt problemfritt. Att installera Arlo Video Doorbell Wire-free är väldigt smidigt, i alla fall om du väljer den trådlösa installationsvarianten. Då är det bara att ladda batteriet, montera en av de två väggplattorna (en rak och en vinklad) och sätta i kameran. Efter att ha lagt till videodörrklockan i appen är du sedan snabbt igång.
M3 rekommenderar

Det går också att ansluta Arlo Video Doorbell Wire-free till befintliga ledningar om du redan har en dörrklocka som du vill ersätta. Det blir förstås en lite krångligare installation, men fördelarna är dels att du kan spara på batteriförbrukningen, dels att du kan använda dig av den befintliga dörrklockans ringsignal.

För här är ett av problemen med att Arlo Video Doorbell Wire-free inte ansluter till någon hubb; det finns i dagsläget ingen så kallad chime till den (alltså en högtalare som säger ”Ding Dong”) som kan anslutas direkt via nätverket.

Arlo har en chime, men för att kunna använda denna måste du även ha en hubb och då försvinner ju hela poängen med Essential-serien. En ny chime (Arlo Chime 2) är dock på gång, men pris och tillgänglighet är oklart i skrivande stund.

Och en chime är förstås inte nödvändigt att ha då du ju får en notis i mobilen när någon ringer på, men det är smidigt om det även hörs inne i huset/lägenheten när en besökare trycker på ringknappen.

Och apropå extra tillbehör så är det även smidigt att Arlo Video Doorbell Wire-free har ett löstagbart batteri. Med ett extra batteri behöver du inte vara utan din videodörrklocka medan batteriet laddas.

Funktionsrik och lättanvänd

Väl på plats är Arlo Video Doorbell Wire-free precis så lättanvänd och funktionsrik som går att önska. Förutom att få en notis när någon ringer på och sedan prata med denna person i realtid, kan du även få notiser vid upptäckt rörelse, spela in videoklipp vid upptäckt rörelse och ställa in rörelsezoner och bestämma känsligheten för dessa. Det går även att använda så kallade smarta meddelanden där du bara får aviseringar för rörelse orsakad av exempelvis människor och djur, men inte av fordon eller liknande. Arlo Video Doorbell Wire-free har även en inbyggd siren som kan utlösas antingen manuellt eller vid upptäckt rörelse.

Tyvärr krävs det, precis som för de flesta andra kameror nu för tiden, ett betalabonnemang för att få tillgång till flera av dessa funktioner. Och tyvärr envisas Arlo med att ha ett krångligt system för dessa abonnemang.

Billigast är Arlo Smart Premier Single Camera för 29 kronor per månad. Med detta abonnemang får du 30 dagars videohistorik med inspelningar i upp till 2k. Vill du istället ha möjlighet att spela in i upp till 4k behöver du abonnemanget Arlo Smart Elite Single Camera för 49 kronor i månaden.

Har du sedan fler kameror (upp till fem stycken) behöver du andra (dyrare) abonnemang. Har du fler än fem kameror behövs ytterligare abonnemang. Och vill du ha kontinuerlig inspelning behöver du ett cvr-abonnemang som kostar från cirka 85 kronor (10 dollar) per kamera och månad. Kort sagt, Arlos abonnemang är både röriga och dyra.

Och dyr är även själva Arlo Video Doorbell Wire-free, med sitt cirkapris på 2 190 kronor.

Arlo Video Doorbell Wire-free
Arlo Video Doorbell Wire-free i dagsljus…
Arlo Video Doorbell Wire-free
…i lampljus…
Arlo Video Doorbell Wire-free
...och i mörker.

Utmärkt bildkvalitet

För den pengen får du dock en videodörrklocka av riktigt bra kvalitet. Både bild- och ljudkvaliteten är nämligen utmärkt, såväl i dagsljus, som i lampljus och mörker (och nej, ljudkvaliteten påverkas förstås inte av ljus eller mörker…).

Arlo har valt en kvadratisk bild, med en upplösning på upp till 1 536 x 1 536 bildpunkter, vilket med bildvinkeln på 180 grader gör att det blir en lätt klotformad känsla i bilden. Det är dock inga problem att klart och tydligt se (och höra) personen som ringer på och eventuella paket som har lämnats framför dörren.

Det är heller inga problem med tappad kontakt med nätverket och responsen från Arlo Video Doorbell Wire-free är snabb både när det gäller upptäckt rörelse och när någon ringer på dörren.

Arlo Video Doorbell Wire-free är en mycket bra videodörrklocka som kommer bli ännu bättre när det finns en chime som inte kräver en hubb. De enda nackdelarna är egentligen det höga priset och de krångliga och bitvis dyra abonnemanget som krävs för att du ska få tillgång till samtliga funktioner och finesser.

Specifikationer

Produkt: Arlo Video Doorbell Wire-free.
Testad: Mars 2021.
Tillverkare/kontakt: Arlo, arlo.com.
Anslutningar: Sladdanslutning, 2,4 GHz wifi.
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android.
Upplösning: Upp till 1 536 x 1 536 bildpunkter.
Bildvinkel: 180 grader diagonalt.
Ljud: Mikrofon och högtalare.
Rörelsesensor: Ja.
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs).
Abonnemangskostnad: Från 29 kronor per månad.
Mått: 14,3 x 4,7 x 3,7 centimeter.
Färg: Svart eller vit.
Övrigt: Stöd för Amazon Alexa och Google Assistant.
Pris: 2 031 kronor hos Power.

Betyg: 4 av 5

Arlo Wire-Free Video Doorbell Pris vid test: 2031 kr.

Bästa pris just nu: 2061 kr