Testad produkt: Earin A-3
Pris: Kostar 1 995 kronor hos Earin

Redan 2014 lanserade det lilla Malmöföretaget en Kickstarter-kampanj för de allra första helt trådlösa propparna på marknaden. Men det tog två år innan undertecknad kunde lägga vantarna på dem. Trots detta hade de barnsjukdomar som problem med uppkopplingen. Förhoppningsvis har de inte stressat fram sin tredje produkt A-3.

Uppdatering April 2021: Appen nu tillgänglig för Android

Betyg 3 av 5

Omdöme

Earin är åter pionjärer när det gäller helt true wireless-hörlurar, denna gång med de minsta på marknaden. De är fulla av fiffig teknik, som att automatiskt känna av i vilket öra de sitter. Nackdelarna är att de inte passar alla, att hanteringen blir lidande och att batteritiden inte håller måttet. Vi är inte heller särskilt imponerade av ljudet eller samtalskvaliteten. Det känns som att Earin A-3 skulle behöva en runda till i labbet innan de var klara att säljas.

Positivt

  • Små och behagliga – om de passar
  • Känner automatiskt av vänster och höger
  • Etuiet kan laddas trådlöst

Negativt

  • Ingen app för Android ännu
  • En öppen design ger klen basåtergivning
  • Tröttande ljud vid lång lyssning

5 saker att tänka på när du väljer hörlurar

Design och konstruktion

Snäckorna är mycket riktigt väldigt nätta och diskreta. De förefaller nätt och jämnt omsluta det enorma 14,3 millimeters elementet och det är svårt att förstå var Earin har lyckats få plats med batteriet.

Eftersom vi kallar Earin A-3 för snäckor sitter de alltså i ytterörat, likt de första Apple Airpods. Fördelen är att du slipper ha en silikonpropp i hörselgången, vilket många tycker är obekvämt. Nackdelen är att det kan vara svårt att få dem att sitta på plats.

Earin A-3
Foto: Jonas EkelundJämför storleken på Samsung Galaxy Buds Pro, Earin A-3 och Apple Airpods Pro

Hörlurarna är smart utformade och det är uppenbart hur de ska sitta i öronen. För oss satt de väl på plats utan någon tendens att röra på sig, även om vi nog inte skulle våga ha dem på en löprunda. Vilket vi annars hade kunnat eftersom de är damm- och droppskyddade. Men vi har sett användare i deras forum som klagat på att de ramlar ut, så det är väldigt individuellt.

Det lilla metalliska laddningsetuiet ser förtroendeingivande ut och känns lyxigt, jämfört med konkurrenternas plastiga. Det kan ladda snäckorna hela fem gånger, för en total speltid på 30 timmar. Etuiet kan laddas med usb-c eller trådlös laddning.

Funktioner och användarupplevelse

Installationen gick inte helt smärtfritt på vår iPhone så vi provade istället att installera på en Android-mobil. Bara för att upptäcka att det inte finns någon app för den plattformen än! Därmed gick det inte att göra några inställningar eller uppdatera snäckornas mjukvara. Till slut lyckades vi på iPhone, efter att ha insett att man först måste ta bort parkopplingen till den andra mobilen. Väldigt opraktiskt om du har mer än en mobil.

Vad som däremot är väldigt praktiskt är att Earin A-3 själv känner av om du stoppat in snäckan i höger eller vänster öra, du slipper försöka hitta de mikroskopiskt små bokstäverna "L" eller "R".

Earin A-3 inställningar
Varken många inställningar eller finesser

True wireless-hörlurarna har touchknappar längst ut som det är omöjligt att undvika att röra vid när du justerar passformen, sätter i eller tar ut propparna. Det problemet har de löst genom att standardfunktionerna kräver två tryckningar. Men du kan också ändra till klassiska kontroller för att pausa, byta låt eller svara i telefon.

Däremot har de inga av de finesser vi sett från konkurrenterna det senaste året. Som brusreducering, medhörning, 3d-ljud, eller ens gammal hederlig equalizer.

Prestanda och ljudkvalitet

Som med alla öppna true wireless-snäckor gör bristen på försegling att basåtergivningen blir lidande. Earin har försökt motverka detta genom att använda 14,3 mm element. Det är större än normalt och ”pumpar 20 procent mer luft” som de uttrycker det. Pressar du in snäckan i örat hör du mycket riktigt en tung bas, men så fort du släpper försvinner den.

Earin A-3 true wireless
Foto: EarinDet är svårt att få till bas med små och otäta öronsnäckor

Eftersom basen är så frånvarande är det lätt hänt att du kompenserar för det genom att dra upp volymen. Men då blir det uppenbart att diskanten är gäll med skarpa toner för exempelvis cymbaler och s-ljud i sången. Därför blir ljudet tröttande för öronen vid längre lyssning.

Earin talar själva om sin fiffiga mikrofonteknik som ska göra att bara din röst fångas upp samt att de har ”ambient noise reduction”. Det märkte vi lite av i vårt test där den uppringde menade att rösten lät sprakande och att det var mycket omgivande ljud som störde.

Specifikationer

Produkt: Earin A-3
Testad: mars 2021
Tillverkare: Earin
Typ: True wireless, in-ear
Frekvensomfång: 20 Hz - 20 kHz
IP-certifiering: IP52
Batteritid: Upp till 5 timmar + 25 timmar med laddningsetuiet
Anslutning: Bluetooth 5.0 aptX/AAC
Handsfree-funktion: Ja, 4 mikrofoner
Tillhörande app: Ja, för iPhone och Android
Vikt (två hörlurar): 7,0 gram
Vikt laddningsdosa: 50 gram
Pris: Kostar 1 995 kronor hos Earin

Betyg: 3 av 5