Testad produkt: HP Omen Spacer
Pris: 2 299 kronor hos HP Store

Vid första anblick är det svårt att märka av detaljer som gör HP:s tangentbord för gaming till just ett sådant. Det är inte överdrivet spejsat till utseendet och flashar inte heller ettusen rgb-strålar när vi kopplar in den i datorn. Istället har vi att göra med ett stilrent, mekaniskt och kompakt tangentbord som enbart lyser i rött och vitt (eller inte alls).

Betyg 4 av 5

Omdöme

HP Omen Spacer är ett lättanvänt och stabilt tangentbord för dig som behöver ett diskret alternativ. Knapparna är responsiva och det mjuka handledsskyddet är riktigt bekämt, särskilt vid långa spelpass. Det enda riktiga minuset är att tangentbordet inte har uppfällbara ben och är därmed låst till endast ett läge. 

Positivt

  • Bekvämt
  • Responsivt

Negativt

  • Få ljuslalternativ
  • Kan inte tiltas
Det saknar också den numeriska delen. Detta är ingenting vi saknar i just gaming, men desto mer inom andra användningsområden. Där krävs det en viss mental omprogrammering de första gångerna. Resten av knapparna sitter där de ska, med ett visst avstånd till funktionstangenterna. Samtliga i uppsättningen är av typ bruna cherry mx, som innebär blixtsnabb respons utan att behöva tryckas ned helt. Något vi hårdtestat med olika typer av actionspel med goda resultat.
Omen Spacer
Foto: Raphael Cano Felix

Enkel konfiguration

Precis som andra Omen-produkter är även Spacer kompatibelt med Omen Gaming Hub. Här kan vi med enkelhet ställa in om ljuset ska vara statiskt eller pulsera från vänster till höger, plus ett flertal andra häftiga kombinationer. Precis som med andra flashiga tillbehör lägger sig nyhetens behag snabbt och till slut väljer vi ett statiskt ljus på den starkaste nivån, där WASD-knapparna sticker ut i rött. Stillrent, men ändå en funktion som dränerar batteriet snabbare än förväntat.

Omen Gaming Hub

HP själva menar att batteriet håller i 75 timmar, men vår inställning klockade knappa 30 timmar. När vi alltför ofta fick plocka fram usb-sladden valde vi istället att sänka allt till lägsta nivån. Och på tal om sladdar sker den trådlösa kommunikationen med hjälp av en 2,4 Ghz-dongel, som förvisso ockuperar en usb-ingång men som också är tillförlitlig i tävlingsinriktade spel. Usb c-laddningskabeln kan användas för regelrätt trådad kommunikation, men då försvinner också lite av meningen med tangentbordet.

Kudde på köpet

Som vi tidigare nämnde har vi använt Spacer med olika typer av spel. Men vi har också använt det till vardagliga sysslor, som att skriva texter. För det ändamålet fungerar uppsättningen också mer än väl, särskilt tack vare det medföljande handledsskyddet. Den utbuktande, mjuka delen gör det riktigt bekväm för långa spel- eller skrivpass. Skyddet sitter fast med hjälp av magneter, men kan med enkelhet dras ur och flyttas runt. Och tangentbordets halkskydd är så pass starkt att det sitter kvar oavsett.

tangentbort kudde
Foto: Raphael Cano Felix

Rent funktionsmässigt har vi annars inte mycket att leka med. En dedikerad Omen Gaming Hub-knapp finns dock, som är rätt bekväm att använda för att snabbt konfigurera inställningarna. Men utöver den något begränsade ljusfunktionen finns det inte mycket att ändra, annat än att lägga till makros för de olika funktionsknapparna. Tangentbordets absoluta styrka är annars hur behagligt det är att använda, där den enda riktigt negativa missen är att vi inte kan tilta det.

Specifikationer

Produkt: HP Omen Spacer
Testad: Mars 2021
TillverkareHP
Typ: Trådlöst mekaniskt tangentbord
Tangenter: Bruna Cherry MX
Pris: 2 299 kronor hos HP Store

Betyg: 4 av 5

SteelSeries Apex Pro TKL (Nordisk) Pris vid test: 1849 kr.

Bästa pris just nu: 2188 kr