Facebooks integritetschef Guy Rosen har skrivit ett långt blogginlägg, publicerat samma vecka som amerikanska representanthusets energi- och handelsutskott ska diskutera hur plattformar som Facebook hanterar spridandet av lögner online.

Han börjar med att avslöja hur många fejkkonton företaget egentligen tar bort. Varje dag stoppar Facebook miljontals falska konton, de allra flesta redan när de skapas. Mellan oktober och december 2020, kring det amerikanska presidentvalet, stängdes hela 1,3 miljarder konton.

Guy Rosen går vidare och talar om hur Facebook minskar spridningen av lögner och falskheter, och hur det kombinerar 35 000 moderatorer och ai-teknik för ändamålet.

Avslutningsvis skriver han att det inte stämmer att Facebook ignorerar lögner för att tjäna pengar på det, och ger som exempel hur företaget 2018 ändrade nyhetsflödesalgoritmen för att visa mer innehåll från familj och vänner på bekostnad av delat viralt innehåll. Det ledde enligt Guy Rosen till att användare tillbringade fem procent mindre tid på Facebook.