Testad produkt: Broil King Porta Chef 320
Pris: Från 3 890 kronor på Prisjakt

Broil King behöver ingen närmare presentation. Tillverkaren tillhör skaran av de riktigt stora aktörerna på marknaden och finns representerade hos flertalet större återförsäljare, i Sverige främst Bauhaus och Plantagen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En robust konstruktion som förmedlar hög kvalitetskänsla med brännare som levererar en hög, tillika jämnt fördelad totaleffekt. Den väl tilltagna grillytan liksom enkel hantering gör Porta Chef 320 till något av en optimal gasolgrill för balkongen eller den mindre uteplatsen. Storleken och den relativt höga vikten gör den emellertid något otymplig och lämpar sig mindre bra för dig som är ute efter en mer portabel grill.

Positivt

  • Hög effekt, stor grillyta
  • Snygg och robust kontruktion
  • Enkel att rengöra

Negativt

  • Relativt otymplig och tung 
  • Dyr vagn med hjul (tillbehör, 1 290 kronor)
Produktportföljen innehåller allt ifrån rök-, pellets-, och inbyggnads-grillar men Broil King är för de flesta av oss kanske mest kända för sina fristående gasolgrillar, ett område inom vilket de stoltserar med ett brett utbud av modeller. Alltifrån rejäla lyxpjäser i Imperial-serien till de något enklare grillarna i Gem-serien. Oavsett vilken storlek eller modellserie du väljer har de alla något gemensamt; ett bergfast kvalitetsrykte som även avspeglar sig i prislappen – en Broil King kostar en slant.
Broil King Porta Chef 320

För att kvala in produktkategorin som vi döpt till ”kompakta gasolgrillar” ställer vi följaktligen vissa krav. Dels ska de i motsats till de fullstora modellerna storleksmässigt vara lämpliga för balkongen eller den mindre uteplatsen, dels ska de på ett eller annat sätt vara portabla för att enkelt kunna tas med på utflykten, på campingsemestern eller andra liknande aktiviteter.

Snygg design, tilltagen grillyta

Minstingen i Broil Kings sortiment går under namnet Porta Chef 320 och ser vi till de övriga modellerna vi testat i segmentet, får den i sammanhanget ses som en riktigt rejäl - på gott och ont. Används den uteslutande på balkongen eller uteplatsen erbjuds en stabil konstruktion med två sidobord liksom en i sammanhanget stor grillyta.

Broil King Porta Chef 320
I viss mån portabel, men för att bära runt på Porta Chef 320 krävs en del muskelkraft

När det gäller portabilitet blir det knepigare. Benen kan förvisso både snabbt och enkelt monteras och locket kan fixeras med sprintar, men den är i sammanhanget fortfarande för skrymmande och tung för att enkelt kunna bäras längre sträckor. Med det sagt är konstruktionen inte opraktiskt, den lämpar sig exempelvis utmärkt för att för att tas med husvagnssemestern eller med bil till landstället.

Gedigen konstruktion 

Konstruktionen är både snygg och känns rejäl. Lock och grillbox är konstruerade i gjuten aluminium med detaljer i rostfritt stål. Brännarna är tre till antalet som tillsammans levererar en totaleffekt 5,25 kW och justeras med hjälp av de tre på fronten placerade vreden, som kompletteras med knappen för det elektroniska tändsystemet. På vardera sida finns enkelt nedfällbara sidobord i plast och för att ha koll på hettan finns på locket en snyggt integrerad termometer.

Broil King Porta Chef 320

Den primära grillytan mäter 52 x 33 centimeter och gallret är tillverkat gjutjärn, därutöver finns en avtagbar kromad värmehylla. De rostfria brännarna skyddas effektivt av flametamers (som lätt kan avlägsnas när de ska rengöras) och köttsaft och fett leds ner en utdragbar dropplåda. Lådan är föredömligt slät och saknar markerade skarvar där smuts annars lätt fastnar. Som bekant finns det i praktiken egentligen ingen grill som är optimal när det gäller just rengöring, men Porta Chef är förhållandevis enkel att underhålla.

Broil King Porta Chef 320
Med vagn (finns som extra tillbehör) blir Porta Chef 320 enklare att flytta runt
Broil King Porta Chef 320
Smart! De avtagbara benen förvaras vid transport eller förvaring i grillens underdel .

Det är inget snack om saken, när det gäller grillning presterar Porta Chef 320 riktigt bra. Den i sammanhanget tilltagna boxen tar förvisso en stund att värma upp, runt åtta minuter för att nå 200 grader, men fördelningen är exemplarisk och ytan är mer än tillräcklig för fyra stora stekar. Gjutjärnsgallret levererar ett tilltalande grillmönster och fördelen med en större grillyta i kombination med flertalet brännare innebär även möjligheten till indirekt grillning. 
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Porta Chef 320
Testad: mars 2021
Tillverkare: Broil King
Antal brännare: Tre
Max effekt: 5,25 kW
Grillgaller: Gjutjärn
Tändning: elektronisk
Inbyggd termometer: ja
Sidobord: Två, fällbara
Mått BxHxD (med sidobord utfällda): 103 x 109 x 52 centimeter
Vikt: 20 kilo
Garantier: Grillbox och lock 10 år, brännare 5 år, övriga delar 2 år.
Rek. pris vid test: 3 699kronor
Pris: Från 3 890 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5