Testad produkt: Power A Enhanced wired controller
Pris: Från 569 kronor på Prisjakt

Extraknappar för handkontroller är oftast reserverade för de dyraste elit-alternativen. På Xbox-fronten har vi den fullt inställningsbara Elite Series 2 samt ett par utmanare från Razer. Gemensamt för alla är att extraknapparna är en del av ett större paket, där det ingår allt från anpassning av motstånd i spakarna till att byta mellan olika styrkors.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Power A:s trådade handkontroll har vissa finesser från proffsvarianterna, men till ett billigare pris. Den har dock några skavanker, exempelvis spakarna som kan skava mot tummarna. Om du enbart är intresserade av två extraknappar för onlinespel som Call of Duty är kontrollen en bra ingångsmodell. Särskilt om du inte vill spendera tusenlappar på Razers eller Microsofts dyrare alternativ.

Positivt

  • Billigare än originalkontrollen
  • Knapparna på undersidan sitter perfekt

Negativt

  • Något plastigare än originalkontrollen
  • Delvis obekväma spakar
Därför fyller Power A:s nya kontroll för Xbox Series X/S ett vakuum, då den erbjuder två programmerbara extraknappar till ett billigt pris. Faktum är att priset inte bara ligger långt under de reguljära proffskontrollerna, utan även originalen som medföljer Microsofts spelkonsoler.
Power A
Foto: Raphael Cano Felix

Komfort och respons

En anledning är nog att kontrollen sköter kommunikationen via sladd istället för att vara trådlös. Det i sig är inget negativt i just denna diskussion, då Razers proffsalternativ också kör den lösningen. Däremot känns Power A:s kontroll inte lika robust. Ytan är något plastigare och vikten känns knappt av. Det sistnämnda är inget större problem, men det händer att kontrollen då och då ”glider ifrån”. Trots att baksidan är mönstrad och ska därmed ge bra grepp.

Power A kontroll vs vanlig
Foto: Raphael Cano FelixXbox Series-original till vänster och Power A:s kontroll till höger.

De ”vanliga” knapparna är desto mer behagliga och känns lika responsiva som de officiella. De konkava spakarna har dock en akilleshäl och det är själva delen som buktar inåt. Att säga att den skaver mot tummarna vore en stor överdrift. Men vi märker ändå av dem väl mycket under pågående spel. Så pass att vi till slut fäster ett par tumgrepp som råkade finnas i närheten.

Extraknappar
Foto: Raphael Cano Felix

De stora vinnarna här är annars de två programmerbara extraknapparna på baksidan. Dessa sitter i helt perfekt placering för långfingrarna. Materialet här är av samma material som övriga knappar, till skillnad från Microsofts Elit-kontroller, som utmärker sig med paddlar i metall. Power A:s är dock integrerade och kan inte bytas ut, men är å andra sidan inte heller i vägen när de inte behöver användas.

Andra funktioner

Något som kan vara knepigt med just de programmerbara knapparna är att kontrollen inte har en dedikerad app. Istället finns det en fysisk knapp på själva handkontrollens undersida som vid aktivering låter dig fördela funktionerna. Har du tänkt att även yngre spelare ska använda kontrollen så kan förvirring uppstå. Särskilt när programmeringsknappen aktiveras omedvetet och karaktären på skärmen inte längre rör sig (tills ni ställt in extraknapparna).

power a med tumgrepp
Foto: Raphael Cano FelixSpakarna blir avsevärt skönare med tumgrepp (ingår tyvärr inte).

Andra extrafunktioner är att kontrollen nu, till skillnad från Power A:s förra kontroll, har en dedikerad Share-knapp (för att ta snapshots och spela in filmer) samt en fysisk spak för headsetvolym. Sistnämnda uppskattas nog av de spelare som förgäves försökt att få tag i Microsofts officiella adapter för handkontroller, som inte längre tillverkas. Spaken är kompatibel med alla headset som kopplas in via kontrollens 3,5 mm-ingång.

Överlag är Power A Enhanced Wired Controller ett bra alternativ som kan ge dig vissa av fördelarna från en proffskontroll, så länge du själv kan kompromissa med andra mindre skavanker. Vi hoppas dock att Power A också erbjuder trådlösa alternativ i framtiden, även om det innebär användning av en särskild dongel. Usb-ingången kommer ju att gå åt, oavsett.

Specifikationer

Produktnamn: Power A Enhanced Wired Controller
Testat: Mars 2021
Tillverkare: Power A
Format: Xbox Series X/S, Xbox One, Windows
Sladd: 3 meter (avtagbar micro-usb)
Anslutning: Kopplas via usb, har 3,5 mm-utgång för headsets
Dedikerad inställningsapp: Nej
Vikt: 218 g
Pris: Från 569 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5

PowerA Spectra Enhanced Wired Controller (Xbox One)

Bästa pris just nu: 699 kr