Testad produkt: Philips AC3033/10
Pris: Kostar 4 807 kronor hos Amazon Sverige

Philips luftrenare AC3033/10 är en bastant pjäs som på pappret ska klara av att rena hela 135 kvadratmeter. Den är formad som en cylinder med en display på ovansidan där du även styr funktionerna med touchknappar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Philips luftrenare en är rejäl pjäs som verkligen gör skillnad i stora rum. AC3033/10 kostar en rejäl slant men om luftkvaliteten är viktig för dig är den helt klart värt pengarna.

Positivt

Snygg och gedigen
Tystgående
Hög kapacitet
Bra funktioner

Negativt

Appen funkar bara över 2,4 GHz-nätverk
Dyr
Den övre halvan av cylindern är gjord av ett snyggt filtmaterial medan den undre delen är tillverkad av plast. Sammantaget ger luftrenaren ett rejält och påkostat intryck och den smälter lätt in i ett vardagsrum.
Test Philips luftrenare AC3033/10

Philips har bestyckat enheten med Hepafilter och aktivt kol samt även ett förfilter. Sammantaget ska AC3033/10 kunna filtrera bort 99,97 procent vid 0,003 mikron, enligt Philips själva, samt rena 99,99 procent av allergener och 99,9 procent av viruspartiklar.

Vi kan givetvis inte kontrollera dessa siffror i detalj, men efter att ha kört Philips luftrenare i flera veckor och i flera olika rum har vi fått en bra bild över hur den fungerar i praktiken och hur ett antal olika personer upplever luften före och efter rening.

Test Philips luftrenare AC3033/10

Du kan enkelt välja mellan auto (två olika hastigheter), turbo och viloläge, samt ställa in om du vill att hela displayen ska släckas för att inte störa nattsömnen (eller hemmabiomörkret). På displayen kan du följa hur nivåerna av allergener, gaser och partikelföroreningar (PM2.5) ser ut i rummet. Philips AC3033/10 har en sensor som skannar luften 1 000 gånger per sekund och luftflödet är imponerande. I maxläget klarar enheten att rena upp till 520 kubikmeter luft per minut. Det här blir också väldigt tydligt när vi testar enheten i ett stort vardagsrum med öppen planlösning. Det går väldigt fort tills vi både ser (på displayen) och känner skillnad i rummet. Maskinen reagerar snabbt på förändringar när vi utmanar den med diverse dofter och föroreningar. Hur den klarar pollen får vi återkomma till när den säsongen är igång ordentligt.

Bra app men begränsat nätverk

Att ansluta Philips AC3033/10 till nätverket hemma är enkelt, men det tog lite tid innan vi lyckades få appen Clean Home+ att hitta luftrenaren. Detta beror helt enkelt på att den kräver ett 2,4 GHz-nätverk för att kommunicera med omgivningen. I vårt fall var mobiltelefonen vi använde till appen ansluten via 5 Ghz- och då funkar det helt enkelt inte. Det här är synd, i en sådan här pass ny maskin vill vi inte behöva gå ned till långsammare nätverk i hemmet för att få prylarna att prata med varandra.

Test Philips luftrenare AC3033/10

Appen är dock bra och enkel att förstå sig på. Här kan du exempelvis schemalägga luftrenaren, växla läge och hålla koll på luftkvaliteten. Du får även upp information om när det är dags att rengöra eller byta ut filtret. Den medföljande stora filtret ska klara tre år och när det är dags att byta kostar det dig närmare en tusenlapp.

Tystgående

I nattläget renas också luften och här är Philips AC3033/10 i stort sett ljudlös. Annars gör den en del väsen av sig om du startar den och har höga halter partiklar eller andra föroreningar som behöver tas om hand om. Men detta sker snabbt och i autoläget går fläkten snabbt ned i varv allt eftersom luften blir bättre. Det hörs att fläkten håller hög kvalitet då själva ljudkaraktären är extremt mjuk, även vid högre luftflöde.

Test Philips luftrenare AC3033/10

Att plocka ut filtret är superenkelt. Då och då kommer du att få uppmaningen att göra rent filtrets yta. Då är det bara att plocka fram dammsugaren. Även sensorn behöver rengöras ibland, men instruktionerna för allting är enkla och tydliga, på svenska, i den medföljande tryckta bruksanvisningen.

Priset på Philips AC3033/10 är jämförelsevis högt, men med tanke på kapaciteten tycker vi ändå att den är värd pengarna. Och det är enkelt att flytta runt maskinen och rena andra delar av hemmet, om du bor större än 135 kvadratmeter.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: AC3033/10
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Philips
Funktioner: Wifi, automatiskt reningsläge.
Area: Upp till 135 kvadratmeter.
Filter: Hepa 13, aktivt kol, förfilter
Maximalt luftflöde: 520 m³/h
Mått: 290 x 290 x 645 mm
Vikt: 8,2 kg.
Ljudnivå: 34 - 66 dB (enl. tillverkare).
Övrigt: Kompatibel med Amazon Alexa, Google Home och Siri
Rek. pris: 6 490 kronor
Pris:. Kostar 4 807 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5