Testad produkt: Moto G100
Pris: 4 990 kr hos Dustinhome

Moto G-serien har under flera år levererat pålitligt bra telefoner i den lägre prisklassen. Motorola har även släppt en del premium-telefoner, senast snygga Edge Plus, men det är Moto G-telefonerna som är deras mest populära modeller. De har dock aldrig varit särskilt kraftfulla, vilket nu kommer att ändras. Nya Moto G100 levererar riktigt grym prestanda till G-serien för första gången.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Charmig design, hög prestanda och stort batteri är det som lockar mest med Moto G100. Mångsidiga Ready For-funktionen är också lovande, men kan behöva finputsas. Vi hade dessutom hoppats på mer av skärmen och högtalaren.

Positivt

  • Mycket prestanda för pengarna
  • Smart dockningsfunktion
  • Bra batteritid
  • Överlag kompetenta kameror

Negativt

  • Halvdan skärm trots 90 Hz
  • Monohögtalare
  • Något tjock och tung

Med en prislapp på precis under 5 000 kronor är det såvitt vi kan minnas den dyraste Moto G-mobilen hittills, även om förra höstens Moto G Plus 5G kom nära. Men det är fortfarande långt ifrån premium-priser och på flera sätt ett intressant alternativ till de dyra toppmobilerna.

Moto G100 har ett iögonfallande yttre, med skimrande, skiftande baksida. Telefonen finns i tre färger, alla med ett liknande färgskiftande skimmer i baksidan. Den blåfärgade som vi testat växlar mellan cyan och lila beroende på hur ljuset faller på den. Det ser riktigt spektakulärt ut. På sidan finns en på-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare och förutom volymkontroll en dedicerad knapp för Google Assistent.

En snyggt designad kamerapanel på baksidan har fyra stora linser som sticker ut färgmässigt, men som inte sticker ut onödigt mycket fysiskt. Det beror i och för sig på att telefonen är ovanligt tjock, nästan en centimeter, då den bland annat rymmer ett extra stort batteri. Chassit är i plast men med riktigt hög kvalitetskänsla och tack vare behagligt rundade kanter är den bekväm att greppa.

Snabbare än det mesta från förra året

Huvudpoängen med Moto G100 är mycket prestanda och grundfunktioner till ett bra pris. Vi har sett billiga mobiler med topprestanda förut, men Moto G100 är bäst hittills och lär blir en intressant konkurrent till Realme och Poco. Moto G100 har en ny systemkrets från Qualcomm, Snapdragon 870.

Moto G100 framsida
Moto G100 är inte för bred att greppa, men är i gengäld tjock.

Den är inte riktigt lika kraftfull som toppmodellen Snapdragon 888, men den är faktiskt aningen snabbare än förra årets bästa Snapdragon, 865 och 865 Plus. Trots detta är den mer prisvärd för tillverkare att använda. En orsak till det är att kretsen inte har stöd för en del mer avancerade tekniker, som wifi 6E, bluetooth 5.1 istället för Bluetooth 5.2. Men det är väldigt få mobiler som utnyttjar det.

Telefonen är allt annat än långsam och med åtta gigabyte ramminne, snabb lagring på 128 gigabyte, avskalat Android-gränssnitt gör att allt vi kör på Moto G100, från webbtjänster till tunga appar och spel, går snärtigt och snabbt.

Nya användningsområden med rätt tillbehör

Motorola utnyttjar detta i en ny funktion de kallar för Ready For. Det innebär att systemet har fått en samling olika dockningslägen som utökar funktionaliteten. Usb c-porten i botten har usb 3-stöd för 5 gigabits dataöverföring och stöd för displayport. Pluggar du in den till en skärm eller tv får du valet att använda telefonen i fyra olika anpassade lägen. Tv för att strömma och spela media, Spel för att köra Android-spel och Videochatt som ger dig tjänster som Zoom, Messenger och Google Duo på stor skärm.

Sist men inte minst finns här läget Mobilt skrivbord, som gör Moto G100 till en liten stationär dator med Windows-liknande skrivbordsgränssnitt. Ansluter du mus och tangentbord med Bluetooth får du här en komplett och enklare surf- och kontorsdator.

Motorola är inte först med detta, Samsung och Huawei har liknande gränssnitt med varierad succé i sina toppmodeller. Men det här är första gången vi ser något liknande i den här prisklassen. Det är väl genomfört, fungerar överraskande smidigt och ger dessutom mersmak. Vad som behövs är fler desktop-anpassade appar, som Samsung har till sitt system Dex.

Moto G100 Ready For skrivbord
Skrivbordsgränssnitt i Ready For-systemet är snyggt och enkelt, men skulle behöva fler anpassade appar.

Du behöver som minst en usb c-kabel med hdmi-stöd och en kompatibel skärm. Vi rekommenderar Lenovos egna Ready For Cable. Den har hdmi-kontakt i andra änden och dessutom en port för mobilladdare. Det kan behövas, då Ready For-läget tömmer batteriet snabbt. Lenovo säljer också en snygg bordsdocka, men den känns onödig.

Hög frekvens men svagt ljus

Går vi tillbaka till telefonen så har den givetvis en egen skärm. Moto G100 har en skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens. Fler och fler budget- och mellanklasstelefoner har nu det. Även om det inte är 120 Hz med snabb pekrespons, som en del av toppmobilerna har, uppskattar vi ändå lyftet ifrån 60 Hz. Med tanke på priset är det svårt att klaga.

Tyvärr är skärmen inte lika övertygande i övrigt. Det är en 6,7 tums ips-panel med 1 080 x 2 520 bildpunkter, med dubbla hål i hörnet för två stycken selfie-kameror. Det kan störa, men då skärmen är i 21:9-format hamnar de flesta appars innehåll mer centrerat, vilket gär att hålen inte stör. Skärmen uppges ha hdr10-stöd, men det förtas av den måttliga maximala ljusstyrkan.

Manuellt når den inte över 500 cd/m2. Med automatiskt läge påslaget i solljus når den lite till, men det kan fortfarande bli problem med läsbarheten. Mörka ytor blir också ovanligt bleka, vilket förtar mycket av skärmens kontrast. Den ska också ha en färgpalett i dci p3-klass, men i intensivt läge blir färgkorrektheten lidande. Det är ingen dålig skärm, bara inte riktigt så bra som vi hoppats på.

Moto G100 skärm
Utomhus märks den måttliga ljusstyrkan av.

Det finns flera konkurrenter i budgetklass som ger bättre bildupplevelse. Samma sak gäller ljudet som är kraftfullt och tydligt, men som bara kommer från en högtalare. Du får nöja dig med mono om du inte pluggar in hörlurar.

Stort batteri

Moto G100 har ett stort batteri på 5 000 milliamperetimmar som ger den en batteritid på mellan fem timmar och över ett dygn beroende på vad du använder den till. Spel och tung multitasking med inkopplad extra skärm drar mest, men även telefonens skärm är en energitjuv, undvik gärna full ljusstyrka om du kan. Vid inte alltför intensiv normalanvändning ska den utan problem räcka en eller två dagar utan laddning. Du laddar batteriet med 20 Watts Turbocharge, en kompatibel laddare för ändamålet medföljer. Det tar knappt två timmar att fylla på till 100 procent.

Vid första anblick ser Moto G100 ut att ha hela fyra kameror på baksidan, men det visar sig att det bara är två av dem du aktivt fotograferar med: en 64 megapixel huvudkamera med quad bayer-teknik, som levererar 16-megapixelbilder i standardläge och en 16 megapixel vidvinkelkamera. De andra två kamerorna är en 2-megapixel stödkamera för djupseende och en tof-kamera.

Varför den behöver både djupsensor och tof förklaras aldrig, men de gör ett bra jobb med sådant som snabb autofokus i olika ljusförhållanden och snygg skärpedjupeffekt. Foton i dagsljus är skarpa och välbalanserade med bra dynamik för en kamera i den här prisklassen. De har rätt vitbalans och naturliga färger, lite mer mättade än vad vi kan se med blotta ögat, men bara marginellt. Utan separat zoom får du nöja dig med digital inzooming, men den håller bra kvalitet upp till ungefär 3x zoom.

Moto G100 ringljus
Ringljuset är bara till för makrofoton. G100 har även en vanlig led-blixt placerad strax under ringlampan.

Extra ljus för närbilder

Vidvinkelkameran delar många av huvudkamerans bättre egenskaper, skarpa bilder med snygg färgbalans. Men den tappar en hel del dynamik, vilket gör att detaljer i mörka och ljusa partier i bilderna försvinner. Den kan också användas för makrofoton ned till ungefär tre centimeters avstånd. Här har kameran en ringlampa placerad runt linsen, så att du kan få ljus på motivet även om en närgången telefon blockerar ljuset.

I mörkare miljöer och vid kvälls- och nattfoto tappar bägge kamerorna dynamik och vidvinkelkameran får att visst gulstick i färgtonen. Foton tagna med huvudkameran är fortfarande välbalanserade och snygga, särskilt i appens långexponerande nattläge. Men det kan kräva en stadig hand.  

Du kan filma upp till 6k med 30 bilder per sekund, men då kan du inte använda bildstabiliseringen. Går du ned till 4k kan du få både 60 bilder per sekund och stabil bild. Det är hög detaljnivå i filmer och ljudupptagningen är överlag bra, med rundriktade mikrofoner för brusreducering samt audio zoom-funktion.

Android
Förutom nyheten Ready For, vars kontrollpanel för dockningsläget kan ses till höger, är gränssnittet klassiskt Android.

Med ett pris under 5 000 kronor är det givetvis en del egenskaper som utgår, som vattentät konstruktion, trådlös laddning och e-simstöd. Den billigare känslan i skärmen, ljuduppsättningen och plastchassit går inte att helt ignorera. Men kombinationen av prestanda nära toppklass, charmig design och bra batteritid till ett utmärkt pris kan absolut locka.

Specifikationer  

Produktnamn: Moto G100
Testad: April 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 870
Processor: Kryo 585 3,2 GHz + 2st Kryo 585 2,42 GHz, 4st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650 670 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,7 tum ips, 1080 x 2520 bildpunkter (21:9), 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro + djupsensor + ToF med led bak, 16 megapixel + 8 megapixel vidvinkel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c med Displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip67).
Batteri: 5 000 mAh, 14 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38 tim samtal
Storlek: 16,4 x 7,4 x 0,97 cm
Vikt: 207 g
Rek. pris: 4 999 kr
Pris: 4 990 kr hos Dustinhome

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 679 761 poäng
Geekbench 5: 2 810 poäng
Geekbench 5 en kärna: 961 poäng
3dmark Wild Life: 4 159 poäng
Lagring, läsning: 1 714,7 MB/s
Lagring, skrivning: 967,7 MB/s

Betyg: 4 av 5