Låt mutterdragaren göra grovjobbet

Mutterdragare

Givetvis sparar vi pengar genom att fixa däckskiftet själva. Men vi vill ju inte jobba ihjäl oss, därför är en mutterdragare en nödvändig investering. Just denna från Ryobi har tre olika hastigheter och en slagmekanism som inte ger alltför mycket återkoppling i själva handtaget. Ett givet alternativ för inte bara däckskifte, utan också andra större fäst- och lossningsprojekt.

Kostar 1 101 kronor hos Amazon.se

För nödsituationer

Fälgkors

Det är alltid bra att han en reservplan för de värsta av de värsta situationerna. Ett fälgkors är inte bara givet för de tillfällen batteriet till mutterdragaren tagit slut. Det kan även rädda livet på dig ute på vägarna. Eller åtminstone bespara dig pengar vid exempelvis punktering.

Kostar 69 kronor hos Claes Ohlson

Viktigast av allt

domkraft

Ovanstående prylar i all ära, men hela projektet faller om du inte har ett sätt att lyfta bilen. Det du behöver för ändamålet kallas för domkraft. Med en Bahco BH1EU3000 till hands kan du skifta däck nästan överallt. Men framför allt slipper du att använda dig av tegelstenar och andra halvdana och potentiellt livsfarliga lösningar.

Kostar 1 713 kronor hos Proffsmagasinet

Säkerheten kommer först

Pallbock

Utöver en domkraft kan det även vara klokt att införskaffa en pallbock. Nu undrar vissa nog: ”vad tusan är en pallbock?”. Enkelt förklarat agerar pallbocken extra säkerhet ifall domkraften går sönder. Då hindrar pallbocken bilen från att rasa ned över dig. De här rackarna grejar att hålla uppe två ton.

Kostar 199 kronor hos Mekonomen

Få maximal precision

momentnyckel

Ett annat ovärderligt verktyg är momentnyckeln. Men den kan du enkelt kontrollera huruvida bultarna på dina däck sitter korrekt åtdragna eller inte. För mycket kan resultera i förstörda gängor, för lite kan leda till att hjulen lossnar.

Kostar 399 kronor hos Claes Ohlson

Pumpa däcken på plats

Pump

Har du rätt lufttryck i dina sommardäck? Ett sätt att ta reda på det är att använda en tryckmätare, och varför inte en som är kombinerad med en pump? På så sätt kan du enkelt åtgärda det eventuella felet samtidigt som du gör dina kommande färder mer säkra. Denna kombinerade luftpump, powerbank och tryckmätare från Vooni fungerar inte bara för dina bil- och cykeldäck, utan även luftmadrasser samt bollar.

Läs vårt test här!

Kostar 995 kronor hos Coolstuff

Förläng bultarnas livslängd

Castrol

Nu när du äntligen fått på sommardäcken kanske en del efterarbete är på plats. En punkt bör vara att lätt smörja bultarna med fett. Detta motverkar inte bara rost, utan även slitage. Se bara upp med att inte använda alltför mycket, då risken finns att fettet sprids vidare.

Kostar 40 kronor hos Mekster

Låt vinterdäcken vila ut

Däckställ

Formuleringen var kanske överdriven, men faktum är att dina vinterdäck förvaras bäst i liggande läge. Detta praktiska däckställ minskar också risken för deformering fram tills däcken ska på igen, genom att hålla dem separerade från varandra.

Kostar 229 kronor hos Mekonomen

Bahco BH1EU3000 Pris vid test: 1714 kr.

Bästa pris just nu: 1795 kr