Testad produkt: Samsung Galaxy A52 5G
Pris: 3 989 kronor hos Cdon

Galaxy A52 5G är den senaste mellanklassmobilen från Samsung, som nyligen presenterade årets nyheter i A-serien. Som namnet avslöjar rör det sig om en 5g-mobil till ett mer överkomligt pris än tillverkarens dyra toppmodeller i S-serien. Galaxy A52 5G blir din för cirka 4 000 kronor. Det finns även en Galaxy A52 utan 5g. Den kostar 900 kronor mindre, men är för övrigt i stort sett samma mobil.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är inte bäst på något enskilt, men Galaxy A52 5G lyckas leverera där det behövs. Inget är fantastiskt och en viss plastighet tar bort premiumkänslan. På andra punkter levererar den över förväntan och totalt innebär det en riktigt bra telefon för sin prisklass.

Positivt

  • Bekväm och lätt
  • Bra bildskärm
  • Bra batteritid
  • Pålitlig kamera

Negativt

  • Ljuset är medelmåttligt, trots stereo
  • Vidvinkelkameran saknar finess
  • Plastigt yttre
M3 rekommenderar

Samsung smygstartade denna generation av A-serien redan i december med Galaxy A42. A52 5G känns mer som en telefon med prioriteringar som kan tilltala fler.

Det är en bekväm telefon med sin 6,5-tumsskärm, matta greppvänliga baksida och mjukt rundade kanter. Ram och baksida är bägge i plast. Ramen har högre kvalitet och lätt att missta för blank aluminium. Det är en viss budgetkänsla i baksidan men ingenting som egentligen stör det viktigaste; komforten. En annan positiv sak är att telefonen är vattentålig och certifierad som ip67. Det innebär att den tål att tappas i vatten kortvarigt ned till en meters djup. 

Smart och medveten design

Kamerahuset i övre vänstra hörnet på telefonens baksida känns genomtänkt designat så att du slipper en estetiskt störande ansamling av damm runtom linserna samt gör den smidigare att slinka ned i fickan.

Galaxy A52 5G undersida
Usb, en av två högtalare samt hörlursport i botten.

På framsidan är telefonen täckt med upphöjt Gorilla Glass 5. Under det sitter en riktigt snygg skärm, en amoled-panel med 1080p-upplösning, fin intensitet i färgerna, godkänd om än inte perfekt färgkorrekthet och med ljusstyrka som räcker till även en solig dag. Det är inte en skärm i absoluta elitklassen. Den har inget hdr-stöd, i alla fall inget certifierat för de stora videotjänsterna och ett visst oljigt skimmer infinner sig vid snäva betraktningsvinklar, något som är vanligt i enklare amoled-skärmar.

Skärmen har dock uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. I standardläget använder skärmen just 120 Hz frekvens, men den har dynamisk bildfrekvens, så att den inte drar onödigt med batteri. Du kan även ställa den i 60 Hz-läge om du vill spara ytterligare. Det här är en av få saker, förutom 5g-stödet, som skiljer Galaxy A52 5G från Galaxy A52. Den billigare modellen har bara 90 Hz-skärm.

Stereo och hörlursuttag

Telefonen har välbalanserade stereohögtalare med distinkt om än inte särskilt djup bas och tydligt mellanregister. Det är inte samma klarhet i detaljer som i Galaxy S21-serien, även en del konkurrenter i mellanklass har bättre detaljåtergivning, men Samsung får här fortfarande godkänt. Vill du använda hörlurar har du givetvis bluetooth, men även ett klassiskt 3,5 millimeters headsetuttag finns.

Telefonen drivs av systemkretsen Snapdragon 750G, som är knappt hälften så kraftfull som systemkretsarna som finns i de bästa toppmobilerna. Här får vi sex gigabyte ramminne istället för fyra, vilket kan hjälpa till om du ska hantera stora dokument, har många webbläsarflikar eller kör mycket multitasking.

Det är något som processorn också är bra på, med sina två kraftfullare kärnor och sex långsammare. Den hanterar all vardaglig användning utan problem och med utmärkt rapp känsla, men tyngre appar och spel kan bli en utmaning. Du får 128 gigabyte lagring som kan utökas upp till en terabyte med ett mikro sd-kort i en av telefonens två sim-kortsplatser.

Galaxy A52 5G skärm
Med automatisk ljusstyrka påslagen balanseras intensiteten väl i utomhusljus.

Kompetent mellanklasskamera

Kamerorna på baksidan är fyra till antalet, med en 64 megapixelsensor i huvudkameran, en vidvinkel på 12 megapixel och en 5-megapixel makrokamera. Den fjärde linsen är en stödkamera för djupseende. Det här är en numera mycket vanlig kamerakombination i mellanklassmobiler och Samsung gör ett överlag bra jobb med den. Samsung avslöjar inga detaljer om exakt vilka sensorer det handlar om, men det är mer relevant för fotoentusiaster som använder de allra bästa mobilerna.

Här får du tre aktiva kameror som alla levererar hög lägstanivå. Huvudkameran har optisk bildstabilisator, tar bilder med hög detaljnivå och hanterar de flesta ljussituationer bra. Speciellt fotograferande i mörka rum och sena kvällar utomhus, där den lyfter upp ljuset mycket utan att behöva ta till långsamt långexponeringsläge. Dock inte utan att färgtoner blir överdrivet varma.

Den har inte dynamik som de bästa mobilkamerorna, en del detaljer försvinner i mörka och ljusa partier i en bild om det är mycket kontrast. Då du inte får någon telefotolins får du nöja dig med digital zoom via huvudsensorn. Upp till ungefär 4x zoom ser det faktiskt riktigt bra ut, även om detaljskärpan blir lidande.

Galaxy A52 5G kamera
Tre eller fyra kameror, beroende på hur du räknar. 

Vidvinkeln svagaste kortet

Vidvinkelkameran tar respektabla foton i dagsljus, men med lägre dynamik, så detaljer i ljusa och mörka partier försvinner, samt att det blir mindre detaljer och en aning missfärgning längst ut i kanterna av bilden. Slutligen har vi makrokameran. Den tar riktigt snygga och skarpa bilder, på godkänt nära håll dessutom. Det finns konkurrenter som kommer närmre motivet, men inom de 3-5 centimeter som kameraappen instruerar oss att gå tar den riktigt snygga närbilder.

Slutligen har vi selfie-kameran som med sin stora 32-megapixelsensor och flera smarta porträtt-funktioner både plåtar och filmar med hög kvalitet. Vi gillar framförallt möjligheten att växla mellan standard- och vidvinkelläge.

Med ett 4 500 mAh batteri får du en driftstid som utan större problem räcker från morgon till sen kväll av aktivt användande. Du som inte konstant har telefonen uppe och surfar, mejlar och kollar video kan klara dig med laddning varannan natt.

Galaxy A52 5G
Skärmen är både skarp, färggrann och snabb. 

Inte snabbladdad, men snabb nog

120 Hz-skärmen drar mer energi och vid blandad användning märks det – batteritiden kortas med flera timmar. Kanske hade därför en 90 Hz skärm varit ett smartare val. Batteriet laddas från noll till fullt på drygt två timmar. Galaxy A52 5G levereras med en 15 Watts reseladdare, men stödjer upp till 25 Watt, har du en annan adaptiv laddare kan det således gå ännu snabbare.

Telefonen kör Android 11 med Samsungs egna OneUI-gränssnitt. Det är rent och snyggt, men som alltid höjer vi ett varningens finger. Om du är van vid andra Android-telefoner kan det vara en ingångströskel att lära sig, då Samsung har en tendens att göra saker på sitt egna sätt, från navigering till egna appar och funktioner. Men det finns mycket som är positivt här också, till exempel extra säkerhetsrutiner och smarta bonusfunktioner om du har en modern Samsung-tv.

Enligt Samsungs marknadsföring ska A vara kort för Awesome, och årets A-serie säljs under sloganen ”Alla förtjänar något fantastiskt”, eller mer klatschiga ”Awesome for everybody” på engelska. Är Galaxy A52 5G tillräckligt awesome för att leva upp till det? Ja, trots att allt inte är på topp är det mesta med Galaxy A52 5G bra nog för en varm rekommendation. Den plastiga känslan i skalet och att enskilda funktioner kunde vara bättre kan vi förlåta. Helhetsintrycket är ändå mycket positivt.

Galaxy A52 5G färger
Galaxy A52 5G finns i fyra färger. Och ja, alla går att köpa i Sverige.

Specifikationer  

Produktnamn: Galaxy A52 5G SM-A526B
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 750G
Processor: Kryo 570 Gold 2,21 GHz + 6st Kryo 570 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,5 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med One UI 3.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip67).
Batteri: 4 500 mAh, 22 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 32 tim samtal
Storlek: 16 x 7,5 x 8,4 cm
Vikt: 189 g
Rek. pris: 4 690 kr
Pris: 3 989 kronor hos Cdon

Prestanda

Antutu Benchmark 9*: 393 084 poäng
Geekbench 5: 1 898 poäng
Geekbench 5 en kärna: 640 poäng
3dmark Wild Life: 1 106 poäng
Lagring, läsning: 1 005,4 MB/s
Lagring, skrivning: 514,9 MB/s

*Obs, ny version av Antutu Benchmark. Mätresultat är ej jämförbara med tidigare testade telefoner.

Betyg: 4 av 5