Känner ni igen den där känslan av maktlöshet inför något oundvikligt? Den känslan har länge huserat i mig, för det mesta omedvetet. Men då och då påminns jag om katastrofen som komma skall och den här gången har jag svårare att slå bort de onda tankarna.

Nej, jag talar inte om jordens undergång. Min oro handlar om ett helt annat fenomen som ligger närmare i tid – äldre digitala titlar och dess fortsatta existens.

Läs även: Så bra är Playstation 5

Vad som från början var tänkt som ett smidigt sätt att distribuera spel har på senare tid också visat sig vara en garant för kortare livslängd. Jag kan på rak arm nämna en hel del ”döda” klassiker som jag vill betala för att få återuppleva, men som på grund av licenser inte går att spela på laglig vis. The Simpsons Arcade till Xbox 360 är ett. X-Men Arcade till samma format är ett annat. Men licenser baserade på kända varumärken löper ut, det vet vi alla.

Något som är betydligt värre är när plattformshållare helt plötsligt slutar att ge oss tillgång till spellicenser vi betalat för. Licenser som de fortfarande äger, men som av olika skäl ändå ryker med nedstängningen av en digital butik. I det här fallet den delen av Sonys Playstation Store som huserar spel och nedladdningsbart innehåll för deras äldre konsoler (PS3, PSP, PS Vita).

Nu kommer vän av ordning protestera om att vi ”visst får ladda ned våra köpta titlar, även om själva butiken stängs”. Och ja, det är så läget är just nu. Men om vi tänker ett par år framåt finns det en stor risk för att innehållet går samma öde till möte som Playstation Mobile.

PS Mobile
Sista utposten för Playstation Mobile. När enheten väl slutar fungera finns det inget sätt att spela titlarna på. Åtminstone inte lagligt.

Någon som minns den mobilsatsningen, förresten? Sonys miniversion av Playstation Store med indietitlar som var fullt spelbara på såväl Playstation Vita som ett stort antal Android-telefoner. När satsningen lades ned dröjde det inte länge förrän tillgången till titlarna ströps. Mina köpta versioner av Lemmings och Tokyo Jungle dog delvis med min Xperia Z2. Nu lever de genom konstgjord andning, via min PS Vita.

Ja, ”livet fortsätter” och så vidare. Men vad tänker Sony göra åt problemet? Än så länge är deras lösning strömningstjänsten Playstation Now, där enstaka Playstation 3-spel finns tillgängliga. Men långt ifrån alla titlar finns där och för spela det som väl finns, måste vi stå i digital kö. Är detta den heldigitala framtiden branschen strävar efter?

Tekken 5: Dark Resurrection var det första spelet jag köpte via Playstation Store. Året var 2007 och ”framtiden” kändes närmare än någonsin – tänk att äntligen få ett Playstation-spel utan att behöva gå ut för att köpa det. När min nuvarande Playstation 3 dör kommer det spelet tyvärr att försvinna med konsolen. Och det gäller även andra titlar som just nu är exklusiva digitala nedladdningar till de berörda maskinerna.

Så väljer du bästa skärm för gaming på dator och konsol

Att Sony, som utan tvekan har den största plattformen, inte har en plan för sina äldre spel är inte acceptabelt. För ingen kan väl tro att de medvetet vill att vi ska korsa gränsen och välja piratalternativet.

Eller?