Testad produkt: Sonos Roam
Pris: Kostar 2 190 kronor hos Hifiklubben

Det spelar mindre roll vilken slags produkt Sonos får för sig att lansera. Intresset är massivt oavsett om det gäller soundbars, renodlade multiroom-enhet eller, som i detta fall, en kompakt och bärbar bluetooth-högtalare. De har helt enkelt lyckats med något de flesta tillverkare (undantaget Apple och Tesla) endast kan drömma om: att skapa en hajp och ett habegär inför varje lansering som sedan följs upp av användarnas nästintill alltid positiva omdömen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Roam är ett välkommet tillskott i modellutbudet som följer högtalaren Move redan intrampande spår. En smidig portabel högtalare, som förutom att den enkelt införlivas i en redan befintlig Sonos-installation i hemmet, även passar perfekt att ta med till stranden såväl som på resan. Minus är ett relativt högt pris och de något begränsade volymmresurserna.

Positivt

  • IP67-klassad
  • Inbyggd röstassistent
  • Kompatibel med övriga Sonos-högtalare
  • Två enheter kan kopplas ihop till ett stereapar

Negativt

  • Pris
  • Begränsade volymresurser

Design och konstruktion

Hösten 2019 lanserade tillverkaren modellen Move, en bärbar och väderbeständig högtalare som innebar att du som användare äntligen kunde ta med ”Sonos-ljudet” på resan, utflykten eller andra liknande aktiviteter utanför hemmet. Trots ett relativt högt pris blev mottagandet som väntat positivt och att det lanseras fler modeller på temat ”bärbart ljud” är knappast någon större överraskning.

Sonos Roam

Nya Roam är den minsta högtalaren Sonos lanserat och sett till design skiljer den sig rejält jämfört med den betydligt större Move. Roam är tubformad med rundade trekantshörn och kan placeras både stående och liggande. Sidorna är gummerade för att skydda högtalaren mot stötar samt något konkava för att du inte av misstag ska råka trycka på någon av funktionsknapparna. Högtalaren är ip67-klassad och således helt vatten- och dammtät (Move har ett något sämre skydd i form av en ip56-klassning).

Sonos Roam

Funktionsknapparna som är placerade på den ena änden är fyra till antalet. En för att slå på eller av mikrofonen, en för att pausa eller återuppta uppspelningen samt för att byta spår framåt- eller bakåt och slutligen två knappar för att justera volymen. På högtalarens baksida finns laddnings-porten (usb-c) samt strömbrytaren. Den sistnämnda används även när du vill ansluta en uppspelningsenhet via bluetooth.

Funktioner och användarupplevelse

Det som gör Roam speciell är att den, trots sin blygsamma storlek, är bestyckad med en hel del spännande teknik. Precis som sina syskonmodeller är den i grund och botten en wifi-uppkopplad högtalare som styrs i den dedikerade appen. Den blir en naturlig del i ett redan befintligt Sonos-ekosystem och hanteras precis likadant som övriga redan existerande högtalare.  

Här finns stöd för Google Assistent och Amazon Alexa, strömning via Airplay 2 liksom en simultan anslutning till både wifi och bluetooth, vilken resulterar i oavbruten streaming – Roam ansluter automatiskt via bluetooth till din mobila uppspelningsenhet så fort du lämnar hemmet och kontakten med ditt hemmanätverket förloras.

Sonos Roam

I Appen kan du justera bas och diskant liksom aktivera funktionen Trueplay, Sonos teknik för att anpassa ljudet efter omgivningen (fungerar över både wifi- och bluetooth-anslutning). Har du ytterligare en Roam går det att, precis som med flertalet andra Sonos-högtalare skapa ett stereopar. Tyvärr har vi ännu inte haft möjligheten att testa denna funktion då vi hittills endast har tillgång till ett exemplar av Roam.

En helt ny funktion som kallas ​Sound Swap​ aktiveras genom att trycka på spela upp/pausa-knappen. Uppspelningen flyttas då till den för tillfället närmaste kompatibla högtalaren i ditt system. Ett smart sätt att enkelt flytta musiken från rum till rum (så länge du bär med dig Roam).

Prestanda och ljudkvalitet

Strömmar du musik via bluetooth är batteritiden specificerad till uppåt 10 timmar, cirka en timme mindre om du lyssnar över wifi. Verkligheten ser lite annorlunda ut, vi fick som mest ut åtta timmar vid lyssning via bluetooth. Laddning sker antingen med medföljande usb-c-kabeln eller trådlöst med en Qi-certifierad laddare. Som extra tillbehör finns även en specialdesignad magnetisk trådlös laddare, liknande den till Sonos Move.

Sonos Roam

Ljudmässigt överraskar Roam positivt, den låter helt enkelt riktigt bra. Ljudbilden är klar och detaljerad och så länge volymen hålls på en anständig nivå är även basåtergivningen bra. Nu ska man ha klart för sig högtalaren fysiska mått innebär en del begränsningar och drar vi på för fullt tenderar det att brista och låta illa, främst i det lägre mellanregistret.

Som resehögtalare eller för att underhålla ett mindre sällskap på balkongen fungerar det, men som partyhögtalare till festen eller strandpartyt? Knappast och att jämföra Roam ljudmässigt med syskonmodeller som exempelvis Move eller One blir bara fel, de spelar i helt olika ligor.

Specifikationer

Testad: April 2021
Modell: Roam
Tillverkare: Sonos
Typ: portabel wifi/bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.0, Wifi (802.11b/g/n/ac 2,4 eller 5 GHz)
Batteritid (enl.tillverkaren): upp till 10 timmar
Frekvensåtergivning: uppgift saknas
Ljudformat: MP3, WMA, AAC (MPEG4), Ogg Vorbis, Audible .AA (format 4), Apple Lossless, FLAC (lossless), WAV, AIFFIP-klass: IP67
Aktiv röststyrningsassistent: Google Assitent samt Amazon Alexa (Apple Siri via iOS/AirPlay)
Vikt: 0,43 kilo
Storlek (H x D x B): 168 x 60 x 62 mm
Rek. Pris vid test: 1 999 kronor                      
Pris: Kostar 2 190 kronor hos Hifiklubben

Betyg: 4 av 5