Testad produkt: Monster Hunter Rise
Pris: 307 kronor hos Amazon Sverige

Monster Hunter World (och dess isiga expansion) till konsoler och pc var genialt, det är känt sedan länge. Men det är något särskilt med att kunna starta en omgång av Capcoms monsterjägarspel oavsett var vi befinner oss. Konceptet med serien går ju inte bara ut på att dräpa stora bestar. Minst lika viktigt är att bygga på dina vapen med hjälp av olika monsterdelar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Monster Hunter Rise tar det allra bästa från sin föregångare och adderar ett par nya fräscha inslag. Inslag som ger jakten en helt ny dimension och som gör att vi har riktigt svårt att sluta spela. Ett varningens ord till nybörjare bara – detta är inte ett spel du lär dig på en eftermiddag.

Positivt

  • En stor arsenal av vapen att välja mellan
  • Nya inslag som verkligen öppnar upp banorna
  • Fenomenala bosstrider

Negativt

  • Inte nybörjarvänligt
  • Onlineläget saknar chattfunktion
  • Kameran kan vara oberäknelig
Ibland behöver vi enbart ett par monsterfenor eller en uppsättning huggtänder för att slutföra vårt drömvapen. I dessa stunder är vi tacksamma över att bara kunna ta upp Switch ur fickan för att spela, kanske under en lunchrast eller när det finns en kvart över. Utan att behöva bänka oss framför soffan.

Katt mot råtta

Monster Hunter Rise börjar mer direkt än sin föregångare. Storyn är numera nästan obefintlig – allt vi vet är att stora monster rör sig mot byn och att vi är utvalda att beskydda den. Attackerna sker sporadiskt och det är mellan dessa som vi ger oss ut på egen hand för att utforska områdena som finns utanför. I syfte att bygga på vår arsenal av djurdelar och andra örter som kan användas mot de anfallande bestarna, så klart.

Monster hunter rise multiplayer

Uppdragen går oftast ut på att ta kål på specifika monster och i sann Monster Hunter-anda innebär varje nytt möte också nya taktiker att reda ut. Beroende på rörelsemönster kan vissa av vapentyperna vara smidigare än andra. Varelserna har dessutom olika elementariska svagheter, och just därför är det viktigt att bygga en stor garderob av vapen och rustningar.

Fara Monster hunter rise

Situationen kan i det närmaste beskrivas som en underhållande katt-och-råtta-lek där det aldrig går att känna sig riktigt säker. Där fienden alltid har något nytt på lur. Och det är den biten som ständigt driver oss till att bli ännu bättre. Till att återbesöka gamla ruiner, lavafyllda grottor och isande dalar i jakt på fler komponenter. Trots att vi redan besökt platserna hundrafemtio gånger.

Hundar gör skillnad

För det ändamålet har du ditt alldeles egna, storvuxna hunddjur. Genom att rida på dennes rygg tar du dig igenom de stora, öppna banorna smidigare än någonsin. Du kan till och med dricka brygder och vässa dina vapen i farten. Och när du väl hoppar från dess rygg kan hunden hjälpa till att förinta dina antagonister.

Hund i monhun Rise

De allra flesta monster börjar dock fly efter att du delat ut en viss mängd skada. Där och då kan du tacka gudarna för din fyrbente vän som hjälper dig att hinna ikapp ditt byte. Du kan till och med dela ut mer skada innan besten plötsligt hoppar upp mot en hög avsats. Här kunde jakten slutat, men turligt nog finns ännu ett nytt inslag att bekanta dig med.

Är det Castlevania vi spelar?

När Capcom meddelade att Monster Hunter Rise skulle fokusera på vertikalt utforskande menade de verkligen allvar. Med hjälp av tillbehöret Wirebug, en piska och tillika superfluga, kan du svinga dig upp för berg och avsatser. Helt plötsligt öppnar sig världen ännu mer. Inget, utom banornas yttre kanter, är off limits. Har din karaktär tillräckligt med uthållighet kan du till och med jaga ikapp bytet. Enbart för att sedan springa om det och sätta ut fällor eller bara ligga i bakhåll.

Piska i Monster hunter rise

Wirebug ger också en ny dimension till själva striderna. Är du snabb nog kan du väja för vissa attacker i bästa Castlevania-stil, genom att piska dig bortom monstrens räckhåll. Eller varför inte använda linan till att rida på monstren? Som du sedan använder för att attackera andra förbipasserade bestar. Eller i värsta fall, mot monstret självt genom att låta det springa in i en hård bergsvägg. Hysteriskt kul, men kanske också lite väl sadistiskt.

The Monster Hunter experience

Med det sagt är inkörsporten ingen dans på rosor. Ni som spelat tidigare delar vet säkert vad som menas. Oändliga menyer som tar timmar att ta sig igenom. Vapenfunktioner som aldrig riktigt förklaras. För att inte tala om att du aldrig kan se hur mycket stryk fienden egentligen tål. Allt sker via trial and error, ett upplägg som säkert inte kommer att tilltala alla.

Matdags Monster Hunter Rise

Vi skulle kunna gå in på hur utvecklarna skapat ett simpelt, men ändå välfungerande flerspelarläge. Eller hur Switch, trots teknisk underlägsenhet, ändå klarar av att visa det totala kaoset som då kan uppstå. Men då skulle vi, precis som Monster Hunter Rise, överösa dig med alldeles för mycket sidoinformation.


Monster Hunter Rise

Testat: April 2021
Genre: Action
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Plattform: Switch, pc (2022)
Testat på: Switch
Pris: 307 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5