Ännu en Androidtillverkare biter i gräset. Och absolut ingen förvånas över att det handlar om LG, som redan 2018 slutade släppa smartphones i Sverige. Företaget har de senaste åren haft svårt att karva ut en egen nisch och fört en allt mer tynande tillvaro i den stenhårda konkurrensen. Sist ut blev snurrmobilen Wing som absolut ingen hade frågat efter och som i efterhand mer framstår som ett sista "fuck you" till branschen.

LG:s smartphoneresa var både brokig och förvirrande. De modeller ur V- och G-serierna som släpptes i Sverige var inte dåliga, men bland moduler, ko-läder och punktinsatser för audiofiler blev det allt mer uppenbart att man sprang på olika bollar precis varje gång. När företaget 2019 visade upp G8 Thinq med svårbemästrad geststyrning och handflateinloggning blev vi inte ens förvånade längre. 

LG G7
LG G7 från 2018 var en av de sista mobilerna företaget släppte i Sverige.

Vi visste aldrig vad vi skulle få från LG, men i dagens likriktade mobilutbud var det nog snarare en nackdel. Och när kinesiska aktörer vände blickarna mot västvärlden med sina pressade priser och svindlande budgetar blev det något av spiken i kistan. HTC har inte släppt en mainstream-mobil globalt på flera år och frågan om vilka Androidtillverkare som står kvar om ytterligare ett par år är extremt oviss.

En snabb och kanske lite nonchalant genomgång nedan:

Oneplus har sett sig tvungna att bredda utbudet och släpper nu även budgetmobiler. Sony tar sällan tekniska snedsteg men verkar ha svårt att gå hem i stugorna. Huaweis segertåg i väst satte Donald Trump (åtminstone tillfälligt) stopp för med en namnunderskrift. En annan kinesisk tillverkare, Xiaomi, lanserar brett och aggressivt men har en bit kvar här. Asus verkar mest intresserat av mobilgaming men släpper fortfarande "vanliga" telefoner då och då. Dock är man inte ens topp fem i hemlandet Taiwan. Motorola släpper typ tusen smartphones om året och Nokia har inte övertygat sedan "nystarten".

Jag uteslöt medvetet Samsung ur listan ovan eftersom deras marknadsposition än så länge är i en klass för sig på Androidsidan. Även där finns dock en hängiven satsning på framför allt mellanmobiler som känns lika självklar som intressant. Företaget väntas också vinna mest på LG:s uttåg, framför allt i USA där LG-andelen faktiskt låg på tio procent. 

Xperia 5 II
Så sent som i höstas gav vi Sony Xperia 5 II högsta betyg, men det säger lite om företagets långsiktiga överlevnadsförmåga på mobilmarknaden.

När vi sätter punkt för LG:s smartphone-resa år 2021 kan vi konstatera att gimmickmobiler är ute. Samsung är dumt att ta efter om man inte kan rå på deras marknadsbudget. Så vilken taktik återstår egentligen? Och vem står näst på tur att försvinna? Ingen aning. Flera av Androidtillverkarna är (och var) aktiva även på andra områden och kanske skulle deras telefoner må bra av att behandlas mer som en självklar del av ett produktekosystem?

Redan ledande Samsung är återigen bäst och först ut med det, men Xiaomi känns också som en stark kandidat med en utpräglad smarta hemmet-satsning. Men hos andra breda företag, som LG och Sony, har mobildelen länge varit mer apart. Priset är naturligtvis en annan känslig fråga, där ingen av dessa tillverkare varit särskilt sugna på att kompromissa avseende flaggskeppsmodellerna.

Bara lite tankar, så här på begravningen. Situationen på Androidmarknaden är minst sagt prekär, och jag skulle inte bli förvånad om vi står inför flera besked liknande det LG nu tvingats ge.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mobiltelefoner just nu