Testad produkt: Amazon Echo( 4th Generation)
Pris: 999 kr hos Amazon

Amazons smarta högtalare Echo har faktiskt funnits att köpa sedan 2015. Nu har den fjärde generationens Echo och lillasyskonet Echo Dot släppts i en internationell version med bättre stöd för svenska tjänster och EU-strömadapter. Och naturligtvis säljs den nu officiellt på den svenska Amazon-sajten.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Om du redan har ett Alexa-uppkopplat smart hem är Echo ett utmärkt sätt att styra det. För alla andra är det tveksamt. Även om det nu går att få Alexa att begripa att du är i Sverige är utbudet av svenska tjänster skralt och svåra att finna. Som högtalare duger den bra för vardagslyssning om du nöjer sig med de stödda tjänsterna.

Positivt

  • Kan kopplas i stereo-par
  • Okej ljudkvalitet med tanke på priset
  • Inbyggd hubb för Zigbee smarta hem-produkter

Negativt

  • Röstassistenten Alexa pratar inte svenska
  • Halvhjärtad svensk anpassning av tjänsterna
  • Stödjer inte Google Chromecast eller Apple Airplay

Design och konstruktion

Fjärde generationens Echo har blivit 30 procent mindre, vilket innebär att den är lika hög som JBL Link Music och Mi Smart Speaker, men bredare på grund av klotformen. Högtalaren har en avskalad design där den sida som syns är klädd i tyg. Den känns rejäl och välbyggd trots det överkomliga priset.

Lagom ur vägen på ovansidan sitter knapparna för att justera volymen samt att slå av mikrofonen om du vill vara privat. Runt foten finns en ljusring som visar status, exempelvis om den lyssnar efter din röst. Bredvid strömkontakten finns en aux-ljudkontakt om du vill ansluta en ljudkälla med sladd.

Amazon Echo
Foto: AmazonDet går att stänga av mikrofonen för att få vara privat.

Funktioner och användarupplevelse

Röstassistenen Alexa lär sig att använda nya funktioner och ansluta till tjänster genom så kallade ”skills”. Du kan antingen säga till assistenten att lära sig en ny färdighet, eller klicka i den på tjänstens sida bland listan över skills. Det är inte direkt lätt att hitta svenska tjänster och Amazon borde verkligen göra det möjligt att hitta dem, tillsammans med svensk navigering, från den svenska sajten.

Vi blev nyfikna när vi upptäckte att Echo har en inbyggd Zigbee-hubb för smarta hem. Men tyvärr är listan över produkter som officiellt stöds kort och bland populära produkter i Sverige finns egentligen bara Philips Hue. Om det sedan är listan eller Echo det är fel på får vi se framöver.

Prestanda och ljudkvalitet

Ett stort problem med Echo är att det inte går att spela musik till den från valfri app eftersom den inte stöder Chromecast eller Airplay. I stödda tjänster som Amazons egen musiktjänst, eller Spotify, dyker den dock upp som en högtalare.

Echo gör ett relativt bra jobb med att återge musiken naturtroget men springer snart på de fysiska begränsningarna. Diskanten saknar klarhet och basen går inte speciellt djupt, vilket gör att elektronisk dansmusik låter tamt. Den kan inte heller spela särskilt högt så den är bättre lämpad för vardagslyssnande än fester.

Ljudet är inte varken omslutande eller rundstrålande, men det går att koppla ihop två Echo som ett stereopar.

Specifikationer

Produkt: Amazon Echo (4th Generation)
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Amazon
Anslutningar: Bluetooth, wifi 5, aux
Element: 3” bas + 2x 0,8” diskantelement
Uteffekt: Ej angett
Röststyrning: Amazon Alexa
Tjänster: Amazon Music, Spotify, Iheartradio, Tunein
Storlek: 14 x 14 x 13 centimeter
Vikt: 1,0 kg
Rek pris: 999 kronor
Pris: 999 kr hos Amazon

Betyg: 3 av 5