Testad produkt: JBL Link Music
Pris: 1 290 kr hos Elgiganten

JBL är nog mer kända för sina väldigt lyckade portabla högtalare, och möjligen sina partyhögtalare, än för små bordshögtalare som Link Music. Deras sortiment av smarta högtalare har krympt från fyra till att nu bara omfatta denna stationära modell samt den bärbara modellen Link Portable.

Betyg 3 av 5

Omdöme

JBL Link Music är en trevlig liten smarthögtalare med placeringsvänligt rundstrålande ljud. Trevligt nog kan du både skicka ljud till den via Chromecast och Apple Airplay. Däremot har den inga speciella finesser och ljudkvaliteten blir lidande av att den bara har ett högtalarelement.

Positivt

  • Stöder Apple Airplay 2
  • Många färgval
  • Rundstrålande ljud

Negativt

  • Inga inställningsmöjligheter
  • Kan inte kopplas i stereo-par
  • Finns bättre ljudande högtalare i prisklassen

Design och konstruktion

Även JBL har nu omfamnat den rådande tyg-trenden och därmed övergett de tidigare ambitionerna med mer tåliga högtalare. Den kan fås i de säkra färgerna svart eller grått, murrig blå, gul eller grön. Eller för den som inte har renoverat gillestugan sedan 70-talet, brunt. Med en gummerad topp och botten känns den ändå tålig och står stadigt på underlaget.

På ovansidan hittar du som väntat volymknapparna, samt en multifunktions-knapp för att pausa ljud och alarm eller manuellt aktivera Google-assistenten. På baksidan finns en knapp för Bluetooth-parkoppling och en för att inaktivera mikrofonen om du inte vill att högtalaren ska lyssna. Bakom tyget sitter färgade lampor som talar om ifall högtalaren lyssnar på dig, jobbar eller är tystad.

JBL Link Music
Foto: JBLJBL Link Music har en både snygg och funktionell design

Funktioner och användarupplevelse

Som med de flesta Google-högtalare är installationen inte svårare än att starta Google Assistant-appen. Den hittar själv högtalare som inte är installerade. Sedan behöver du bara välja namn på högtalare, berätta i vilket rum den står och välja vilket trådlöst nätverk den ska använda.

Väl installerad dyker den upp som en högtalare att skicka ljud till både från Android-mobiler via Chromecast, och från Iphone med Airplay. JBL Music-appen har tyvärr inte uppdaterats på länge och stöder därför inte Link Music.

Prestanda och ljudkvalitet

Det enstaka högtalarelementet är nedåtriktat för att sprida ljudet i 360 grader. Därmed spelar det inte så stor roll var du ställer högtalaren utan den kan mycket väl stå mitt i rummet. Du kan inte koppla ihop två stycken för stereoljud, men det är också mindre intressant med rundstrålande högtalare.

Ljudet är typiskt för JBL med en varm, närmaste insmickrande ljudprofil. Nackdelen med att bara ha ett enda element är så klart att det blir svårt att omfatta hela registret. Det är därför mellanregistret som lyfts fram på bekostnad av bas och diskant, vilket är bra för sång men mindre bra för orkestermusik.

Specifikationer

Produkt: JBL Link Music
Testad: Mars 2021
Tillverkare: JBL
Anslutningar: Bluetooth 4.2, wifi 802.11 ac
Element: 2,5 tum
Uteffekt: 20 watt
Röststyrning: Google Assistant
Tjänster: Chromecast, Apple Airplay 2
Storlek: 11 x 13 centimeter
Vikt: 0,7 kg
Rek pris vid test: 1 300 kronor.
Pris: 1 290 kr hos Elgiganten

Betyg: 3 av 5