Testad produkt: Lenovo Smart Clock Essential
Pris: 629 kronor hos Proshop

Från att ha haft ett ambitiöst sortiment av smarta hem-produkter verkar Lenovo nu ha satsat på kategorin smarta skärmar. Samt specialvarianten Smart Clock, en modern klockradio, och nu denna miniversion kallad Essential.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Lenovo har tagit en bra idé, som var deras klockradio Smart Clock, och tagit bort den smarta skärmen. Vad som är kvar är en ordinär klockradio med en smart högtalare på baksidan. Förutom att den numera dumma skärmen knappt tillför några funktioner till högtalaren är hanteringen klumpig och de få automatiska finesserna fungerar inte som de ska.

Positivt

  • Visar väder och yttertemperatur
  • Laddningsport för mobilen

Negativt

  • För liten och klen högtalare för att låta bra
  • Nattlampan fungerar inte som den ska
  • Oklart hur den ska styras med rösten

Design och konstruktion

Vid första anblick ser det ut att vara en smart skärm, precis som storebror Smart Clock. Men i själva verket är det en högtalare med en lcd-urtavla. Den kan alltså bara visa tiden, som en gammal hederlig klockradio.

Den bakre delen av klockradion har en liten högtalare under ett tyghölje, samt fyra knappar för att ändra volym, styra uppspelning samt ställa in alarmet. Hela ovansidan kan användas som en snooze-knapp. På baksidan finns en usb-laddport för mobilen och en avstängningsknapp för mikrofonen. Samt en nattlampa.

Lenovo Smart Clock Essential
Foto: LenovoTro inte att siffertavlan är en riktig skärm

Funktioner och användarupplevelse

Just den senare ställer till med en del besvär då den verkar leva sitt eget liv. Den slog på sig själv av oklar anledning och det var långt ifrån självklart hur den skulle slås av. Efter läsning av instruktionerna fick vi veta att det skulle gå att ställa in ljusstyrkan med ett röstkommando, men vilket det var fick vi tydligen gissa själva.

Även inställningen av alarm, repetition av dessa och snooze-funktionen krävde läsning av instruktionerna. Tänk om den hade kunnat ha en skärm som vi kunde knappa in sådant på. Som sin storebror! Som faktiskt inte är så mycket dyrare än Essential!

Det enda som faktiskt var skönt med en smart klockradio var att kunna släcka lamporna och ställa nästa morgons väckning med rösten. Samt att den faktiskt visar väder och yttertemperatur på skärmen.

Prestanda och ljudkvalitet

Som väntat av en pytteliten klockradio med en svag högtalare inklämd på baksidan har de inte riktigt haft plats, eller råd, att stoppa in något vidare högtalarelement. De tre watten är nog för att lyssna på nattradion när du försöker sova eller för att spela något högt nog för att du ska vakna.

Däremot ska du inte ge dig på att spela någon krävande musik på hög volym eller åtminstone inte kräva att det låter bra om du försöker göra det. Men det är kanske inte heller något du kan kräva av en klockradio. 

Specifikationer

Produkt: Lenovo Smart Clock Essential
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Lenovo
Anslutningar: Bluetooth 5.0, wifi 802.11 ac
Element: 1,5 tim
Uteffekt: 3 watt
Röststyrning: Google Assistant
Tjänster: Chromecast
Storlek: 12 x 8 x 6 centimeter
Vikt: 0,3 kg
Rek pris: 999 kronor
Pris: 629 kronor hos Proshop

Betyg: 3 av 5