Testat spel: Paradise Lost
Pris: 12,47 euro (cirka 138 kronor) på Steam, 159 kronor på Playstation Store, 149 kronor på Microsoft Store (Xbox)

Paradise Lost tar oss till en gammal, övergiven men fortfarande magnifik bunker. Med underjordiska palats, shoppinggator och lummiga trädgårdar bjuds vi på flera minnesvärda platser under vår resa.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Trots den haltande berättelsen är Paradise Lost en helt okej spelupplevelse för dem som gillar genren. Även om berättelsen aldrig tar till vara på miljöernas potential, är det ändå en hyggligt spännande promenad i alternativa världskrigsruiner.

Positivt

  • Miljöer som vibrerar av stämning
  • Helt ok story – till slut

Negativt

  • Småbökig kontroll och långsamt vandrande
  • Grafikbuggar och en hel del kluddiga detaljer
  • En stor del av storyn förmedlas enbart via text

Tyvärr är själva berättandet långt ifrån lika bra som miljöerna. Det mesta får vi dessutom läsa oss till i ren text. Berättandet blir visserligen mer spännande ju längre vi kommer, men greppar ändå aldrig tag i dig. Paradise Lost är överlag en ojämn upplevelse, men tack vare de vackra miljöerna tillsammans med ett relativt lågt pris är bunkern ändå värd att besöka för fans av genren.

Året är 1980. Nazistiska atombomber har ödelagt stora delar av Europa och atomvinter råder. Det är i detta karga landskap som Szymon, en pojke som nyligen förlorade sin mamma, vandrar runt i hopp om att hitta en man från ett gammalt foto. En man som kan vara hans pappa. Sökandet tar Szymon till en enorm underjordisk bunker – som verkar ha svaret på hans frågor. Men vandringen i underjorden börjar allt annat än bra.

Kontor i paradise lost

You shall not pass

Sällan har vi känt oss så dumma som när vi spelade Paradise Lost. Inte för att det innehåller kluriga pussel eller strider som vi tacklade på helt fel sätt – sådana inslag finns nämligen inte alls. Det som i stället blev vår baneman var tre textremsor som vi inte lyckades få bort trots ideliga försök.

Vi antog att en spelförstörande bugg stod i vår väg. Flera omstarter, över en veckas väntan på en patch och en ominstallation senare insåg vi dock att så inte alls var fallet. Texten var nämligen ett dialogträd, men för att kunna välja något av alternativen var vi tvungna att använda styrkorset – och trycka uppåt två gånger i rad för att något alternativ skulle markeras.

Dumstrut på – även om all skuld inte kan läggas på oss. Paradise Lost är nämligen inte en överdrivet stabil upplevelse. Med långa laddtider, bökig kontroll, svajig bilduppdatering, segladdade texturer och flimrig grafik känns det som en gammal Xbox One stånkar fram spelets miljöer. I sann bugg-anda löste sig dock flera tekniska problem när vår Xbox Series X stod utan strömsladd i ett par timmar.

Musikrum Paradise lost

Bland makalösa miljöer…

Men nog tjatat om problem, för bakom de tekniska märkligheterna gömmer sig ett spännande värld att utforska. Den underjordiska bunkern vecklar snart ut sig till något mycket mer än en simpel bunker. Trots att vi hela tiden är djupt under marken vandrar vi igenom shoppinggator med butiker och caféer, söker igenom en stor herrgård och utforskar en mystisk trädgård. Det enda som saknas i den makalösa bunkern är en himmel.

Rent spelmässigt finns det emellertid inte mycket att lyfta på hatten för; Paradise Lost är nämligen en så kallad vandringssimulator – eller interaktiv berättelse för den delen. Vid sidan av några korta avstickare finns det bara en väg framåt och de hinder vi stöter på handlar endast om att hitta en spak eller knapp som för oss vidare. Vi får inte heller göra några direkta val som påverkar handlingen, med ett litet undantag mot äventyrets slut.

Shoppinggata Paradise Lost

…och tråkiga lappar

En bit in i äventyret får vi, via radiokommunikation, kontakt med en kvinna som hjälper oss vidare. Men vem är hon och varför försöker hon få oss att undvika vissa platser? Och vad har egentligen hänt i den övergivna bunkern?

För att få reda på det måste vi leta upp gamla lappar, dagböcker, checklistor och annat löst papper som tillsammans med de slitna miljöerna har en historia att berätta. Precis som brukligt för genren, och något vi uppskattat i många liknande spel tidigare.

Tyvärr brister berättandet i Paradise Lost. Texterna vi letar upp är allt för ofta torftigt skrivna och ibland helt intetsägande. De få gånger röstskådespelare används blir vi mest glada att de inte används mer. Lyckligtvis faller inte berättelsen helt platt och ibland glimmar den till, vilket gör att vi i slutet är någorlunda investerade i vad som hänt i underjorden.

Järnörn Paradise Lost

Paradise Lost

Testat: April 2021
Genre: Äventyr/Interaktiv berättelse
Utvecklare: PolyAmorous
Utgivare: All in! Games
Plattform: Playstation 4, Xbox One, pc
Testat på: Xbox Series X
Pris: 12,47 euro (runt 138 kronor) på Steam, 159 kronor på Playstation Store, 149 kronor på Microsoft Store (Xbox)

Betyg: 2 av 5

Microsoft Xbox Series X 1TB Pris vid test: 149 kr 7315 kr.

Bästa pris just nu: 7999 kr