Testad produkt: Epson EF-11
Pris: Från 8 896 kronor på Prisjakt

I jämförelse med nyligen testade projektorbjässen Samsung The Premiere LSP9T känns Epson EF-11 som en liten leksak. Med en vikt på ynka 1,2 kilo (att jämföra med The Premiere LSP9T:s 11,5 kilo) och måtten 17,5 x 17,5 x 6,5 centimeter gör den verkligen inte mycket väsen av sig. Men storleken är inte allt och Epson EF-11 visar sig vara en överraskande bra projektor, om än med en och annan liten svaghet också.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Epson EF-11 är en liten och smidig projektor med förvånansvärt bra bild. Den kan visserligen inte riktigt konkurrera med en rejäl stationär projektor till hemmabion, men för att få till en högkvalitativ film- eller spelkväll i sommarstugan duger den förträffligt. Ljudet är dock inte mycket att hurra för, du behöver komplettera med en soundbar eller liknande.

Positivt

  • Liten och lätt
  • Bra bild
  • Många inställningsmöjligheter

Negativt

  • Relativt låg ljusstyrka
  • Dåligt ljud
  • Ingen optisk ljudutgång

En av fördelarna med Epson EF-11 är att den är väldigt lättanvänd. Att komma igång med den och ställa in bilden går fort och det mesta sker med automatik, vare sig du placerar den direkt framför väggen/bioduken eller lite snett på sidan. Att den är så liten och smidig gör den också extremt lättplacerad.

Det går sedan att finjustera bilden (och ljudet, Epson EF-11 har inbyggd högtalare) via en stor mängd olika inställningar. Du kan välja bland förinställda lägen som ”film” och ”spel” eller själv gå in och trixa med sådant som kontrast, ljusstyrka och så vidare. Det är inte nödvändigt, Epson EF-11 går utmärkt att använda direkt utan dessa finjusteringar, men för dig som vill ha en så perfekt spel- eller filmupplevelse som möjligt gör det skillnad.

Epson EF-11
Epson EF-11 är verkligen liten och smidig. Här i jämförelse med en Apple tv 3:e generationen.

Bra bildkvalitet

Bilden visar sig också, överraskande nog med tanke på storlek och pris, vara riktigt bra. Färgerna är krispa, kontrasten är bra och skärpan fin. Upplösningen är visserligen ”bara” 1 920 x 1 080 bildpunkter (att jämföra med exempelvis The Premiere LSP9T:s 4K-upplösning på 3 840 x 2 160 bildpunkter), men har du inte en källa som kan spela upp material i så hög upplösning spelar det ingen roll.

Däremot är ljusstyrkan tyvärr inte riktigt lika imponerande med sina 1 000 Ansi lumen. Det är absolut inte dåligt, återigen särskilt inte med tanke på Epson EF-11:s storlek, men ändå så pass lågt att tittande i dagsljus inte fungerar särskilt bra (The Premiere LSP9T har som jämförelse en ljusstyrka på 2 800 Ansi Lumen).

Den inbyggda högtalaren visar sig vara i princip oanvändbar. Kanske kan den fungera när barnen vill titta på ett avsnitt av Greta Gris, men inte till mycket annat.

Vill du få bra ljud måste du komplettera med externt ljud, förslagsvis en liten smidig soundbar som JBL Bar 5.0. Anslutningen måste i så fall ske via hdmi, då Epson EF-11 saknar optisk ljudutgång.

Perfekt till sommarstugan

Epson EF-11 överraskar som sagt positivt, men den kan trots detta inte riktigt mäta sig med en mer stationär projektor till hemmabion om du vill maximera din upplevelse.

Men för att på ett enkelt och smidigt sätt få en bättre spel- och/eller filmupplevelse i sommarstugan eller liknande fungerar den perfekt! Den är liten och lätt, snabb att komma igång med och kan projicera en bra bild på upp till 150 tum. Se bara till att komplettera med en liten soundbar också.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Epson EF-11
Testad: April 2021
Tillverkare/kontakt: Epson, epson.se
Lampteknik: Laser
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildstorlek: 30 till 150 tum
Projeceringsavstånd: 1,33 meter för 60 tums bildstorlek
Ljusstyrka: 1 000 Ansi lumen
Lamptid: Upp till 18 000 timmar
Fokus: Manuell
Ljud: 2 watt
Anslutningar: Usb 2.0 typ A, usb 2.0 typ B, hdmi, Miracast, hörlursuttag
Storlek: 17,5 x 17,5 x 6,5 centimeter
Vikt: 1,2 kilo
Färg: Svart
Cirkapris: 9 000 kronor

Betyg: 4 av 5

Epson EF-11 Pris vid test: 8896 kr.

Bästa pris just nu: 8090 kr