Testad produkt: Skagen Jorn Connected SKT3001
Pris: Från 2 195 kronor hos Prisjakt

Smartklockor med fullstor pekskärm är bra för att de kan samla mycket information och mångsidiga appar på ett och samma ställe. Men många föredrar en traditionell klocka med fysiska visare. Vi har testat en del hybridklockor som kombinerar det med sensorer för aktivitetsspårning, ibland med mini-skärm för någon enstaka funktion som stegmätare. Danska Skagen tar det ett steg längre i nya Jorn Connected.   

Betyg 4 av 5

Omdöme

En smart idé som kombinerar det viktigaste hos en smartklocka med det praktiska i att ha ett vanligt armbandsur, och gör det med snygg design, skön komfort och bra batteritid. Den är inte direkt full med funktioner, men de få den har gör den för det mesta bra.

Positivt

  • Smart koncept i snygg design
  • Bekväm passform
  • Rätt grundfunktioner
  • Bra batteritid

Negativt

  • Ojämn pulsmätare
  • Begränsad som träningsklocka
  • Fler urtavlor, tack
M3 rekommenderar

Den är byggd på Fossil Groups smartklockeplattform Hybrid HR. Det innebär en rund klocka med urverk i mitten, fysiska visare och en ring runtom med tim- och minutgradering, allt vilande över en stor rund skärm. Det gör att den kan visa bakgrunder med olika design, valfri information om aktivitetsdata, datum, väder, batteritid, notifikationer och ha ett fullt smartklockegränssnitt med inställningsmenyer och separata appar.

Jorn Connected är en klocka i halvstort format, boetten är 42 millimeter, med tre utstickande knappar på höger sida. Skagens klockor brukar utmärka sig med stilren och elegant design, men här känns utformningen mer alldaglig och anonym. Den har en plan glasyta på framsidan, avfasade kanter och boetten är i borstad svart metall.

Allt du behöver veta innan du köper smartklocka

Den har ett bekvämt armband i svart silikongummi, men det finns även läder- och metallänk-alternativ att köpa till. Det är vanligt 22 millimeters standardfäste med skjutlås på armbandet, så det är lätt att byta och det fungerar utmärkt med tredjepartsalternativ.

Räcker i flera veckor

Klockan laddas med en enkel, rund ytkontaktladdare med magnetlås som kan kopplas till vilken dator eller mobilladdare som helst, som har stöd för 5 watts laddning, vilket är nästan alla. Egen adapter ingår inte, bara själva laddpucken. Batteriet i Jorn Connected är inte enormt och laddas upp på ett par timmar. Tillverkaren uppger inte batterikapaciteten, men tekniken i klockan är strömsnål, så det räcker för två till tre veckors användning.

Jorn Connected skärm
Även i direkt solljus är skärmen utmärkt tydligt.

Det beror delvis på att det inte går att göra något riktigt avancerat med den. För det första är skärmen inte en ips eller oled, utan av svartvit e-bläck-typ. Det innebär att den inte behöver en egen ljuskälla utan reflekterar infallande ljus, något som gör den extra trevlig att använda i starkt solljus, där skärmar traditionellt får kämpa för att synas. E-bläck drar bara ström när den byter bild, gör du inget aktivt på skärmen uppdateras den bara någon gång då och då, som när den synkar eller uppdaterar stegräknaren. Skärmen har extra bra kontrast för att vara e-bläck, vilket höjer kvalitetskänslan.

För det andra har den inte en kraftfull processor för att köra komplicerade appar eller en full uppsättning av de senaste sensorerna inbyggda. Du får accelerometer och gyro för att kunna räkna steg och detektera olika typer av aktiviteter, samt optisk pulsmätare. Det är allt, klockan har inte sådant som pulsoximeter, kompass, barometer för höjddata eller gps. Det är således inte en avancerad träningsklocka.

Vi är inte heller helt övertygade av pulsmätaren, som verkar räkna för högt vid träning jämfört med till exempel en Apple Watch. Ibland kan den också missa att logga puls, så att data över en dag blir avbruten, trots att vi har klockan på med konstant loggning aktiverad.

Enkel träning, enkel uppkoppling

Annars gör Jorn Connect en hel del med det lilla den har. Klockan kan automatiskt detektera fyra typer av träning: löpning, cykling, gång och roddmaskin och dra igång matchande träningsprogram. När vi testar gör den ett bra jobb med att identifiera rätt aktivitet. Men rodd hade vi inte möjlighet att testa. Utöver det har den en handfull extra program som du får aktivera manuellt. Klockan kan även ställas in att uppmana till en bensträckare vid lång inaktivitet.

jorn connected visare
I menyer och appar roterar visarna ur vägen.

Som smartklocka kan du få notifikationer från telefonen, synka väderuppgifter samt svara på sms med förinställda textfraser. Du kan svara och avsluta samtal, och det finns en app som kontrollerar aktiv mediaspelare på telefonen. Du får en liten samling funktioner som timer, stoppur, väder och manuell pulsmätare, samt en funktion för att aktivera larm på din telefon för att hitta den.

Så hur funkar Jorn Connected att använda, rent praktiskt? Du får ingen pekskärm, allt styrs med knapparna med korta och långa tryck. Navigationen är initialt förvirrande, men efter någon timme har vi lärt oss att nå alla viktiga funktioner och inställningar.

Med visare monterade framför skärmen är risken att de är i vägen. Det löser Jorn Connected genom att snurra dem till horisontellt läge när du är inne i menyer och appar. Ett snabbt knyck på handleden roterar också visarna ett varv så att du kan se statuspanelerna om en visare skulle råka vara i vägen.

Skagen app
Skagens app är snygg och lättnavigerad, men den är inte späckad med funktioner,.

Fler designval, tack

Klockan parkopplas till en Android- eller IOS-mobil med bluetooth LE och Skagens egna app. Här kan du logga din aktivitet och träning, som då kompletteras med gps-data från mobilen. Du får överblick över sådant som motion över tid, uppskattad kaloriförbränning och även sömnvanor (om du har klockan på dig dygnet runt). Via appen kan du också exportera data till andra träningsappar som Google Fit.

Du kan göra inställningar i klockan, som att byta funktion på knapparna, sätta larm, och en handfull andra inställningar, men flera inställningar nås bara direkt i klockan. Du kan också välja bland ett litet antal urtavlor, tyvärr inga som är mer än måttligt intressanta eller annorlunda. Men det finns ett sätt att designa din egen, med valfri uppsättning information och bakgrund. Du kan till och med ta ett foto och ladda upp som bakgrund.

Är det här en fullgod ersättare till en Apple Watch eller ens en halvsmart klocka med slutet system som Xiaomi Watch? Nej, det här är funktionsmässigt en enklare enhet. Men alla behöver inte avancerad fitness-tracker eller full smartphonefunktion med massor av appar i klockan. Då kommer du långt med Jorn Connected.

Väder-app
Väderstatus synkad från telefonen. En av få smarta appar i klockan.

Specifikationer

Produktnamn: Skagen Jorn Connected
Testad: April 2021
Produkttyp: Hybridklocka
Tillverkare: Skagen
Systemkrav: Android / IOS
Skärm: 1,06 tum e-bläck med sidobelysning
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare
Anslutningar: Bluetooth
Operativsystem: Proprietärt
Kontroll: 3 knappar
Batteritid: Ca 17 dagar
Övrigt: Vattentät ned till 30 meter
Mått, boett: 43 x 48 x 12 mm
Vikt: 59 gram med armband
Rek. pris: 2 195 kronor
Pris: Från 2 195 kr på Prisjakt

Betyg: 4 av 5