Testad produkt: Blueair Healthprotect 7470i
Pris: Från 7 170 kronor via Prisjakt

Blueair har lång erfarenhet när det gäller luftrenare. Bolaget grundades 1996 i Sverige och även om de sedan 2016 ägs av Unilever både designas och utvecklas företagets luftrenare fortfarande i Sverige.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Healthprotect 7470i från Blueair är en riktigt kompetent luftrenare utan några egentliga svagheter. Gott om inställningsmöjligheter och den arbetar tyst samtidigt som den effektivt renar din hemmiljö. Den kostar en slant men känns väl värd sitt pris.     

Positivt

  • Avancerad och effektiv filterteknik
  • Överskådlig och informativ app
  • Tystgående

Negativt

  • Pris
  • Dyra filter
Produktportföljen består av flertalet olika luftrenare. Alltifrån enklare och billigare instegsmodeller i Blue-serien till de mer anpassningsbara och ”intelligentare” pjäserna i Pro-serien, som är mer lämpade för kontor, större bostäder eller offentliga miljöer.

En av tillverkarens senaste modellserier går under benämningen Healthprotect och innefattar företagets mest avancerade modeller för hemmamiljöer hittills. Lanseringen skedde mars, det är verkligen en busfärsk modell vi nu har fått in för test.

Blueair HealthProtect 7470i

Snyggt designad 

Modellen finns i totalt fyra olika versioner, två något större för ytor upp till 62 m² samt två för mindre utrymmen. Båda modellstorlekarna går att få med antingen en numerisk display eller med en lcd-skärm där den sistnämnda är något dyrare. Här testar vi den något mindre HealthProtect 7470i (med lcd-skärm) som således lämpar sig för en yta på upp till 38 kvadratmeter.

Sett till design liknar Healthprotect ingen annan av övriga modeller vi hittills testat. Riktigt snygg, med klart futuristiska förtecken. På det hela taget känns konstruktionen både påkostad och gedigen. Den kräver sin plats (691 x 300 x 300 mm) och väger en hel del, hela 12,5 kilo, men turligt nog har den begåvats med två hjul i underkant för att enklare kunna förflyttas.
 

Healthprotect arbetar både tyst och effektivt.
Enkelt filterbyte

Avancerad filtertekink

Modellen har en filtrerteknik som kallas Hepasilent Ultra och ska enligt Blueair vara tillverkarens mest avancerade filtrering hittills. Denna patentsökta teknologi kombinerar elektrostatisk och mekanisk filtrering, som ska avlägsna upp till 99,97 procent av luftburna partiklar som damm, pollen, mögel och djurallergener.

Teknologin rår även på lättflyktiga organiska föreningar (VOC), lukter och nanopartiklar ner till 0,03 mikrometer i storlek samt 99,99 procent av luftburna virus och bakterier.”

Blueair HealthProtect 7470i

Informativ lcd-display 

Enhetens ovansida är touchkänslig och på den i mitten placerade lcd-skärmen serveras uppdateringar om luftkvaliteten i form av koncentrationer av partiklar i olika storlekar (pm1, pm 2,5 samt pm10), voc-nivåer, aktuell temperatur och luftfuktighet. Du får även information om filtrets återstående livslängd.

Vidare finns här även fem ikoner med olika funktioner: en för att slå på/av luftrenaren, en för att ställa in enheten i autoläge, en för att reglera in fläkthastigheten manuellt samt en för att aktivera den så kallade Germshield-funktionen (rummet övervakas även när luftrenaren är i viloläge. Virus och bakterier på filtren elimineras med hjälp av ett lågt luftflöde och plasmaladdningar). Slutligen finns en ikon som visar status för enhetens wifi-anslutning.

Blueair HealthProtect 7470i

Installationen är enkel och går snabbt. Enheten placeras med fördel i det rum du spenderar mest tid och helst med cirka 10 centimeters avstånd från väggen. Med hjälp av den tillhörande appen är det bara att följa anvisningarna och inom ett par minuter är luftrenaren redo att börja jobba.

Appen har ett tilltalande gränssnitt och är innehållsmässigt både användarvänlig och logiskt. Här får du ett i realtid uppdaterad informationsflöde gällande luftkvalitén i luftrenarens verkningsområde liksom luftkvalitetsindex utomhus i ditt närområde.

Renar tyst och effektivt

Förutom samma inställningsmöjligheter som de på själva enheten kan du i appen få mer detaljerad information om luftkvaliteten bakåt i tiden. Här kan du ställa in utlösare för att aktivera luftrenaren när den är inställd i auto- eller nattläget. I appen finns även en karta med sökfunktion för att se aktuell luftkvalitet på olika platser i världen.

Med hjälp av en partikelmätare mätte vi flertalet gånger det aktuella rummets luftkvalitet (vardagsrum på cirka 26 kvadratmeter) varpå vi ställde luftrenaren i auto-läget och lät den gå i cirka en timme. När vi sedan läser av resultatet visar det sig att Healthprotect renar både snabbt och effektivt. Skillnaden är enorm, exempelvis gick pm10-värdet (µg/m3) ned från 33 till 1.

Blueair HealthProtect 7470i
Filtrets livslängd är upp till 1 år. Ett ersättningsfilter kostar drygt 1 000 kronor.

Omdöme

Healthprotect 7470i från Blueair är en riktigt kompetent luftrenare utan några egentliga svagheter. Gott om inställningsmöjligheter och den arbetar tyst samtidigt som den effektivt renar din hemmiljö. Den kostar en slant men känns väl värd sitt pris.        
M3 rekommenderar  
    

Specifikationer

Modell: Healthprotect 7470i
Testad: april 2021
Tillverkare: Blueair
Funktioner: Wifi, smart automatiskt reningsläge
Area: Upp till 38 kvadratmeter.
Filter: HEPASilent Ultra, aktivt kol, förfilter
Maximalt luftflöde: rök 455 m³/h, damm 465 m³/h och pollen 475 m³/h.
Ljudnivå: 25 - 45 dB (enl. tillverkare).
Mått: 691 x 300 x 300 mm
Vikt: 12,5 kg.
Övrigt: Kompatibel med Amazon Alexa samt Google Assistent
Rek. pris: 8 499 kronor
Pris: Från 7 170 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5