Uppdatering: Sedan vi gjorde ett nytt test av Airmega i juni månad har vi uppdaterat uppgifter om uppfattning av ljudnivå och luftflöde.

Testad produkt: Coway Airmega
Pris: Kostar 5 590 kronor hos MediaMarkt

Coway är en riktig veteran när det gäller luftrenare och är en av tillverkarna som är mest prydda med rekommendationer och certifikat från organisationer och förbund som säkerhetsställer att produkterna är lämpliga för användare med astma och allergi.

Betyg 3 av 5

Omdöme

För dig som prioriterar riktigt bra filter och en relativt liten luftrenare, som ändå kan ta sig an stora rum, då är Coway Airmega svårslagen. Men för dig som vill ha en modell som passar bra in i ditt smarta hem med en funktionell app finns det betydligt bättre och billigare alternativ att köpa.

Positivt

  • Renar luften effektivt från partiklar med riktigt bra uppsättning filter
  • Kan rena otroligt stora rum trots smidig design
  • Effektiv luktneutralisering

Negativt

  • Seg app
  • Bullrig ljudbild
  • Dyr

Airmega heter modellen från Coway som är bland de dyraste luftrenarna vi har testat, med ett rekommenderat pris på över 6 000 kronor. Airmega är utrustad med ett förfilter och ett Max 2-filter. Max 2-filtret innehåller dels ett hepa-filter, dels ett aktivt kol-filter. Det här ska inte bara rensa bort små partiklar som pollen och annat, utan även minska doft. Vi måste säga att även om den inte fungerar lika bra som till exempel ett öppet fönster eller en köksfläkt är Airmega en av de mest effektiva luftrenarna vi har testat när det handlar om att filtrera bort matos.

Många rekommendationer har en hög prislapp

Det är såklart helt omöjligt att med säkerhet säga om den här kommer att fungera bättre just för dina allergi- eller astmabehov än andra modeller vi testat, men vi tycker absolut att allergibesvär känns mindre inomhus när vi använder Airmega under allergisäsongen. Däremot går det inte att säga om den är värd så många tusenlappar mer än till exempel en luftrenare från Philips eller Smartmi, eftersom vi tycker att även de fungerar riktigt bra för att mildra astma- och allergibesvär.

Faktum kvarstår att Airmega är den av luftrenarna med flest certifikat och rekommendationer från olika förbund. Den här luftrenaren rekommenderas inte bara av Allergiförbundet i Norden, utan är även certifierat av ECARF, en Europeisk stiftelse som arbetar med forskning och märkning av allergi- och astmavänliga produkter.

Coway Airmega luftrenare
Airmega startar och stängs av med en gullig liten trudelutt och har färgdioder på framsidan som visar aktuell luftkvalitet.

Airmega tar upp något större plats än till exempel Dysons motsvarande modell, men är mindre och smidigare än till exempel Electroluxs Pure A9. Trots detta har den kapacitet att rena riktigt stora rum, med ett maximalt luftflöde på hela 561 liter i sekunden och maxarea på 117 kvadratmeter. Trots dessa imponerande siffror upplever vi mindre kyleffekt från Airmega än från till exempel Dyson eller Smartmi:s luftrenare.

Coway är en av de tystare luftrenarna vi har testat när det gäller decibelnivå, men den har ett helt annat läte en de flesta andra modeller. Istället för ett konstant surr bullrar Airmega på likt en (väldigt liten) helikopter på väg att lyfta. Framförallt när den startar igång eller byter fläktnivå låter den särskillt högt, så pass att den nästan känns olämplig i en lyhörd lägenhet kvällstid. Vi kan tänka oss att många stör sig mer på bullret från Airmega än surret från andra modeller, trots att den tekniskt sett har ett lägre decibeltal.

Snabbt luftflöde, men långsam app

Airmega är Coways enda uppkopplade modell med tillhörande app. Det märks att Coway inte har någon vidare stor vana av att utveckla appar till sina produkter. Den tillhörande appen Coway Io är bland de segaste vi har stött på, där vi behöver vänta i flera sekunder varje gång vi byter flik. Vi loggas dessutom ut mellan gångerna och tvingas logga in igen för att kontrollera luftrenaren via appen.

Coway Airmega dumpar

Det ska sägas att Airmega även kan styras utan tillhörand app. Det sker inte via en display, utan med fyra stycken knappar placerade på luftrenarens ovansida.

Coway Io erbjuder inga avancerade automationsmöjligheter, däremot går det att schemalägga när luftrenaren ska sättas på och av under dagen och i vilket läge. Airmega ska även kunna integreras med Google Home, något som inte är möjligt för svenska användare.

Specifikationer

Modell: Coway Airmega
Testad: April 2021
Tillverkare: Coway
Funktioner: Wifi.
Area: Upp till 117 kvadratmeter.
Filter: Max 2 (Green Hepa, aktivt kol)
Maximalt luftflöde: 561 liter/sekund
Mått: 34,5 x 34,5 x 53,2 cm.
Vikt: 9,7 kg.
Ljudnivå: Upp till 52 dB (enl. tillverkare)
Rek. pris: 6 195 kronor
Pris: Kostar 5 590 kronor hos MediaMarkt

Betyg: 3 av 5