Testad produkt: Smartmi Air Purifier
Pris: Från 1 290 kronor hos Prisjakt

Smartmi är en serie smarta hemmet produkter som ingår i Mi-ekosystemet, det vill säga Xiaomis grupp av företag och partners där bland annat Amazfit och Xiaomi ingår. Här ingår bland annat luftrenaren Air Purifier, en cylinderformad, smidig liten pjäs som säger sig kunna rena rum upp till 48 kvadratmeter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Smartmi Air Purifier är ett riktigt bra luftrenaralternativ för dig som funderat på att köpa till exempel en Dyson eller Electrolux-modell, men känt att priset varit för smärtsamt. Här får du en stor del av funktionaliteten, med bra luftrening och ett svalkande, luftflöde, till ett riktigt bra pris. Vi hade däremot önskat mer avancerad mjukvara och bättre integration i det smarta hemmet.
 

Positivt

  • Rimlig prislapp
  • Tillräckligt starkt luftflöde för viss kyleffekt
  • Användarvänlig app
  • Smidig design

Negativt

  • Krånglig installation
  • Begränsade automationsmöjligheter
De första ögonblicken tillsammans med Smartmi Air Purifier är inte de smidigaste. När vi ska sätta upp ett konto i Xiaomis app hamnar vi på konstiga länkar som inte fungerar med traggligt översatt engelska. Efter flera försök får vi det till slut att fungera genom att registrera oss med ett mobilnummer istället för mejladress.

Väl igång får Smartmi Air Purifier till ett riktigt bra luftflöde. Vi upplever, precis som hos till exempel modeller från Dyson eller Electrolux, att det är tillräckligt starkt för att skapa en kylande effekt under varma dagar. Detta utan att ljudnivån når olidliga nivåer.

Smartmi Air Purifier
Smartmi Air Purifier har en oled-pekskärm högst upp där du kan växla mellan de olika fläkt-lägena.

Smartmi Air Purifier är den första luftrenaren vi har testat som kan styras med hjälp av gester. Innovationen uppskattas, men vi upptäcker snart att det leder till att fläktläget byts av misstag när när bara ska känna om och hur mycket luftflöde som kommer ur fläkten. Kanske hade det varit bättre att sätta den här sensorn vid sidan av luftrenaren och inte precis ovanför.

Användarvänlig men simpel app

Xiaomi-appen är för det mesta riktigt trevlig att använda, vilket är tur då en stor del av funktionaliteten, utöver att välja mellan de tre olika lägena, är reserverade till just appen. De tre olika lägen som finns att välja mellan är ett automatiskt alternativ, som justerar fläkthastighet beroende på luftkvalitet, ett tystare nattläge och ett manuellt läge där du själv kan ställa in fläkthastigheten. Konstigt nog stängs inte oled-skärmen av automatiskt i nattläget, utan det måste väljas manuellt i appen.

Xiaomi-appen kan även användas för att ställa in enklare scheman och automationer. Det handlar om enkla scheman och det går bara att programmera luftrenaren att sättas på eller stängas av – inte vilken nivå inställning den ska starta med. 

Smartmi Air Purifier
Xiaomi-appen är lätt att komma igång med, men kanske inte den mest avancerade av appar.

Appen skulle behöva ses över en extra gång för att anpassas till svenska användare. För det första finns appen inte tillgänglig på svenska, men det här är Smartmi långt ifrån ensamma om. Framförallt handlar det om klumpiga översättningar och funktioner som sägs vara tillgängliga, men som egentligen inte är aktiverade för den svenska marknaden. Det kan till exempel vara smarta hemmet-funktioner såsom integration i Google Home, som alltså inte fungerar i Sverige än.

Vi hade överlag önskat större möjlighet till automationer med resten av smarta hemmet-produkter som inte ingår i Mi-ekosystemet. Även andra mer avancerade funktioner som grafer över hur luftkvaliteten har förändrats över tid saknas i appen, något som de flesta andra uppkopplade luftrenare erbjuder.

Specifikationer

Modell: Smartmi Air Purifier
Testad: April 2021
Tillverkare: Smartmi
Funktioner: Wifi.
Area: Upp till 48 kvadratmeter.
Filter: Hepa 13, aktivt kolfilter.
Maximalt luftflöde: 400 kubikmeter/timme.
Mått: 30,5 x 30,5 x 62 cm.
Vikt: 6,8 kg.
Ljudnivå: Upp till 64 dB (enl. tillverkare). Mellan 30 och 65 dB vid test.
Rek. pris: 219,99 dollar (cirka 1 879,54 kronor ex. moms)
Pris: Från 1 290 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5