Testad produkt: Sony Xperia 1 III
Pris: 12 990 kronor hos Webhallen

2022-04-25: Uppdaterad med justerat omdöme baserad på aktuell konkurrens

Det har varit uppenbart sedan den första generationen av Sonys toppmobil Xperia 1 att det är en egensinnig telefon för en specifik målgrupp av entusiaster. Xperia 1 III gör en del intressanta saker för att bredda det, men den som är ett fan av Sonys mobiler behöver inte oroa sig, den håller kvar det mesta av sitt typiska dna.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Snabbare skärm, flera intressanta kameranyheter och mer genomtänkt fotogränssnitt lyfter årets topptelefon från Sony. Allt är inte perfekt, framförallt lyckas den inte kombinera skärmupplösning med strömsnål drift. Det finns mycket positivt, men inte riktigt tillräckligt för att rättfärdiga det höga priset.

Positivt

  • Elegant, stram och egen design
  • Utmärkt bild och ljud för media
  • Flera smarta kamerauppgraderingar

Negativt

  • Måttlig ljusstyrka i skärmen
  • Batteritiden kunde vara bättre
  • Priset
 
Det innebär unik stil med avlång design, stramt räta vinklar, långsmal 21:9-skärm utan flärpar eller kamerahål, samt fokus på media och foto – bägge med egenskaper som Sony är ensamma om. Den som går sin egna väg får inte alltid så många med sig, men med Xperia 1 III har Sony förutsättningar att bredda användarbasen och locka nya användare.

Xperia 1 III (ska uttalas Mark 3 enligt Sony) är ett påkostat premiumbygge som med sin prislapp på 12 990 kronor tar upp kampen med Apple. Samsungs, Xiaomis och Oneplus toppmodeller.

Xperia 1 III
Den modell vi testat är den mattsvarta.

Många bra ljudalternativ

Både med lur i klassisk 3,5-millimetersport, via Bluetooth och i telefonens inbyggda framåtriktade stereohögtalare är ljudet i toppklass. Det här är ju trots allt en Sony-produkt, och Sony gör några av världens bästa audioprodukter för konsumenter, framför allt hörlurar, som vi ofta gett toppbetyg. Det är således inte överraskande att de kan hantera ljudet bra i en mobil. Du får Sonys egna smarta funktioner för surround och förbättring av komprimerad audio, samt bra manuell kontroll på ljudbilden med Dolby Atmos-stöd.

Högtalarna är inte särskilt kraftfulla, på den punkten är det ingen som slår Asus Zenfone och ROG Phone just nu, men ljudet har lika fin detaljering och fullt godkänd fyllighet. Dessutom är stereospridningen väldigt bra.

Hörlursport, samt fingeravtrycksläsare i på-knappen på sidan, den egna lättillgängliga lösningen för sim- och minneskort och den obrutna skärmen utan rundade hörn känns igen från tidigare modeller. De ger telefonen en stil och ett intryck som är unikt för Sony.

På sidan hittar vi inte bara knappen med fingeravtrycksläsare och volymkontroll, utan också en separat Google Assistent-knapp och en extra knapp för att kontrollera kameran. Det hade kanske varit smartare med Google-knappen på motsatt sida, då vi till och från förväxlar dem med varandra.

Xperia 1 III
Xperia 1 III i färgen frosted purple. 

Rätta måtten

Mobilen är klanderfritt byggd, med matt Gorilla Glass 6 på baksidan, medan framsidan är täckt av Gorilla Glass Victus för extra tålighet. Du kan välja mellan två färger, mattsvart och en dämpat lila. Den är fullgott vattentålig med ip68-klassning och känns mycket solid att greppa. Och den är trots gott om hårdvara under huven, inklusive ett stort batteri, varken överdrivet tjock eller tung och har inte lika utstickande kameradel på baksidan som konkurrenterna. Med tanke på priset kan ett skyddande skal dock vara värt att investera i.

Xperia 1 III drivs av Qualcomm-kretsen Snapdragon 888, har 12 gigabyte ramminne och snabb lagring av ufs 3.1-typ. Den är äldst bland de riktigt dyra mobilerna just nu, lanserad sommaren 2021. Det innebär att de andra har försetts med nya och mer kraftfulla procesorer. Framför allt är det grafikprestandan som ökat markant i senaste generationens Android-konkurrenter.

I praktiken betyder det att allt vi gör på den, från surf och navigering till dokumenthantering, foto, film och spel, flyter på problemfritt, även om det finns mer att hämta ur både Iphone och en del Android-telefoner som släppts senare. Det finns dock tillfällen, speciellt med tunga spel, där du bör undvika att köra på skärmens fulla upplösning.

Användarupplevelsen i vardagen är dock pigg, tack vare att Sony äntligen hoppat på tåget med högfrekvent skärm. De är sist ut med bland av stora Android-tillverkarna. 120 Hz får du som mest, även om vår telefon faktiskt står inställd på 60 Hz från början. Men det ändrar vi direkt. Finns det ska det utnyttjas – och det ger precis det fina flyt och taktila känsla vi hoppats på.

Xperia 1 III
Rena linjer och en stor skärm utan störande selfie-kamera. Den sitter vid sidan av ovanför, och Sony bryr sig inte om att det innebär några extra millimeter på höjden.

Utmärkt för film

Skärmen är för övrigt mycket lik den i Xperia 1 II, med samma storlek och upplösning, ovanliga punkttät med 1 644 bildpunkter på ena ledden och riktiga 4k-siffror på den andra, 3 840 bildpunkter. Om det verkligen behövs så här många pixlar på en såpass liten yta är dock något som tål att debatteras. Det drar onekligen lite mer batteri och till skillnad från en del andra högupplösta mobiler har Xperia 1 III inget val för att ställa ned upplösningen.

Men visst, det är knivskarpt. Och färghanteringen med stort omfång och utmärkt färgkorrekthet gör oss inte besvikna. I standardläge är vitbalansen relativt kall, men det går lätt att ändra till medelhög färgtemperatur eller detaljstyra helt efter eget tycke.

I ett särskilt "skaparläge" för film kan du få både Rec 2020-matchning och 10 bitars färgdjup. För det mesta får du aktivera det manuellt, men vissa appar, som Netflix och den egna kamera-appen, kan aktivera det automatiskt. En annan bra funktion för mediaströmning är "Bättre videobild", som kan addera skärpa och skala upp sämre videomaterial, ungefär som en smart-tv. Det här var Sony ensamma om tidigare, men vi har sett ett par konkurrenter som gör samma sak i sina senaste mobiler.

Xperia 1 III skärm
Den inte så ljusstarka skärmen kan ibland ställa till det. Särskilt om du vill ut i solskenet och fota.

Extra bred bild

Skärmformatet på 21:9, det Sony kallar Cinema wide, kanske inte heller faller alla i smaken. I vissa appar innebär det svarta kanter på kortsidorna. Men om du vill utnyttja den utmärkta multitaskhanteringen i Sonys Android-gränssnitt och köra delad skärm eller om du verkligen hittar just biofilmer i det formatet att strömma, är det välkommet.

Gränssnittet är för övrigt nära Androids original i stil, men med en hel del extra funktioner och appar. Till exempel ett spelläge med många smarta sätt att anpassa upplevelsen och en app som gör mobilen till en extraskärm till Sonys systemkameror. Du kan välja till eller välja bort en stor uppsättning extra appar vid installation, både från Google, Sony och tredje part, men en del slänger Sony med oavsett om du är intresserad eller inte.

Det skärmen saknar är hög ljusstyrka. Där konkurrenterna kan klämma till med 800 till 1 000 cd/m2 kommer vi här som bäst upp i ungefär 600. Det gör att upplevelsen i starkt utomhusljus blir lidande. Den är användbar, men vi hade gärna sett en omprioritering från Sony: Färre pixlar och mer ljus.

Det är just när vi fotar ute i sommarsolen som detta blir uppenbart. På alla andra sätt är det här en kamera som levererar en riktigt bra kameraupplevelse, men en dunkel sökare ställer ibland till med problem. Sony har under åren experimenterat med olika upplägg för fotning och filmning med Xperia 1, och adopterat både funktioner och gränssnitt från sina egna Alpha-systemkameror. Det har hittills varit mer intressant än lyckat, men denna gång tycker vi att de mestadels träffat rätt.

Xperia 1 III
Old school med hörlursport. Det blir det plus i kanten för.

Tre kameror, fyra brännvidder

Kameramodulen på baksidan består av tre kameror, standard, vidvinkel och zoom, samt en tof-sensor. Zoomen är ny och extra intressant. Den har en särskild periskopzoom-lösning med två optiska brännvidder som du snabbt och smidigt kan växla mellan. 70 och 105 millimeter, eller 2,9x och 4,4x i mer bekanta mobilkameratermer. Det blir som att ha två separata zoomkameror, men med samma sensor bakom. Och sensorn är riktigt bra med dubbel fasdetektion för autofokus.

Att zooma vidare digitalt är inte Sonys starkaste sida, du får ingen extrem superzoom som i vissa konkurrenter utan kommer som mest upp i 12,5x. Men hela vägen dit ser det riktigt bra ut, och du har full fokuskontroll inklusive objektspårning samt bra digital stabilisering. För digital inzoomning utöver det optiska finns ett ai-drivet läge som gör att bilden skalas upp med extra detaljer. Det får vi dock gräva efter i menyerna och slå på manuellt.

Sony håller fast vid 12-megapixelsensorer i alla tre kamerorna, precis som Apple. Orsaken till att Sony inte använder de 48 och 64 megapixels Sony-sensorer som sitter i så många andra smartphones handlar om hastighet, enligt Sony. 12 megapixel är mer än nog och med de Sony Exmor RS-sensorer de använder ska du kunna få snabbare fokus, intelligent bildhantering och så vidare.

Sony lyckas i år få ihop helheten bättre än i tidigare modeller. För det första finns nu bara en foto-app, Photo Pro, som tidigare var en separat app med systemkamera-gränssnitt. Nu är ”vanliga” kameraappen inbakad i Photo Pro som ett Basic-läge. I princip har du nu en ”vanlig’” mobilkamera-app, fast med världens mest avancerade manuella läge.

Photo Pro
Enkel automatik eller full kontroll. Du väljer själv och det är lätt att byta.

Bäst fokus, men inte felfri

Foton tagna i dagsljus övertygar stort, med välbalanserade naturliga färger, fin detaljering och autofokus som slår konfigurerande mobilkameror både i funktionsväg, snabbhet och precision. Fler toppmobiler har objektspårning och ansiktsdetektion, men ingen som är så rapp och följsam som denna – dessutom tillgänglig i alla zoomlägen. Och med Sonys ögondetektion och utmärkta skärpedjupskontroll är det smidigt att ta snygga porträtt.

Helt perfekt är det inte. Under seriebildtagning kan fokus glida iväg, men för en mobil är det riktigt bra. Sony har också vissa problem med automatisk exponeringskontroll som lägger extra vikt vid fokuspunkten, vilket kan ge märkliga resultat när det är stora kontraster. Den har också mer försiktigt applicerad hdr än andra mobiler. Du kan dessutom inte kontrollera hdr-funktionen i Basic eller automatiskt läge.

Sony har tidigare legat efter med ljuskompensering vid mörkerfoto. Nu är långexponerande nattfoto standard i både Basic-läget och vid automatiska inställning i Pro-gränssnittet. Det levererar jämna, snygga bilder med mycket detaljer. Fast med den relativt lilla sensorn får du räkna med att en exponering tar extra tid och kräver stadig hand. Det här klarar ett par konkurrenter helt utan extra exponering.

Vill du filma som ett proffs finns sedan tidigare Cinema Pro som separat app, med full manuell exponeringskontroll, gränssnitt som en proffsfilmkamera, snygga bio-liknande färggraderingsfilter och nu också en riktigt snygg slow motion-funktion. Annars finns också vanlig videofunktion i foto-appens Basic-läge. Kanske hade det varit smartare att bygga in ett eget Basic-läge i Cinema Pro istället för att vara konsekventa.

Zoomfoto
Med bästa optiska zoomläget får vi fin detaljåtergivning både på nära och långt håll. Den har dock mjukare färger och kontraster än huvudkameran. 

Kunde räcka längre

Batteriet på 4 500 milliamperetimmar levererar inte riktigt så mycket aktiv användningstid som vi hoppats på. Det verkar som om Sony tagit sig vatten över huvudet med både 120 Hz och 4k i skärmen. Som sagt, upplösning kunde gott varit lägre och vi hade inte märkt det.

Vi strömmar Youtube-video på full ljusstyrka i tolv timmar, men då ska man tänka på att full ljusstyrka här är lägre än hos konkurrenterna som dessutom räcker längre. Det är fortfarande godkänt, men kunde helt klart varit bättre. Sony har dock som alltid bra standbytid och vid sporadiskt användande räcker det länge mellan laddningarna.

Du kan ladda trådat med usb pd-standard med den medföljande laddaren med 30 watts effekt. Då tar det en halvtimma att ladda batteriet till 50 procent och en knapp timme till för de sista 50 procenten. Eller så kör du trådlöst med upp till 15 Watts qi-laddning. Det går också bra att köra omvänd trådlös laddning och använda mobilen som laddplatta. Det är den ovanligt bra för, tack vare sin plana, matta baksida.

Kvalitet, men längre inte i topp

Kan en mobil för 13 000 kronor få en Iphone- eller Samsung-användare att börja att snegla åt dess håll? Kanske. Det här är Sonys bästa toppmobil sedan nystarten med första Xperia 1. Den introducerar efterlängtade uppgraderingar och bygger vidare på det som tidigare varit Sonys starkaste sidor. Det är inte en fulländad mobil och den har fortfarande en handfull uppenbara skavanker, framför allt bristen på ljusstyrka i skärm och med batteritid som ligger steget efter.

Det är fortfarande en udda skapelse, men har bättre förutsättningar att locka nya användare än tidigare modeller. Den lär inte göra Sony-fans besvikna, men det faktum att den snart har ett år på nacken gör det värt att ha is i magen.,

Dess brister, framförallt batteritiden, är inte diskvalificerande. Det är fortfarande godkänt, bara inte i toppklass. Vi hoppas att de adresseras i nästa generation av mobilen som vi tror är på väg under sommaren. Tills dess gör du bäst i hålla utkik efter en bra kampanj-deal på Xperia 1 III. 

Specifikationer  

Produktnamn: Xperia 1 III XQ-BT52
Testad: Juli 2021, uppdaterad april 2022
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,5 tum amoled, 1644 x 3840 bildpunkter (21:9), 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel telefoto, ToF med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Xperia UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip65/ip68), trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 12h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35h samtal
Storlek: 16,5 x 7,1 x 0,82-0,95 cm
Vikt: 186 gram
Rek. pris: 12 990 kr
Pris: 12 990 kronor hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark: 801 121 poäng
Geekbench 5: 3 647 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 128 poäng
3dmark Wild Life: 5 770 poäng
Läshastighet, lagring: 1 961,9 MB/s
Läshastighet, skrivning: 736,6 MB/s

Betyg 3,5 av 5