Testad produkt: DJI Air 2S RTF,
Pris: 10 990 kronor hos CDON. Fly more combo: 14 490 kronor hos CDON.

Drönarlanseringarna haglar tätt från DJI i vår. Det har gått lite mer än en månad sedan DJI lanserade FPV, en innovativ drönare med galen maxhastighet som styrdes via ett headset, och vi har redan fått en ny lansering inom segmentet. Men utöver det faktum att de båda flyger delar de här två drönarna få likheter.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Air 2s är ett förutsägbart men ändå klockrent tillskott till DJI:s drönarsegment. Här får vi all upplösning vi nödvändigtvis kan tänkas behöva, i ett behändigt format. Du som redan har en drönare med 4k-stöd behöver inte känna brådska att köpa Air 2s, men för dig som funderar på att köpa din första drönare är det här det självklara valet.

Positivt

  • Lätt och portabel
  • Ny, stor sensor
  • Bra batteritid
  • Lätt att använda

Negativt

  • Hade velat ha mer kontroll över Master Shots-inställningen
  • Något känslig för vind
  • Högljudda motorer

Den nya modellen heter Air 2s och som namnet antyder är det en uppföljare till 2019 års modell Air 2, fast nu med mer prestanda och specifikationer, men fortfarande i samma, portabla format. Air 2s har en entumssensor, det vill säga samma storlek som exklusiva Mavic 2 Pro har. Det här möjliggör en upplösning vi inte har sett i den här storleken tidigare, med 20-megapixel och video upp till 5,4K.
Air 2s

När vi först får lägga vantarna på Air 2s känns modellen igen från både tidigare Mavic Air 2 och Mini. Propellerarmarna kan vikas ihop för smidigare transport och du får till och med en fin lite väska i Fly More-paketet, där drönare, extra batterier och kontroll får plats. Kontrollen fyrkantigare än tidigare, men mobilen fästs precis som innan och drönaren styrs med samma dubbla joysticks.

Det finns tre olika flyglägen att välja mellan; Cinematic, Normal eller Sport. Cinematic ger långsammare mjukare rörelser, medan Sport avaktiverar hindersensorerna och ger dig full kontroll. Högsta hastigheten är 19 meter per sekund, det vill säga 68,4 km/h och långt under DJI FPV:s fullständigt galna hastighet på 140 km/h.

DJI Air 2s
Air 2s kan såklart inte bara filma, utan även fotografera stillbilder. Klicka på bilden för att se i stort format.

Med det sagt, är den här drönaren också tänkt för en helt annan målgrupp. DJI Air 2s har inte ens stöd för DIJ:s headset, som vi använde för att styra och se ut genom FPV:s kamera, utan här är det appen som gäller. Det här är en drönare tänkt för filmaren på språng, som vill ha en portabel drönare som inte heller kompromissar med kvaliteten, något som nya sensorn i Air 2s säkerställer.

Krispig och högupplöst video

Kameran lämnar ingenting att önska. Vi får krispiga, fina filmer och fotografier med den nya entumssensorn och vi tycker DJI verkligen fått till automatisk exponering riktigt bra. I och med att det nu går att filma i upp till 5,4k finns utrymme att beskära videon och fortfarande behålla 4k-upplösning, om du till exempel vill stabilisera bilden i efterhand eller digitalt zooma in.

Se exempel på video här:

Totalt har Air 2s en halvtimmes flygtid, vilket stämmer när vi testar den också under svenska vårtermperaturer. Det här är mer än väl godkänt och räcker gott och väl för att få till fina filmer utan stress.

Drönaren är i luften på några minuter

Även appen DJI Fly är precis sig lik till funktionalitet och utformning som tidigare. Du kopplar ihop mobilen och drönaren med hjälp av en sladd och på några sekunder är mobil, fjärrkontroll och drönare ihopkopplade och redo att starta. Initialt får vi en snabb genomgång av kontrollerna och appens funktioner, så att alla kan komma igång och flyga inom några minuter oavsett erfarenhet.

Air 2s kontroll
Efter en mindre uppdatering är vi redo att starta propellrarna för en första flygtur.

De nya sensorerna upptäcker hinder i alla riktnningar och gör drönaren lämplig för dem som är osäkra bakom joystickarna. Med det sagt vill vi påminna om att Air 2s klassas som en C1-drönare enligt de nya riktlinjerna, vilket innebär att operatören behöver ett drönarkörkort.

DJI Air 2s är smidig som få

I DJI Fly finns utöver de Quick Shots, det vill säga färdigprogrammerade rutter som drönaren flyger automatiskt, även en ny inställning som DJI kallar för Master Shots. Ingen har tidigare gjort snyggt drönarfoto så enkelt. Aktivera Master Shots och låt drönaren själv flyga runt för att skapa en riktigt snygg frekvens med olika klipp under två minuter. DJI drar det här om möjligt lite för långt, det hade varit önskvärt om det gick att anpassa Master Shot något efter egna preferenser.

DJI Air 2s
Air 2s är fantastiskt smidig att ta med sig, men till vilket pris?
M3 rekommenderar

Vi har egentligen bara två problem värda att nämna med Air 2s hårdvara, och båda handlar om nödvändiga kompromisser till följd av drönarens komprimerade yttre. DJI Air 2S väger inte ens 600 gram, vilket gör den otroligt portabel, men också känslig för vind, vilket märks i filmer från högre höjd. För det andra låter den rejält då de små motorerna måste kämpa för att hålla sig flygande.

Det här är absolut någonting vi står ut med, men är ändå värt att nämna för dig som funderar mellan att välja den här eller någon av de större Mavic-modellerna. DJI har onekligen dragit kampen att kombinera ett smidigt format med en riktigt bra kamera till sin spets. Och just nu sitter de på gränsen.

Specifikationer

Modell: DJI Air 2s
Testad: April 2021
Testad av: Evelina Galli
Tillverkare: DJI
Kamera: 20 MP 1-tums sensor.
Upplösning: Upp till 5,4k, 30 fps (4k 30 fps)
Mått: Hopvikt: 180×97×80 mm. Ovikt: 183×253×77 mm.
Vikt: Cirka 595 gram (inkl. batteri).
Batteritid: Upp till cirka 30 min flygtid vid test.
Sensorer: Nedåt, framåt, bakåt.
Rek. pris: 10 990 kronor (enbart drönareoch standardkontroll) 14 490 kronor (paket inkl. drönare, extrabatterier och standardkontroll)
Pris: 10 990 kronor hos CDON. Fly more combo: 14 490 kronor hos CDON.

Betyg: 5 av 5