Testad produkt: Lenovo Legion Phone Duel 2
PrisKostar 8 990 kronor hos Webhallen

Så sent som i höstas presenterade Lenovo Legion Duel, deras första gaming-mobil och den första telefonen överhuvudtaget från tillverkaren som släppts i Sverige på flera år. Redan nu är det dags för uppföljaren. Legion Duel 2 har precis lanserats och går nu att förbeställa i Lenovos webbshop för leverans senare i vår.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Första Legion Duel var en intressant debut. Legion Duel 2 visar att Lenovo tar mobilspelande på allvar. Tack vare flera smarta finesser har de satt sig själva på kartan. Den avancerade fläktkylningen är dock inte riktigt så effektiv som vi hoppats på.

Positivt

  • Hög peak-prestanda
  • Utmärkt skärm
  • Flest spelkontroller just nu
  • Bra selfiekamera

Negativt

  • Tjock och tung.
  • Fläkten irriterar och oroar
  • Mer kraft i ljudet hade varit bra

En utpräglad gaming-mobil kanske du inte köper om du inte är väldigt intresserad av mobilspel, men vill du maximera spelupplevelsen kan de vara ett bra alternativ till de vanliga toppmobilerna. De är givetvis i absoluta toppen vad gäller prestanda och har även högklassiga bildskärmar, bra ljud och stora batterier. Legion Duel 2 bockar för alla dessa punkter, men skiljer sig annars en hel del från mängden.
Legion Duel 2 spel
Att spela spel är givetvis huvudsyftet med Legion Duel 2. Den är bra på annat också, men också stor och tung, vilket kan avskräcka.

Precis som den andra påkostade gamingmobilen, som kom tidigare i år, Asus ROG Phone 5, är det här en massiv konstruktion. Lenovos telefon är till och med större och tyngre än Asus motsvarighet, med en skärm på hela 6,92 tum, en bredd på 7,9 centimeter och en vikt på 259 gram är den en av de största och tyngsta mobiler vi sett, och då räknar vi även med en del tåliga pansartelefoner.

Har du tillräckligt stora händer är den dock fortfarande bekväm att greppa, med mjukt rundad baksida och hög byggkvalitet.


Fler mobiltester:


Dubbla usb och aktiv kylning

Telefonen har en extra tjock del placerad mitt på baksidan som rymmer flera olika saker. Dels en extra laddningsport, Legion Duel 2 har precis som föregångaren dubbla batterier, och med två kablar inpluggade (fast till samma laddare, en specialmodell från Lenovo) kan du få blixtsnabb laddning av de två battericellerna på totalt 5 500 milliamperetimmar. Dels en glödande Legion-logga som du kan välja effekter för, eller koppla till funktioner som musikuppspelning, samtal eller aviseringar. Eller stänga av – om du är tråkig.

Legion Duel 2 laddning
Dubbla laddningsportar. Inte så elegant, men effektivt.

Den mest påtagliga komponenten på baksidan är den lilla fläkten som blåser ut överskottsvärme när du spelar spel eller kör andra tunga appar, samt ett par luftintag på sidorna. Det är något vi inte tidigare sett hos en mobiltelefon, äkta fläktkylning inbyggt i chassit. Asus ROG Phone 5, liksom dess föregångare, har en fläkt som tillbehör, men den blåser från utsidan att kyla telefonen.

Bägge metoderna gör rejäl skillnad för prestanda. Det gör att telefonerna kan pressa ut mer från processorn och grafiken från redan snabba Snapdragon 888. Hårdvaran kompletteras med 16 gigabyyte ramminne och 512 gigabyte ufs 3.1-lagring. Vi får med Legion Duel 2 de bästa mätresultaten hittills från en Android-telefon. Marginalen ned till Asus ROG Phone 5 är inte stor, men bäst är alltid bäst.

Däremot verkar Asus-telefonen bättre på just det som fläktkylningen främst är till för – bibehållen topp-prestanda över lång tid. Det är extra viktigt om du spelar spel, så att du inte tappar bildfrekvens efter en längre session. Fläkten har dessutom en irriterande väsande ton och vi kan inte undvika att oroa oss för att hålen framför den och luftintagen på sidorna ska bli igentäppta av damm eller drabbas av fukt med tiden.

Legion Duel 2 baksida
Många intressanta funktioner ryms i puckeln på baksidan.

Genomsnittlig kamera

Slutligen sitter här även en kamera med dubbla linser, en klart ovanlig placering av kameran, men vi tycker det fungerar lika bra som den traditionella placeringen i ovankant, Kanske till och med bättre, då det är lättare att undvika att fingrarna kommer ivägen för linsen när du plåtar i horisontellt läge.

Kameran i sig är nog det minst intressanta med telefonen. Det är en högst ordinär kamera som skulle passar bättre i en bra mellanklassmobil. En 64-megapixel huvudkamera och en 16-megapixel vidvinkelkamera som bägge tar godkända bilder, men som inte kommer upp i samma klass som en vanlig premium-telefon levererar. Det saknas en del funktioner och framförallt dynamik vid mörkerfoto. Du får dock möjlighet att filma i formatet hdr10+, vilket är ett plus. Den stödjer också 8k-filmning, men inte samtidigt.

Även selfie-kameran är en del av denna mittendel och poppar upp vid behov på ena långsidan, den är alltså till för att användas även den i horisontellt läge. Telefonen är överhuvudtaget väl anpassad för tvåhandsgrepp, med både den fysiska designen och ett Android-gränssnitt som till och med roterar startskärmen.

Legion Duel 2 popup
Popup-kameran för selfies håller hög klass. Särskilt för filmning.

Selfie-kameran är mer intressant än de andra kamerorna, en 44-megapixel som ger snygga och skarpa bilder, överraskande bra hantering av olika ljusförhållanden och elektronisk stabilisering med naturlig känsla. En sak vi dock saknar i såväl huvudkameran som selfiekameran är ett bokeh-läge. Det ser inte ut att gå att ta bilder med kortare skärpedjup. Eller så begriper vi inte hur vi ska aktivera funktionen.

Svagare ljud än skärm

En bra spelmobil ska ha en skärm som håller hög klass och Lenovos jätteskärm gör absolut det. Det är en amoled-panel med 1080p-upplösning med utmärkta färgegenskaper, toppljusstyrka på en bra bit över 1 000 cd/m2 för tillfälligt utomhusbruk, bildfrekvens upp till 144 Hz och snabb avläsningsfrekvens för pekinmatning.

Det vill säga allt du kan tänkas önska dig i en riktigt bra mobil både för spel och annan media. Utom möjligen energisnålhet. Vi kan inte se att bildfrekvensen är dynamisk, det kan vara en god idé att manuellt ställa ned den 60 Hz om du inte ska göra något som kräver högre frekvens.

Även högtalarna håller hög klass. Framåtriktade element med bra stereospridning, hög nivå på deltaljåtergivning och Dolby Atmos-stöd. Vi tycker dock att volymen och fylligheten i bas och mellanregister är i underkant. Inte dålig, men en stor mobil som den här borde ha bättre tryck i ljudet.

Legion Duel 2
Trots telefonens storlek är den skön att greppa.

Kontrollera mera

Det sista som gör Legion Duel 2 till en gamingmobil är ett gäng extra kontroller, tryckkänsliga ytor som tillsammans med enhetens haptiska vibrationsmotor ger dig ett gäng programmerbara knappar att använda i spel. De flesta mobilspel har touchkontroller på skärmen och med ett enkelt gränssnitt kan du matcha dem mot knapparna på mobilen.

Det här är något förra Legion Duel och även Asus ROG Phone kan, men här har Lenovo fler kontroller än någonsin. Fyra på ovansidan, två på baksidan och även möjlighet att koppla gyrokontroller till spelstyrning om ett spel inte redan stöder det. Det fungerar olika bra beroende på spel, men för det mesta blir det riktigt lyckat, även om det kräver en del tålamod.

Legion Duel 2 spelkontroll
Du kopplar enkelt telefonens extraknappar till funktioner på skärmen.

Gamingmobiler är speciella, med sitt obekvämt stora format är de inte för alla. Och du får klara dig utan premiumfinesser som trådlös laddning och vattentålighet. Men med stort batteri, utmärkt bildskärm och toppade prestanda fungerar de även utmärkt för all annan smartphoneavändning. Här får du givetvis snabb uppkoppling med 5g och wifi 6, dubbla simkortplatser och bra kvalitet på gps.

Specifikationer  

Produktnamn: Legion Phone Duel 2
Testad: April 2021
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 16 GB
Lagring: 512 GB
Skärm: 6,92 tum amoled, 1080 x 2460 bildpunkter (20:9), 144 Hz
Kameror: 64 megapixel + 16 megapixel vidvinkel med led bak, 44megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med ZUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, 90W snabbladdning, 8st touchknappar för spel
Batteri: 5 500 mAh, 19 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30 tim samtal
Storlek: 17,6 x 7,9 x 1,05-1,35 cm
Vikt: 259 g
Rek. pris: 9 990 kr
PrisKostar 8 990 kronor hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 831 497 poäng
Geekbench 5: 3 717 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 128 poäng
3dmark Wild Life: 5 806 poäng
Lagring, läsning: 1990,3 MB/s
Lagring, skrivning: 745,7 MB/s

Betyg: 4 av 5