Testad produkt: Realme 8 Pro
Pris: 3 190 kr hos Webhallen

Uppstickaren Realme gjorde officiell Sverige-debut förra hösten med en handfull riktigt prisvärda mobiler. Nu är det dags för 2021 års första modell, Realme 8 Pro. Det är en mobil i den lägre mellanprisklassen, som kostar strax över 3 000 kronor och levererar en hel del intressanta egenskaper för pengarna.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Realme fortsätter att överraska, men de höga ambitionerna för kameran verkar krocka med att priset ska pressas ned. Det är egentligen bara kameran som är en uppgradering jämfört med Realme 7 Pro. På ett par andra punkter har den nya modellen blivit klart sämre. Om du inte är desperat efter en jättekamera till lågpris, då blir 8 Pro svår att rekommendera.

Positivt

  • Snygg amoled-skärm
  • Lång batteritid
  • Bra kamera för prisklassen

Negativt

  • Trist monohögtalare
  • Tveksam fingeravtrycksläsare
  • Inga vidare uppgraderingar utöver kameran

Realme är inte blyga när det gäller utstickande design på sina telefoner. Realme 8 Pro har en grovt matt baksida i plast inramad av plast, fast med hög kvalitetskänsla som gör den nästan omöjlig att skilja från en aluminiumram. Med jättelika versala bokstäver har Realme skrivit ut deras senaste slogan på baksidan: ”DARE TO LEAP”.

Riktigt vad de menar med det har vi ingen aning om och om du vill gå omkring som en reklampelare för detta är upp till dig. Men annorlunda är det, absolut. Telefonen finns i tre färger. Den vi testade är Infinite Black, sedan finns en ljusblå, Infinite Blue, och en till svart modell som heter Punk Black med cirkelslipat mönster på baksidan. Den ser ut att inte ha deras slogan på baksidan, vill du ha en diskretare stil är den det bättre valet.

Oavsett vilket är det en bekväm telefon. Knapparna på sidan har rätt respons, telefonen är inte för bred eller tung att greppa och den matta baksidan med avsmalnade kanter gör att den ligger bra i handen. Fingeravtrycksläsare är inbyggd i skärmen och ärligt talat hade vi nog sett att Realme skippat det och satt en fysisk läsare på baksidan eller på sidan istället. Vi har stora problem med att få den att läsa en registrerad fingertopp. Det klarade föregångaren Realme 7 Pro bättre.

Tappar i ljudupplevelse

Mobilen har usb c-port, klassiskt hörlursuttag och en monohögtalare i botten. Vi är inte imponerade av ljudkvaliteten. Det skräller i mellanregistret, den tappar ljuddetaljer och saknar fyllighet i basen. Ett klart steg bakåt jämfört med Realme 7 Pro, som hade både stereo och bättre ljudkvalitet.

Realme 8 Pro botten
Hörlursport, mikrofon, usb-kontakt och en ensam högtalare.

Med hörlurar inpluggade låter det däremot klart bättre, det är själva högtalarelementet som är mediokert, inte ljudhårdvaran. Ljudkvaliteten vid samtal är godkänd, men även här får röster en något vass ton.

Skärmkanterna är inte de tunnaste, det är ett par extra millimeter i nederkant. Själva skärmen är en snygg amoled-panel med hål för selfiekameran i ena hörnet och lätt rundade hörn. Den har bra kontrast, hög skärpa och rejält med färg. Skärmen stöder både dci p3-färgomfång och hdr10. Den klarar inte av att visa hdr-innehåll i alla medieappar, men med rätt källa går det bra.

Det skärmen saknar är toppad ljusstyrka för användning i direkt solljus. Den hamnar på ungefär 600 cd/m2, vilket räcker för användbarhet, men ger en blek bild om solen ligger på. Du får inte heller 90 Hz uppdateringsfrekvens, som finns hos ett par konkurrerande mobiler i samma prisklass, utan du får nöja dig med traditionella 60 Hz.

Fortsatt bra batteritid

I gengäld gör det att mobilen kan spara mycket batteri. Vi får ut överraskande lång drifttid ur dess 4 500 milliamperetimmars batteri. Vi får nästan ett dygn av videoströmning från Youtube, men kortare batteritid för surf, blandad appanvändning och navigering. Den medföljande snabbladdaren är en rejäl kloss som gör att den också kan ladda riktigt snabbt. Det tar en knapp timme från tomt till hundra procent.

Realme 8 Pro botten
Den snygga amoled-skärmen är en av de bästa sakerna med Realme 8 Pro. Synd bara att den inte kör 90 Hz.

Det är samma batterilösning och storlek som Realme 7 Pro. Skärmen är i samma klass, om det inte till och med är exakt samma skärmpanel, så batteritiden är inte direkt förvånande. Speciellt eftersom inte heller processor, minne eller lagring är uppgraderade. Du får samma Snapdragon 720G, åtta gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring som i Realme 7 Pro.

Det ger dig gott om plats och kraft för att göra det mesta, förutom tyngre appanvändning och mobilspel. Undantaget är mobilens kamera-app, där en del funktioner och lägen kan sega ned hanteringen. Men det finns orsak till det.

Jättesensor som plåtar fint

Den stora uppgraderingen från Realme 7 Pro till Realme 8 Pro sitter nämligen just i kameran. Kamerahuset på baksidan sticker ut en millimeter, linserna sticker sedan ut ytterligare en millimeter. Det gör att det lätt samlas damm och smuts i kanterna runt linserna. Det ser ut att vara fyra linser, med det är tre du fotograferar med: huvudkamera, vidvinkel och makro. Den fjärde är en stödkamera för djupseende.

Det är en ambitiös uppgradering med en ny Samsungs Isocell HM2 huvudsensor på hela 108 megapixel. Med den och kompetent optik tar Realme 8 Pro riktigt snygga foton i normalljus, med livfulla färger, bra hdr-kontroll och hög skärpa. Den kan tappa bort fina nyanser och små detaljer i till exempel lövverk eller gräs, då bildprocessorn helt enkelt inte är lika kraftfull som de som sitter i dyrare mobiler.

Men för det mesta gör den inte bort sig. Även mörkerfoto hanterar den godkänt. Ibland får vi problem med långsam autofokus, men med tålamod blir slutresultatet snyggt. Trots avsaknad av optisk zoom utlovar Realme 3x ”förlustfri” digitalzoom tack vare den nya högupplösta sensorn.

Kameror
Fyra utstickande kameror.

Skarp zoom utan optik

Och vi måste säga att den lever upp till påståendet. Foton blir lika skarpa på 3x som en motsvarande optisk zoom på många andra mobiler, om än med snäppet svagare kontrast samt inte lika hög dynamik och detaljering i mörka ytor. All zoom över det genererar dock omedelbart fula artefakter i bilden.

Vidvinkel- och makrokamerorna är mindre intressanta. Vidvinkeln har fast fokus och tappar en del detaljer på pixelnivå, men plåtar med bra färgbalans och god dynamik, så länge ljusförhållandena inte är för dunkla. Makrokameran är inte så närgången som vi hade hoppats på. Det kan bli irriterande skakigt att ta en bra makrobild. Å andra sidan hanterar den ljus och färger bra.

Operativsystemet är Android 11 och gränssnittet tillverkarens egna Realme UI 2.0. Det är snyggt och rent och har en del roliga extrafunktioner, som möjlighet att välja design på både ikoner och fingeravtryckslädaren.

Realme UI
Realme UI är rent och snyggt och rymmer många bonusfunktioner.

Du kan välja ett informativt alltid på-läge för skärmen, få detaljkontroll över statusraden, dubbla användarprofiler med varsitt fingeravtryck eller lösenord, geststyrning, innehållsfilter för barn och mycket mer. Eller så struntar du i allt det och får en nära ren Android-upplevelse. Fast med en handfull extra appar som vi inte direkt bett om.

Specifikationer  

Produktnamn: Realme 8 Pro
Testad: April 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 720G
Processor: 2st Kryo 465 Gold 2,3 GHz, 6st Kryo 465 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,4 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9)
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, nfc
Operativsystem: Android 11 med Realme UI 2.0
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 500 mAh, 24 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 21 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30 tim samtal
Storlek: 16,06 x 7,4 x 0,8-1 cm
Vikt: 176 g
Rek. pris: 3 190 kr
Pris: 3 190 kr hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 328 063 poäng
Geekbench 5: 1 663 poäng
Geekbench 5 en kärna: 567 poäng
3dmark Wild Life: 1 050 poäng
Lagring, läsning: 514,8 MB/s
Lagring, skrivning: 201,4 MB/s

Betyg: 3 av 5