Att bli påkommen som fuskare är nästan som en dödsdom i e-sporten. I Counter-Strike finns den fruktade VAC-bannen, Valve Anti-Cheat. Antifusksystemet säger ifrån om man har program på datorn som inte är tillåtna och straffet har fram tills nu varit permanent.

För den enskilde spelaren är en VAC-ban extremt tråkigt och kontot kan aldrig mer användas för att spela på dedikerade servrar. Många väljer att därför skapa ett nytt konto på grund av detta, men förlorar då alla sina andra spel och framgångar.

Om däremot en professionell spelare eller potentiell talang blir VAC-bannad riskeras hela karriären. En spelare med ett bannlyst konto får inte längre delta i Valve-organiserade tävlingar, vilket innebär majors som är de största tävlingarna och dit alla lag strävar att nå. Just detta hände Elias "Jamppi" Olkkonen från Finland, som blev bestraffad för över sex år sedan.

"Jamppis" fall är en av de mest omtalade fuskanklagelserna i e-sportens historia. Valve har alltid varit stenhårda gällande att en bekräftad ban aldrig kan justeras och detta ärende har till och med nått rättssalen, 2020, där Valve fick rätten på sin sida. "Jamppi" verkade ha gett upp hoppet och i början av 2021 blev det officiellt att han i stället börjat spela Valorant för laget Liquid.

Nu har Valve däremot justerat sin policy gällande ärendet, vilket innebär att personer som har varit avstängda i minst fem år får delta i framtida Valve-event. Från "Jamppis" sida har dock inget bekräftats om ifall en retur till CS:GO är att vänta, men via Twitter svarade proffset i alla fall med att tacka Valve för att ha äntligen ha blivit tillåten att spela igen.