Testad produkt: Microsoft Xbox Wireless Headset
Pris: Kostar från 1 090 kronor på Prisjakt.se

Estetiskt matchande tillbehör är alltid trevligt. Särskilt när det gäller spelkonsoler med så pass utstickande utseenden, vilket är fallet med både Playstation 5 och Xbox Series X. Microsofts tidigare headset, det officiella till Xbox One, matchade originalkonsolen perfekt rent estetiskt. Men den kantades av andra problem. Exempelvis att funktionaliteten var rätt simpel sett till headsetets pris. Och att plasten dessutom var riktigt bräcklig.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Microsofts officiella Xbox Series-headset bjuder på många fördelar som andra headsets i samma prisklass vanligtvis inte gör. Det är också av betydligt högre kvalitet än det tidigare headsetet till Xbox One, vad gäller material och funktioner. Framför allt är det helt trådlös, vilket är ett plus för alla oss som tröttnat på att han usb-sändare utstickande från våra konsoler.

Positivt

  • Helt trådlös
  • Har justerbar EQ
  • Kan kopplas ihop med både Xbox och mobiler samtidigt

Negativt

  • Kortare batteritid än konkurrenterna
  • Den helplastiga looken kommer inte att tilltala alla
  • Fungerar ej till andra konsoler

Design

Redan här finner vi en uppgradering, då nya Xbox Wireless Headset känns betydligt mer hållbart än sin föregångare. En ordentlig ram av hårdplast med inre stålband håller ihop de runda kåporna. Längden justeras enkelt efter smak. Undersidan av bågen är utrustad med mjuk skum som känns riktigt bra mot huvudet. Detsamma gäller insidan av kåporna, som trots att de inte sitter alldeles för tajt inpå ändå gör ett bra jobb med att isolera ljudet.

bild på headset

Inledningsvis funderar vi också om Microsoft glömt volymknapparna, då hörlurarna helt saknar knappar utöver på- och mute-knappar. Det finurliga här är att den ena kåpan är volymreglaget, och den andra används för själva balansen mellan chatt och spelljud. Allt vi behöver göra för att höja eller sänka volymen är att vrida på dem åt olika håll.

Närbild på knappar

Även mikrofonen är mindre synlig än vanligt, och är dessutom okonventionell vad gäller design. Detta är så långt du kan komma från ”lång pinne fäst vid kåpa”. Istället har vi en kortare, mer rundad variant i böjbar mjukplast. Rent estetiskt hade den kunnat bli ännu mer diskret om även toppen varit böjbar. Då skulle den med enkelhet kunna ”gömmas” runt kåpan helt när du inte chattar.

Funktioner

Nu undrar många säkert hur du får tillgång till alla inställningar, när knapparna på själva headsetet nästan är helt frånvarande. Lyckligtvis är hedsetet kompatibelt med Xbox tillbehörsapp, som även finns för Windows. Här finns förinställda lägen att växla mellan, samt möjligheten att själv mixtra med equalizern. Om det är något vi ska lyfta fram här är det alla basinställningar som finns utöver de ”vanliga” funktionerna.

Fler Inställningar

Skönt nog slipper du också stora, utbuktande usb-sändare. Xbox Wireless Headset är nämligen helt kompatibelt med Xbox-formatets protokoll och använder vanlig bluetooth för att kopplas samman med Windows och mobiler. I vanliga fall är en 2,4-dongle att föredra, men under vår testperiod har bluetooth ändå fungerat över förväntan och helt utan störningar. En kul bonus är också att du kan använda headsetet med Xbox och mobiltelefonen samtidigt, då de kör olika protokoll.

EQ Xbox

Mikrofonen har också en finess vi sällan ser i andra headsets, nämligen automatisk mute-funktion. I teorin ska mikrofonen känna av när du börjar och slutar prata och för det mesta fungerar det helt korrekt. För egen del använder vi dock fortfarande den vanliga mute-knappen.

Ljudkvalitet

Hörlurarna saknar de sedvanliga, virtuella surround-lägena som är vanligt förekommande på andra headsets. Men de är kompatibla med Windows Sonic, dts headphone x och Dolby Atmos. Vi testade det sistnämnda, då det ingår under en tidsbestämd period vid köp av Xbox Wireless Headset. Kompatibla spel som Resident Evil 2 och 3 blir helt plötsligt ännu mer skräckinjagande och adrenalinpumpande upplevelser, när vi kan höra exakt var de större fienderna inkommer från. Och basen, som vi är stora fans av överlag, imponerar stort med dess explosiva sound.

Dolby Atmos Xbox

Händigt nog går det också att anpassa Atmos-inställningar via en separat app, som synkas automatiskt mellan Xbox och Windows. Och precis som med den vanliga inställningsappen har du även här stor valfrihet när du skräddarsyr din alldeles egen ljudprofil. Det enda som är synd med hela Atmos-kompabiliteten är att behöva betala extra för licensen, men efter att ha testat tidigare nämnda spel kan vi garantera att åtminstone actionfans blir nöjda.

M3 rekommenderar

I övrigt är Xbox Wireless Headset en bra modell i mellanprisklassen för dig som vill ha ett helt trådlöst alternativ utan usb-donglar. Dess akilleshäl är nog batteriet, som inte håller lika länge som andra headsets i samma prisklass. Men å andra sidan får du en hel del inställningar att mixtra med, vilket inte är lika vanligt hos konkurrenterna.

Specifikationer

Produktnamn: Xbox Wireless Headset
Testat: Mars/april 2021
Tillverkare: Microsoft
Anslutning: Trådlös, bluetooth, usb-c
Format: Xbox Series X/S, pc (Windows), Xbox One, mobiltelefoner
Batteri: 15 timmar
Vikt: 312 gram
Surround: Windows Sonic, DTS Headphone X, Dolby Atmos
Pris: Kostar från 1 090 kronor på Prisjakt.se

Betyg: 4 av 5

Microsoft Xbox Wireless Headset Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 998 kr