På grund av covid-19-pandemin såg sig Google tvunget att helt ställa in utvecklarkonferensen I/O 2020. I år var man emellertid tillbaka, om än i ett helt digitalt format. Och som vanligt inleddes Googles utvecklardagar med en lång keynote kring företagets olika mjukvarusatsningar. En hel del var riktat mot företag, men även konsumenter bjöds på spännande nyheter. Här är några av de viktigaste.

Android 12 får helt nytt utseende

Android 12

Googles mobiloperativsystem får sin största grafiska omgörning på många år. Det är stort, färgglatt och extremt ompassningsbart tack vare "Material Design" som extraherar färger ur bakgrundsbilder och applicerar dessa på hela gränssnittet. Viktiga integritetsnyheter tog också upp en stor del av rampljuset, där transparensen om vilka appar som använder mobilens plats, kamera och mikrofon är central. Du kan läsa mer om Android 12 i den här artikeln.

Wear ska göra smartklockor bra igen

Wear

Google och Samsung slår sina påsar ihop och utvecklar Wear - ett nytt operativsystem för smartklockor som ska kombinera det bästa av många världar. Kraftigt förbättrad batteritid och en överlag smidigare användarupplevelse lyfts fram som de största vinsterna. Att Samsungs fenomenala smartklockor snart får tillgång till Googles digra app- och tjänsteutbud är, enligt oss, en extremt välkommen nyhet. Du kan läsa mer om Wear i vår artikel eller i Googles egen nyhetsblogg.

Smidigare samarbete på jobbet

Workspace

Vi lever i en ny jobb-verklighet med distansarbete som främsta ingrediens. Google har jobbat hårt på att förbättra sin svit Workspaces (tidigare G Suite) med Smart Canvas, en satsning som ska göra samarbete smidigare på en mängd olika sätt. Du kan läsa mer om Googles Workspace-satsning här.

Lamda...va?

Lamda

Google gillar artificiell intelligens. Och språk, som är en annan viktig komponent i interaktionen mellan människa och maskin. Exempelvis när vi söker efter något - en tredje hobby Google har. På I/O gick Google-vd:n Sundar Pichai igenom de språkmässiga framsteg man gjort på sistone, och då inom ramen för ett experiment man kallar Lamda.

Kortfattat går det ut på att förbättra språkförståelsen till en nivå som hittills inte är möjlig för virtuella hjälpredor àla Google Assistent. Vårt sökspråk är i dag stelt och onyanserat, men Lamda ska, med hjälp av AI, kunna hålla igång en konversation med i stort sett vilken kontext som helst. Google har en lång väg kvar att vandra med Lamda, men spännande är det! Du kan läsa mer om tekniken här.

Starline gör digitala möten hyperverkliga

Starline

Hand upp den som suttit i ett laggigt Zoom-möte det senaste året och försökt dechiffrera vad kollegan säger! Vi har många anledningar att vara tacksamma för hur långt den digitala mötestekniken hann komma innan covid-19 slog till, men det finns också mycket utrymme för förbättringar.

Här kommer Starline in i bilden, Googles ambitiösa satsning på superrealistiska 3d-möten där personen du pratar med framstår som om hen faktiskt satt rätt framför dig i verkligheten. Datorsyn, spatialljud och andra fräsiga tekniker kombineras i ett slags ljus- och kameraförsett bås för att skapa dessa naturtrogna mötesscenarion som än så länge bara är möjligt på ett par av Googles egna kontor. Läs mer i vår artikel!

...och mycket mer

Det var fem av väldigt många fler nyheter från Googles två timmar långa I/O-keynote. Vi bjöds också på miljömedvetna nyheter i Google Maps, flera integritetsnyheter (bland annat ett hemligt valv i Google Foto), smartare lösenordsåterställning och en hel del annat stort och smått.