2022-09-01 Uppdaterat med aktuellt pris

Testad produkt: Nokia X20
Pris: Cirka 3 663 kronor hos Amazon Sverige

HMD har namngett sina Nokia-telefoner på samma sätt sedan 2017, men nu är det tydligen dags för nya tag. I april presenterade de vårens nya modeller. HMD släpper tre serier, från budget till mellanklass med namnen Nokia C, G och X. Nu har vi testat en av de första som kommer till svenska butiker, den bättre och dyrare av två X-modeller. Den heter Nokia X20 och har ett rekommenderat pris på 3 990 kronor.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nokia X20 levererar 5g, acceptabla prestanda, mycket lagring, bra huvudkamera och pålitlig batteritid. Men på alltför många punkter brister det i kvalitet, vilket gör att den känns mer som budget än mellanklass. Konkurrensen i prisklassen är stenhård och tyvärr hamnar den på efterkälken.

Positivt

  • Bättre prestanda än väntat
  • Kvalitet i huvud- och selfiekamerorna
  • Tre års garanti och uppdateringar

Negativt

  • Halvdana extra kameror
  • Usel högtalare
  • Stor och tung

Det här är en mobil med stora mått på alla ledder. Den har en skärm på hela 6,67 tum med 20:9-format. Skärmkanter runt om som är över en halv centimeter breda med rundad ram inkluderad. I nederkant är det extra marginaler, så pass att det får plats en Nokia-logga. Telefonen är nio millimeter tjock, förutom en rund kamerapanel på baksidan som sticker ut en extra millimeter. Den är snyggt upphöjd med sluttande kanter, vilket gör att det inte samlas damm och smuts runtom den.

De stora måtten och en hög vikt på 220 gram gör att den kan vara en utmaning för en del användare att greppa. Men Nokia gör det bästa av situationen, med matt baksida i plast och avrundade former ger X20 ett behagligt grepp. Den matta ytan är dock väldigt känslig för fet och smuts, något som leder till att fingeravtryck snabbt hopar sig och som dessutom är svåra att gnugga bort.

X20 finns i två färger, en dämpat blågrön Nordic Blue och koppartonad Midnight Sun. Bägge är riktigt stiliga, så länge du lyckas hålla dem rena, men telefonen har en påtaglig plastig känsla när du väl greppar den.

Nokia X20 system
Nokia X20 är en bastant telefon att greppa.

Nästan rent Android

Fingeravtrycksläsare sitter på sidan inbyggd i på-knappen. Det är en lösning vi föredrar i en billigare mobil istället för att ha den inbyggd i skärmen, då det ofta leder till seg och mindre pålitlig läsning. Det slipper vi här. Trots en liten yta registrerar den lätt ett par fingrar och låser därefter blixtsnabbt upp.

Förutom den och volymkontroll har X20 specialknapp för Google Assistent. Det har blivit tradition på Nokia-mobiler och är en del av deras samarbete med Google. Det som också har gjort att så många av deras mobiler varit av Android One-typ. Nokia X20 är inte en Android One-mobil, i alla fall står det inte angivet att så är fallet.

Men den har fortfarande den viktigaste fördelen av det, en tre års period av garanterade uppdateringar, både för säkerhet och nya generationer av systemet. Den kör Android 11 och som alltid med rent originalgränssnitt. Det är dock inte helt fritt från extraappar. Amazon och Netflix är av någon anledning förinstallerade. Samt den behändiga egna appen My Phone, som innehåller sådant som supportinformation, användarhandbok och översikt över systemstatus.

Ny processor överraskar

Om Nokia även har mer kraftfulla toppmobiler på gång är det inget de vill avslöja i skrivande stund, så just nu är detta toppmodellen. Om man inte räknar fjolårets Nokia 8.3. Men på flera punkter är Nokia X20 lika bra eller marginellt bättre. Och det till ett lägre pris.

Nokia X20
Nokia X20 är nio millimeter tjock, kameran sticker sedan bara ut en aning.

Den drivs av Snapdragons nya systemkrets 480 5G. 400-serien av Snapdragon brukar vara förpassad till den lägre budgetklassen, men just Snapdragon 480 verkar hänga med riktigt bra. Den drar jämnt med Snapdragon 765G i Nokia 8.3 och är bara marginellt långsammare än Snapdragon 720G i Realme 8 Pro.

Det innebär rapp prestanda för all vardaglig användning, enstaka tillfällen av lagg i tyngre appar, samt en del riktigt krävande appar och spel som är över dess förmåga att hantera. Telefonen finns i två versioner, med sex eller åtta gigabyte ramminne. I Sverige är det åtta gigabyte som gäller. Det uppskattas. Det är sällan under normal användning med samtal, e-post, surf, navigering och sociala appar som vi upplever den som seg.

Bättre bild än ljud

Undantaget är skärmen, Och det är bara för att vi blivit bortskämda med 90 Hz-skärmar även på billigare mobiler senare tid. Här är det 60 Hz som gäller. Skärmen är av ips-typ, med rundade hörn och ett hål för selfie-kameran mitt på övre kortsidan. Vi hade kanske hellre sett den i hörnet, men det är en smaksak.

Den har 1080p-upplösning som gör bilden fullgott skarp, utmärkta betraktningsvinklar, neutrala färger om än inte så intensiva och cirka 450 cd/m2 i ljusstyrka. Det kan bli i underkant i direkt solljus, men bör annars räcka till det mesta. Vi kan inte se att den har något specifikt hdr-stöd, men de filmer vi testar att strömma på den ser överlag bra ut ändå.

Nokia X20 nederkant
Hörlursuttaget levererar godkänt ljud, högtalaren levererar underkänt.

Tyvärr kan vi inte säga detsamma om hur den låter. En mono-högtalare i botten ger ifrån sig ett platt ljud där visserligen både bastoner och diskant är representerade, men utan detaljer och med småskränig klang. Och det är väldigt olika ljudbild på olika volym. Drar vi på blir diskanten obehagligt hård och vass. I hörlurar låter det betydligt bättre. Inte fantastiskt men mer normalt. Vi antar att det har med högtalarelementet eller monteringen att göra.

Huvudkameran håller klass

Kamerorna hör till Nokia X20:s starkare sidor. I alla fall två av dem, huvudkameran med sin 64-megapixelsensor och selfiekameran på 32 megapixel övertygar med bra färg- och ljushantering, bra dynamik för foto i miljöer med mycket kontrast, som en solig vårdag, och en huvudkamera med snabb fokus.

Bägge har behaglig elektronisk bildstabilisering for filmning och klarar även då av att hålla ljus och färghanteringen stabil. Den spelar in ljud med pålitlig mikrofon som ger naturlig röstupptagning och en viss brusdämpning, om än inte särskilt effektiv.

Övriga kameror är mindre imponerande. Dess fem megapixels vidvinkelkamera tar detaljlösa bilder med småbleka färger, och en två megapixels makrokamera kommer inte tillräckligt nära sina motiv för att vara särskilt kul att använda. Den fjärde kameran på baksidan är en 2-megapixel stödkamera för djupseende som gör telefonens porträttläge, med kort skärpedjup, pålitligt snyggt.

Tappar kvalitet i mörker

Det som saknas är bra fotoegenskaper i mörka miljöer. Det blir det snabbt brusigt, svårt att fokusera och besvärligt att både fotografera och filma. Det finns ett nattläge för kameran som gör ett bra jobb utomhus, så länge det finns till exempel gatljus som ledljus, men som inte kan hantera ett rum med dämpad belysning. Den digitala zoomen ger vi inte heller mycket för. Även med 2x inzoomning blir ett artificiellt skärpefilter med skuggeffekt tydligt.

Nokia X20 kamera
Snygg kamerapuck med en bra och två mer tveksamma kameror.

Nokia X20 har ett batteri på 4 470 milliamperetimmar. Med tanke på telefonens stora yttermått och höga vikt hade vi hoppats på mer. Men det är gott om energireserver. X20 kräver också det, särskilt på grund av den stora ips-skärmen. Vi kan strömma film i full ljusstyrka mellan nio och tolv timmar beroende på källmaterial. Dämpar vi skärmen räcker batteriet ytterligare i några timmar. Det här är inte unikt bra, men inte heller underkänt.

Nokia har haft en serie ojämna släpp på senare tid, där de varvar riktigt bra mobiler i budgetklass med klavertramp när de försökt höga ambitionsnivån i mellanklass. Det här är inte en fullständigt miss, men den är långt ifrån problemfri. Det Nokia X20 har på sin sida är det rena systemet och tre års uppdateringar. Men är det nog när telefoner som Samsung Galaxy A52 och Moto G Plus 5G levererar mer och bättre på alla andra punkter?

Specifikationer  

Produktnamn: Nokia X20
Testad: April 2021
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 480 5G
Processor: 2st Kryo 460 Gold 2 GHz, 6st Kryo 460 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9)
Kameror: 64 megapixel + 5 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, tre års uppdateringar
Batteri: 4 470 mAh, 11 tim 50 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30 tim samtal
Storlek: 16,9 x 7,97 x 0,9-1 cm
Vikt: 220 g
Pris: Cirka 3 663 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 312 931 poäng
Geekbench 5: 1 691 poäng
Geekbench 5 en kärna: 512 poäng
3dmark Wild Life: 973 poäng
Lagring, läsning: 533,1 MB/s
Lagring, skrivning: 171,7 MB/s

Betyg: 3 av 5