Söker du efter den perfekta skärmen att ställa på skrivbordet finns det mycket att välja bland. En skärm med supersnabba svarstider och hög uppdateringsfrekvens för spel eller en med superba färger för mediejobb, eller mäktig hdr för bioupplevelsen eller bra ergonomi och skonsam bild för ögonen. Allt går att få till ett bra pris, men inte i en och samma skärm. Då får du satsa stora summor och investera i en skärm som nya ROG Swift PG32UQX.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Detta skrytbygge från Asus ska nog ses först och främst som ett sätt att visa upp vad de kan. Och Asus skärm imponerar särskilt med hdr, färger och ljusstyrka. Det är dock en brutalt dyr investering som inte alltid är värd pengarna. Det är tveklöst en bra skärm, men inte en vi kan tveklöst rekommendera.

Positivt

  • Rätt färger och kontrast
  • Utmärkt för hdr
  • Lätt att göra inställningar
  • Många bra egenskaper för pc-spelare

Negativt

  • Ojämnt värde av mini-led i spel
  • Hdmi 2.1 hade varit bra
  • Priset

Att kalla den ny är något av en överdrift. Den visades upp redan på CES-mässan i januari 2020, men kom aldrig ut i butiker under förra året. Spekulationer om att den skrotats till fördel för andra, nyare byggen började florera. Men det var bara just spekulationer och nu är den till slut här.

Denna påkostade modell är en gaming-skärm med extra allt funktionsmässigt och en riktigt bra allroundskärm. Listan av egenskaper den bockar av är imponerande. Det är en bastant skrivbordsskärm i 32-tumsformat med 16:9 i bildförhållande. Skärmen monteras lätt på en medföljande fot och är sedan höj- och sänkbar, kan tilta och vridas en bit i sidled. Pivot-funktion får du dock inte.

Designen är väldigt typisk gamer-estetik, med självlysande ROG-loggor på baksidan. Dessa går att kontrollera direkt från skärmens meny via ett program som du kan ladda hem till datorn. På ovansidan hittar vi ett gängat stativfäste, perfekt för den som vill montera en bättre kamera för proffsig streaming.

ROG Swift PG32UQX
ROG Swift PG32UQX är tekniskt sett både mini-led och oled. Men oled-delen är bara den här miniskärmen för statusinformation.

Bonusskärm i botten

Under skärmen sitter faktiskt en extra skärm, en liten svartvit oled-panel som kan visa diverse statusinformation från antingen skärmen eller datorn, som cpu-temperatur eller bildfrekvensen i spel, eller bara en statisk bild eller animation.

Skärmen har tre hdmi 2.0-portar och en displayport 1.4 med dsc-stöd. Avsaknad av hdmi 2.1 är ett litet minus, då det hade möjliggjort 120 Hz-bild på 4k från en spelkonsol. Till datorn kopplar du givetvis helst in dig med displayport, som har högre kapacitet.

Du får hörlursuttag och ljudkanal via hdmi eller displayport, men inga inbyggda högtalare. Du får slutligen också en inbyggd usb-hubb med två usb 3.1 gen 1-portar och en usb 2.0. Den senare sitter på ovansidan av skärmen, perfekt för att exempelvis plugga in en webbkamera eller mikrofon i.

Utmärkta färgegenskaper

Skärmpanelen är en ips som har tio bitars färgdjup och 4k-upplösning. Den har variabel uppdateringsfrekvens upp till 144 Hertz och relativt snabba svarstider. Den är certifierad för g-sync ultimate för att få bästa flyt från Nvidia-grafikkort.

Skärmen levererar stort färgomfång och kommer förkalibrerad för extra hög färgkorrekthet i srgb-läge. Färgomfånget är dock större, den täcker även 98 procent av dci-p3-standard. Dock inte med samma färgkorrekthet utan egen kalibrering. Det som saknas är möjligen AdobeRGB-matchning, då den saknar extra intensitet i gröna toner.

ROG Swift PG32UQX
Framifrån är skärmen stor men diskret utformad, så när som på foten som har Asus karakteristiska skruv-design. 

Skärmen har bländande hög maxljusstyrka i rätt hdr-läge och stödjer Vesa DisplayHDR 1400 samt hdr10. Vi lyckas inte uppmäta hela 1 400 cd/m2, utan snarare precis över 1 000, men mätmetoder kan skilja sig åt och är den certifierad av Vesa, så är det en kvalitetsstämpel på den punkten. Normal maxljusstyrka på hel skärm ligger på 500 cd/m2, vilket är mer än nog för allt utom just enstaka hdr-tillämpningar.

Mini-led lyfter bilden, ibland

Denna intensiva ljusstyrka levereras med mini led-bakbelysning. Med dess 1 152 individuella lokala dimningszoner får du oled-liknande kontrastkontroll, som kan ge både nattsvart djup och intensivt ljus i en och samma bild. Det finns fortfarande ljusläckage och blooming-effekt mellan närliggande pixlar, men mycket mindre påtagligt än en vanlig lcd-skärm.

I väntan på mini led-tv, som ska komma på bred front i år, är den här och Asus proffsskärm ProArt PA32UCX-K, som vi testade i vintras, vår första bekantskap med tekniken. Precis som den kräver PG32UQX aktiv kylning. Men dess fläktar är mer dämpade och vi stör oss inte på suset de genererar. Särskilt inte om vi spelar spel och datorn också väsnas.

Mini-led är en teknik som fungerar olika bra i olika situationer. Tittar du på en film eller spelar ett spel, där den visuella upplevelsen och atmosfären är viktigare än detaljer, millisekunder och pixelprecision, är den alldeles lysande.

I vissa situationer hänger dioderna inte riktigt med. Det är en viss eftersläpning i bakbelysningen som gör att en ny dimningszon inte tänds lika snabbt som pixeln framför. Det gör att vissa typer av bilder, som svepning över en stjärnhimmel eller textscrollning, genererar en slags skuggeffekt.

ROG Swift PG32UQX gränssnitt
Att kontrollera bakbelysning samt andra bildegenskaper är lätt med en smidig meny.

Lätt att navigera

Du kan själv kontrollera mini-led-bakbelysningen i en behändig inställningsmeny som navigeras med en ratt och två knappar på skärmens undersida. Du kan välja mellan hundraprocentig kontrast i belysningen, dämpa den ett par steg eller stänga av den helt. Då beter sig skärmen som en vanlig lcd utan lokal dimning. Det kan vara bra i vissa situationer, som enstaka spel eller vid surf och kontorsarbete.

Här hittar du också givetvis mängder av andra bra inställningar. Du har sex färdiga bildprofiler, varav fyra är för olika för spelgenrer, ett bio-läge och ett neutralt srgb-läge som passar bra för vanligt arbete och surfande mellan spelsessionerna. De flesta lägena är dock förinställda på att skippa lokal dimning. Endast en ”Racing”- profil har det påslaget, av någon anledning.

Du kan givetvis manuellt justera varje profil efter eget tycke, med damning, färgtemperatur, blåljusfilter, kontrast med mera. Men det gör att vi undrar över nyttan med mini-led. Om inte Asus har tillräckligt förtroende för sina dimningszoner för att ens ha de aktiverade i bio-läget, är den då värd att lägga ned dyra pengar på?

Asus spelskärmar har också en knippe bonusverktyg för spel under namnet GamePlus. Här kan du till exempel kan få upp fps-räknare, korshårsmarkör mitt i skärmen om ett spel skulle sakna det samt en timer i ena hörnet.

En massiv investering

Skärmen kommer till svenska butiker i slutet av maj, meddelar Asus. Svenskt pris är ännu inte bestämt. Den har ett rekommenderat pris på 3 999 dollar, vilket motsvarar cirka 33 400 kronor, men lokal prissättning och momspåslag kan påverka det. Det är mer än vad de flesta datoranvändare är beredda att betala för själva pc:n, så det är verkligen en exklusiv produkt för extremt hängivna gamers.

ROG Swift PG32UQX anslutningar
En displayport 1.4, tre hdmi 2.0, hörlursport och en usb-hubb. Inga överraskningar här, tyvärr. Hdmi 2.1-stöd hade varit ett plus. 

Den saknar ett par egenskaper för att kunna kallas komplett fulländad, som pivot-montering, inbyggda högtalare, hdmi 2.1 för bästa konsol-koppling och specifikt synkningsstöd för AMD-kort. Men har du en tung gaming-pc med Nvidias RTX-kort och vill ha skärm som matchar är det här en bra kandidat. Så länge du har obegränsad budget.

Mini-led i en gamingskärm är dock ingen mirakellösning. Vi känner oss till och från manade att stänga av funktionen, då aningen lägre kontrast och mycket högre precision ofta kan vara att föredra. Det kaninnebära en hög extrakostnad för något du kanske inte utnyttjar. Det beror på dig som spelare och vad mer du vill använda skärmen till.

Specifikationer

Produktnamn: ROG Swift PG32UQX
Testad: April 2021
Tillverkare: Asus
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840 x 2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Lokal dimning: Mini-led FALD, 1 152 zoner
Ljusstyrka: 500 cd/m2 normalt, 1400 cd/m2 peak
Kontrast: 1 000:1 (statisk), 400 000:1 (dynamisk)
Färgdjup: 10 bitar rgb
Hdr: Vesa DisplayHDR 1400
Uppdateringsfrekvens: upp till 144 Hz
Svarstid (GtG): 4 ms
Anslutningar: Displayport 1.4 dsc, 3st hdmi 2.0, usb 3 in, 2st usb 3 ut, usb 2 ut, hörlur
Övrigt: Rgb-belysning, stativfäste, mini oled-display, usb-hubb, vesa-fäste (100x100 mm)
Storlek: 72,7 x 30,6 x 50,4-57,4 cm
Vikt inkl fot: 10,9 kg
Effektförbrukning: ca 50 W
Rek. Pris: 3 999 USD (ca 33 400 kr)

Betyg: 4 av 5