Testad produkt: JBL Charge 5
Pris: 1 900 kronor hos Amazon Sverige

JBL:s omåttligt populära modeller i Charge-serien utvecklas och förfinas kontinuerligt. Charge 4 presenterades under IFA-mässan för snart 4 år sedan, så nu är det läge för en uppdaterad version. Möt JBL Charge 5!

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Charge 5 tar vid tar vid där Charge 4 slutade. Några små, men ändå intressanta förbättringar befäster modellens placering i toppen av produktkategorin. En prisvärd, vattentät och välljudande högtalare, optimal för resan eller utflykten.   

Positivt

  • Smidigt format, bra ljud
  • IP67-klassad
  • Flera kompatibla enheter kan sammankopplas (Partyboost)

Negativt

  • Lång laddningstid
  • Ingen möjlighet till ljudinställning i appen
  • Inte bakåtkompatibel med äldre modeller (med Connect eller Connect+)
Sett till det yttre är Charge 5 förvillande lik sin föregångare, till form, vikt och mått i stort sett identiska. Men granskar vi den närmare finns här fler nyheter än vad du noterar vid en flyktig första anblick.
JBL Charge 5

Loggan som smyckar fronten är brutalt mer framträdande, liksom batteriets status som nu visualiseras med en led-ljus-stapel i nederkant mot tidigare fem små punktljus. De i gummi tillverkade stötupptagande sidoskydden är mer markerade och underredet har begåvats med en annorlunda räfflad yta. Knappsatsen är densamma, förutom att några av dem har bytt plats med varandra jämfört med föregångaren.

Inte bakåtkompatibel 

Charge 5 är har tillverkarens senaste version av funktionen för att koppla samman en eller flera högtalare. Funktionen, som tidigare gick den under benämningen Connect, sedermera Connect+ kallas numera för Partyboost och värt att nämna är att ingen av dessa är kompatibla med varandra. Har du redan en Charge 4 kommer du således inte kunna koppla ihop den med nya Charge 5 utan endast med Partyboost-kompatibla enheter (nyare modeller, exempelvis Flip 5, Pulse 4 eller Extreme 3).   

JBL Charge 5
Charge 5 (till höger) med den äldre modellen Charge 3. Tyvärr är de inte kompatibla med varandra.

De tidigare Charge-modellerna har genomgående blivit något av en försäljningssuccé, vilket bland annat har sin förklaring i att de alla har haft ett smidigt format, presterat bra ljudmässigt och dessutom varit relativt stryktåliga. För varje ny generation har de även fått allt bättre skydd mot väta. Nya Charge 5 är ip67-klassad, vilket betyder att den är både damm- och vattentät. 

Runt 20 timmar batteritid

Även sett till bestyckning har det hänt en del nytt. I Charge 5 har JBL kompletterat bashögtalaren, de två passiva radiatorerna, liksom den tillhörande förstärkaren på 30 watt, med en tweeter som drivs av en separat förstärkare på 10 watt. När vi lyssnar och jämför de två modellerna märks skillnaden främst i form av klarare och livligare diskant.

Vi noterar även en vidare, om än blygsamt förbättrad, spridning av ljudet. När det gäller basåtergivningen märks däremot ingen skillnad alls jämfört med Charge 4, utan den är lika imponerade och medryckande som tidigare.

Batteritiden ligger runt 20 timmar och att ladda upp enheten tar cirka fyra timmar. Laddningskontakten (usb-c) är placerad på baksidan jämte en usb-utgång med stöd för 5V/3A-laddning av externa enheter.

JBL Charge 5

Den tillhörande appen är en relativt mager anrättning, som förutom att för att ladda ned eventuell ny firmware och visa information om återstående batteri, i stort sett endast används om du vill koppla ihop ytterligare en kompatibel enhet för en stereokonfiguration alternativt ännu flera (upp till 100 högtalare) för Partyboost-uppspelning.

JBL Charge 5

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Modell: Charge 5
Tillverkare: JBL
Typ: portabel bluetooth-högtalare
Uteffekt: RMS 30 + 10 Watt
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: upp till 20 timmar
Frekvensåtergivning: 65 Hz – 20 kHz
IP-klass: IP67
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 960 gram
Storlek H x D x B: 94 x 106 x 223 mm 
Rek. Pris vid test: 2 000 kronor                      
Pris: 1 900 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5