I Storbritannien pågår en skadeprogramskampanj riktad mot Android-användare, som även kan börja spridas till andra länder. De som ligger bakom sprider ett spionprogram som kallas Flubot via falska sms-meddelanden, rapporterar Zdnet.

Meddelandena påstås komma från DHL, Amazon eller andra paketleverantörer och påstår att du har ett inkommande paket eller en missad leverans, med en länk till att spåra paketet. Länken går så klart till en bluffsajt där du ombeds ladda ner en spårningsapp, som i själva verket är Flubot.

Flera brittiska mobiloperatörer har skickat ut varningar om meddelandena till sina kunder, och även svenska Cert-se, en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har gått ut med en varning.

Användare som har lurats att installera programmet måste fabriksåterställa telefonen och ändra lösenord på appar och tjänster de har loggat in på sedan spionprogrammet installerades. I dagsläget drabbas inte Iphone-användare, men de bör så klart också undvika att följa blufflänkarna.