Efter en lång tids väntan, ett i mångas ögon katastrofalt avslut på Game of Thrones och en till och med inställd spin off-serie verkar det till slut som om vi ser en viss framgång för den framtida Game of Thrones-spin off serien House of the Dragon. Nu har nämligen HBO publicerat bilder från inspelningen!

Med tanke på den här utvecklingen tänkte vi gå igenom vad mer vi vet om House of the Dragon. Här är allt du behöver känna till om denna "prequel" till Game of Thrones:

När utspelar den sig?

House of the Dragon är baserad på boken Fire and Blood av George RR Martin, som även är författaren bakom Sagan om is och eld, som Game of Thrones-serien baseras på. Händelserna i Fire and Blood, eller Eld och Blod, påbörjas cirka 300 år innan serien Game of Thrones. Precis som i sagda serie cirkulerar handlingen här runt vem som ska ta över järntronen.

I House of the Dragon är däremot fokuset primärt på familjen Targaryen. De är kända för sitt vita hår och för att kunna rida drakar, som Khaleesi Daenerys Stormborn och Mother of Dragons är släkt med. Efter en lång tids stabilt ledarskap över de sju rikena börjar Targaryen-dynastin falla när kung Viserys utlyser sin dotter som tronföljare.

När har House of the Dragon premiär?

Vi har ännu inte fått ett officiellt lanseringsdatum för House of the Dragon, bara att den kommer att gå att se någon gång under 2022. Föga förvånande är det alltså HBO:s plattform som gäller, det vill säga HBO Nordic för oss och HBO Max i USA. Om HBO Max kommer till Sverige lagom till premiärdatumet för House of the Dragon återstår att se.

För den som har lust går det just nu att se alla Game of Thrones-säsonger på HBO Nordic här!

Vilka är med i serien?

Om du var missnöjd med hur de senaste säsongerna av Game of Thrones och därför är orolig för att detsamma ska ske med House of the Dragon, då kan vi lugna dig med att det inte är samma producenter bakom den här serien. Däremot hittar vi till exempel Miguel Sapochnik bland regissörerna, som stått bakom fantastiska avsnitt som Battle of Bastards tidigare.

Game of Thrones
Avsnittet Battle of the Bastards i Game of Thrones sjätte säsong är en av de mest prisbelönade avsnitten någonsin i någon serie.

Eftersom House of the Dragon utspelar sig flera hundra år innan Game of Thrones kommer vi att förmodligen inte se några bekanta ansikten från den tidigare serien. Här är några av karaktärerna som vi fått bekräftat är med i serien och kort vad vi vet om deras historia. Observera att det dyker upp några eventuella spoilers här, läs med försiktighet om du inte är insatt i Westeros-historia.

Karaktärer och skådespelare i House of the Dragon

 • Viserys Targaryen (spelas av Paddy Considine).
  Kung över Järntronen när serien öppnar och bror till Daemon Targaryen. Det här är alltså inte Daenerys bror med samma namn, utan Viserys den första som levde (enligt våra beräkningar) nio generationer tidigare. Med sin första fru Aemma får han dottern Rhaenyra, som han uppfostrar som tronuppföljare. Efter att hans första fru dött är han nu gift med Alicent Hightower.
 • Prinsessan Rhaenyra Targaryen (spelas av Emma D'Arcy).
  Tronföljare och dotter till kung Viserys och Aemma Targaryen, gift med Daemon Targaryen.
 • Prins Daemon Targaryen (spelas av Matt Smith).
  Lillebror till kung Viserys. En kontroversiell karaktär som var lika ond som god. Incest är som bekant knappast något som Targaryens såg ned på, så Daemon är gift med sin brorsdotter, prinsessan Rhaenyra.
 • Alicent Hightower (spelas av Olivia Cooke).
  Gift med kung Viserys Targaryen och dotter till kungens hand, Otto Hightower. Vi har inte fått bekräftat om hennes och Viserys söner är med i serien.
 • Prinsessan Rhaenys Velaryon (spelas av Eve Best).
  Kusin till Viserys och Daemon Targaryen. Även känd som ”drottningen som aldrig var”, då hon var den egentliga tronföljaren före Viserys, men hennes kusin valdes istället då hon var kvinna. Gift med lord Corlys Velaryon.
 • Lord Corlys Velaryon (spelas av Steve Toussaint).
  En av Westeros mest kända upptäcktsresande, även kallad Havsormen. Han är ledare av huset Velaryon som ska vara rikare än Lannisters och ha världens största flotta. Gift med Rhaenys Velaryon.