Testad produkt: Roborock S7
Pris: 5 790 kronor hos Komplett

Robotdammsugarna fortsätter sitt segertåg i Sverige och på senare tid har några av de mest populära modellerna, oavsett prisklass, lanserats av Roborock. Alltifrån den enklare E4 till de mer avancerade varianterna av S5 och S6. Vi har genom åren testat ett gäng av tillverkarens olika robotdammsugare och sett att till funktioner och prestanda har Roborock kommit i kapp och i vissa fall även sprungit förbi de traditionellt mer namnkunniga varumärkena inom produktkategorin, såsom Electrolux, Irobot eller Neato.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Roborock S7 är tillverkarens bästa och mest anpassningsbara modell hittills, och som grädde på moset har den även en relativt human prislapp. Den nya vibrationstekniken tar våtmoppning till en helt ny nivå och städresultatet är generellt riktigt bra. Grym batteritid och den smidiga appen erbjuder mängder av inställningsmöjligheter. Som grädde på moset kommer tillverkaren senare i år att lansera en S7 kompatibel automatisk tömningsstation.

Positivt

  • Effektiv moppning
  • Avancerat och precist navigationssystem
  • Bra app med flertalet inställningsmöjligheter

Negativt

  • Når inte hela vägen in i hörn
  • Liten dammbehållare
Roborock S7 kan ses som en direkt efterföljare till S5 Max snarare än till S6 MaxV (som har inbyggda kameror och till dessa medföljande funktioner, som exempelvis objektidentifiering) och sett till specifikationerna är nyheterna relativt få, men ändå intressanta.
Roborock S7

Det mesta styrs från appen

Modellen kommer i antingen svart eller vitt. Sett till designen är den precis som S5 avskalad och ren. Funktionsknapparna på själva enheten är endast tre till antalet, en för Start/pause, en för att avbryta och skicka tillbaka roboten till dockningsstation och en för att aktivera barnlåset. Dessa, liksom övriga funktioner och inställningar administreras med andra ord till övervägande del via den tillhörande appen.

Roborock S7

Precis som i föregångaren används navigationssystemet lidar, som ritar upp en karta över hemmet som därefter automatiskt delas upp i olika sektioner. Det går att manuellt dela upp sektionerna ytterligare liksom förena en eller flera till en enda och därefter namnge indelningarna efter tycke och smak.

Tack vare en ultraljudsensor identifieras även mattor automatiskt, vilket är riktigt användbart om du vill anpassa städningen för var och ett av rummen. Anpassningen kan appliceras i form av olika effektlägen, intensitet vid moppning samt antalet upprepningar vid varje städtillfälle (upp till tre gånger). Det går att att addera virtuella väggar och zoner roboten ska undvika helt alternativ strunta i att moppa, företrädelsevis då just mattorna som identifieras.


Grym moppningsmodul

Den största och mest intressanta nyheten är relaterad till just moppningsfunktionen. Roborock erbjuder sedan tidigare modeller med moppningsfunktion men den har varit av det enklare slaget. S5 Max samt S6 MaxV har förvisso en elektronisk styrd vattentank, vilket ger möjligheten att i appen ställa in själva vattenflödet men själva moppningsenheten är däremot statisk.

Roborock S7
Roborock S7

Med S7:an introduceras en ny teknik, Sonic mopping Technology, där en separat motor får moppmulen att vibrera i sidled upp till 3 000 gånger per minut, vilket ger ett klart bättre städresultat jämfört med tidigare modeller. Tekniken liknar till mångt och mycket den oscillerande lösning som Deebot Ozmo T8 erbjuder och med ett liknande slutresultat, även om vi upplever den sistnämnda som något effektivare.

Missar i hörn

Dammsugning och moppning kan kombineras eller köras var för sig och beroende på inställning kan du då välja att roboten ska undvika mattor eller alternativt låta den enbart dammsuga dessa. Väljer du det senare lyfts moppmodulen automatiskt upp fem millimeter när en matta upptäcks för att sedan sänkas ner igen när denna passerats. Riktigt smart!

Roborock S7
Inåtgående hörn är ett problem för S7.

Städmässigt presterar Roborock på det hela taget riktigt bra. Sugkraften är specificerad till hela 2500Pa vilket innebär att S7:an (i sällskap med S6 MaxV) är en de kraftfullaste robotdammsugarna vi hittills testat. Detta i kombination med en ny gummerad borstvals, som är monterad i ett fjädrande fäste för att alltid ha kontakt med även ojämna underlag, resulterar i en nästintill fullkomlig rengöring – förutom när det gäller inåtgående hörn. Ett utmärkande huvudbry för städrobotar i allmänhet (framför allt för runda modeller) och Roborock S7 är tyvärr inget undantag.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: S7
Testad: maj 2021
Tillverkare: Roborock
Körtid: Upp till 180 min
Dammbehållare: 0,47 liter
Kartläggning: Laser, ultraljud
Kommunikation: wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Kompatibelt med Google Assistant/Amazon Alexa/Apple Siri: Ja/Ja/Ja
Mått: 353 x 350 x 96,5 mm
Övrigt: Vibrerande moppsystem
Pris: 5 790 kronor hos Komplett

Betyg: 4 av 5