Testad produkt: Andersson BYS 2.3
Pris: 299 kronor hos Netonnet.

Letar du efter en våg som erbjuder mer fördjupande information om din hälsa, men som inte kräver att du har en tillhörande app för att få tillgång till den? Anderssons senaste våg gör just detta. Efter flera generationer av uppkopplade vågar lanserar de nu en modell med mycket av samma funktionalitet och mätaspekter, men utan app. Istället presenteras all data direkt i displayen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vi uppskattar att Anderssons våg försöker göra någonting annorlunda, genom att vara smart men inte uppkopplad. Tyvärr gör designen och sättet informationen visas att den blir nästintill oanvändbar. Med en tydligare display hade det här däremot varit en riktigt intressant lösning för en viss målgrupp.

Positivt

  • Billig
  • Lätt att komma igång med
  • Upp till 12 olika profiler
  • Snabb mätning

Negativt

  • Obegriplig display
  • Ingen förklaring över vad mätresultaten innebär
  • Färre mätvärden än andra vågar vi testat

Anderssons personvåg är kanske inte den snyggaste vågen vi har testat, men sticker inte ut som särskilt ful heller. Den är tillräckligt tunn och smidig för att gömmas mellan gångerna den används under till exempel en byrå eller handfatet. Högst upp sitter en svartvit skärm från vilken all information förmedlas.

Att programmera in en ny profil går snabbt, efter några knapptryck längd och vikt ställs in är vi igång. Även själva mätningarna går riktigt snabbt, vi ser vår vikt, att vågen känner igen oss och efter någon sekunds tänketid rabblas resten av datan upp. Det är fettprocent, vätskehalt, bmi och fettstatus, varav det sistnämnda av någon anledning visas upp i kalorier. 

Andersson smart personvåg
Anderssons våg har ingen utstickande design, utan bör smälta in i de flesta badrum.

Det här är nästan antitesen mot till exempel Fitbits våg Aria Air, som var en uppkopplad våg men som inte var smart. Anderssons våg är istället smart, men inte uppkopplad. Med det sagt finns det flera vågar vi har testat som erbjuder betydligt fler mätvärden än så här, som till exempel ben- och muskelmassa, distinktion mellan olika typer av fett samt puls.

Begränsad information

Begränsningen finns i displayen. Det är svårt att på en så liten yta presentera data över tid på ett pedagogiskt sätt. Det är dessutom klurigt att se datan på avstånd, det är svårt urskilja vilken data som är vad om vi inte sedan tidigare memoriserat ordningen de olika värdena rabblas upp i.

Andersson smart personvåg
Vi får snabbt hoppa av vågen och sätta oss ned nära skärmen för att kunna urskilja vilka värden som rabblas upp vid mättillfället.

I och med att det inte finns en tillhörande app kan vi inte heller få tillgång till en graf som visar utveckling över tid eller för den delen en närmare förklaring vad de olika mätvärdena betyder. Vilken vätskenivå ska vi egentligen sikta på? Bör fettprocenten öka eller minska?

För den som tycker att den typen av fördjupande information är överflödig och mest tycker det är stökigt med en tillhörande app är med andra ord Anderssons våg ett riktigt bra och prisvärt alternativ. Men om du letar efter en riktigt smart upplevelse skulle vi välja någon av de andra vågarna i testet, som levererar mer statistik och djupgående information om din hälsa.

Specifikationer

Testad: Maj 2021
Tillverkare: Andersson/Netonnet
Sensorer: Vikt, bioimpedans
Omfång: 5–150 kg
Mått: 300 x 300 x 17 mm
Vikt: 1,4 kg
Anslutningar: Bluetooth.
Rek. pris: 299 kronor.
Pris vid test: 299 kronor hos Netonnet.

Betyg: 3 av 5