Testat spel: Pokémon Snap
Pris: 588 kronor hos Cdon

Från rollspel och flipper till stegräknarspel och pussel. Att det finns en absurd mängd Pokémon-spel skulle få säga emot; hela 122 stycken enligt en totalt ofaktagranskad googling. Ett av dem sticker dock ut extra: Pokémon Snap som släpptes till Nintendo 64. Trots att det var omtyckt av både spelare och kritiker kom det aldrig någon uppföljare som byggde vidare på konceptet. Tills nu. Efter 22 år får vi äntligen en uppföljare till Nintendo 64-klassikern Pokémon Snap.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Märkligt nog är mycket sig likt från 1999; du följer en mer eller mindre fast väg framåt och ska försöka fota så många fickmonster som möjligt innan rutten når sin ände. Något annat som är märklig är att det fortfarande är riktigt kul. Ett tag i alla fall. Även om fotoäventyret är mer än dubbelt så långt som originalet och spelmomenten har utvecklats, känns helheten ändå för tunn för att glädja andra än Pokémon-fantaster.

Positivt

  • Att samla Pokémons blir uppenbarligen aldrig tråkigt
  • Så här fina och charmiga har fickmonstren aldrig sett ut tidigare
  • Bra möjligheter att redigera foton

Negativt

  • Främst för Pokémon-fans
  • Ytterst begränsat spelupplägg
  • Artificiellt utökad livslängd

Turister på fotosafari

För alla som har spelat originalet kommer New Pokémon Snap att kännas välbekant med detsamma. Spelaren åker längs en förbestämd sträcka och ska ta bilder på Pokémons. Svårare än så är det inte. Till en början kan du endast fota de Pokémons som lullar runt i din närhet. Vissa står, bokstavligt talat, mitt framför dig medan andra smyger bakom din rygg eller ligger och sover uppe i ett träd.

Pokemon Snap vatten

Efter ett tag låses också frukter, en scanner, en musikspelare och ljusglober upp. Dessa kan på olika sätt användas för att interagera med omgivningen; Tauros stegrar när de blir träffade av en ljusglob, Bellossom dansar när du spelar din pipa, medan Pikachu mer än gärna glufsar i sig äpplen du slänger fram. Äpplena kan också användas för att till exempel putta ner Squirtle i vattnet, eller locka fram en blyg Emolga.

För att få de bilder som efterfrågas gäller det att klura ut vilka effekter varje föremål har på de olika fickmonstren, och ibland också vid olika tillfällen. Bryr du dig inte om maxpoäng och perfekt tagna bilder är det en behaglig och mysig resa i färgglada miljöer, där de mest hetsiga momenten är att hinna markera de ikoner som justerar den förbestämda rutten en del.

Pokemon Snap fåglar

Det var väl kul? Seså, gör det igen nu!

Tyvärr blir fotandet onödigt repetitivt eftersom du tvingas spela om banorna gång på gång för att låsa upp nytt innehåll. Till exempel ska du fota varje Pokémon i fyra olika ageranden, till exempel sovande och ätande, men endast ett foto av varje fickmonster kan lämnas in per omgång. Om du är duktig och lyckas fota tre-fyra ageranden på en runda spelar alltså ingen roll - du måste ändå ta ytterligare rundturer för att ta fotona igen. Att banans rutt och monstrens agerande ändras en del när ett visst antal poäng samlats in är en klen tröst.

Detsamma gäller om du till exempel ska fota något specifikt men missar det, eller misslyckas med en önskad interaktion eftersom kontrollen bråkade – då är det bara att börja om rundan. Eftersom fotorundorna bara är ett par minuter långa är det inget jätteproblem, men det spär på den repetitiva känslan.

Ett större problem är att det ibland kan vara oklart vad som ska göras för att komma vidare, särskilt för yngre spelare eftersom allt i vanlig Nintendoordning förklaras på engelska. Många uppgifter klaras av vid vanligt spelande, men vid några tillfällen var vi tvungna att spela igenom banan för att ens förstå vad som skulle göras. En annan gång var vi, på grund av en bugg, tvungna att spela om en bana trots att målen egentligen var avklarade.

Pokemon Snap Pika

Maxa poängen

Som sagt är New Pokémon Snap överlag en lättsam och avslappande upplevelse, men för de som vill ha mer utmaning går det att gräva ned sig i varje bana för att jaga poängrekord, knäppa de perfekta bilderna, och slutföra speciella uppdrag. Allt handlar fortfarande bara om att ta foton vid rätt ögonblick, men för mer avancerade resultat krävs det ofta att du interagerar med flera Pokémons vid rätt tillfälle.

Om kortet godkänns och vilka poäng som delas ut bestäms av en artificiell intelligens, en intelligens som inte alltid gör rätt för sitt namn. Det ska sägas att bedömningen är logisk för det mesta, men samtidigt är det inte ovanligt att totalt misslyckade bilder får toppbetyg medan (i våra ögon) bra bilder sågas.

Ett annat problem är den fippliga styrningen som inte lämpar sig särskilt väl för precision. Att då träffa rätt objekt på rätt sätt vid rätt tidpunkt är inte alltid helt enkelt. Lägg därtill att bedömningen kan svaja, så kan stor möda läggas på ett foto som Professor Envåldshärskare rycker på axlarna åt.

Pokemon Snap Raichu

Photoshop fixar biffen!

Helt bortkastad är däremot inte mödan, du kan nämligen via spelet ladda upp dina bilder till en fotobok online för andras beundran. Antingen det oredigerade resultatet av ditt avtryckarfinger eller en tillpiffad variant. Dels går det att justera ljus och kontrast, dels går det att ändra större detaljer som att zooma in och ut eller korrigera, så att fickmonstret är mer centrerat i fotot.

Det går till och med att lägga till roliga ögon, snygga filter och en mängd dekaler för att snygga till din bild. Eller göra den jätteful för den delen. En lyckad överflyttning av alla fotofilter som många mobilappar stoltserar med, helt enkelt.

Pokemon Snap Lapras

Ett minispel på steroider

Å andra sidan spelar det ingen större roll om foton hyllas eller sågas. New Pokémon Snap är framför allt en lugn och avslappande upplevelse som inte ställer stora krav. Tempot är lågt och det går inte att göra något fel som får en mer negativ konsekvens än att rundan måste spelas om.

Om du vill spela mer seriöst och jaga rekord finns det hyggligt stora förutsättningar för det med, även om slumpen och bökiga kontroller spelar lite för stor roll. Lyckligtvis är det oftast lätt att se förbi ologiska bedömningar och i stället ha kul med att leta hemliga interaktioner och försöka fånga sekundsnabba händelser i kamerans slutare. Ett tag i alla fall.

För oavsett om vi sitter tillbakalutade i soffan och plåtar halvt på måfå eller sitter på helspänn i jakt på den perfekta bilden, kan vi inte skaka av oss att New Pokémon Snap känns som ett glorifierat bonusläge till ett mer komplett äventyr. Därmed inte sagt att spelet inte underhåller, för det gör det, men på grund av det begränsade och på flera sätt underutvecklade upplägget, är det här framför allt något för de som redan är Pokémon-fantaster.

New Pokémon Snap

Testat: Maj 2021
Genre: Simulator
Utvecklare: Bandai Namco
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
Pris: 588 kronor hos Cdon

Betyg: 3 av 5