Uppdatering (2022-10-05):

Skarpt läge för Matter

Stunden är (typ) kommen. Connectivity Standards Alliance berättade igår att man, ihop med medlemsföretagen, nu rullar ut den nya smarta hem-standarden Matter. I och med version 1.0 står testlabben öppna för tillverkare som vill certifiera sina iot-enheter och ansluta sig till de drygt 280 aktörer som hittills utlovat stöd för plattformen.

Syftet med Matter kan du läsa mer om längre ned i den här artikeln. Den korta versionen är att den nya standarden ska göra det enklare att få uppkopplade prylar från olika tillverkare att prata med varandra.

Vi räknar med att en strid ström av nya prylar som stödjer Matter ser dagens ljus inom kort. Exempelvis är Ikea snart redo att släppa sin nya gateway och smarta hem-satsning Dirigera. Det är också upplagt för en intressant CES-mässa runt årsskiftet, då smarta hemmet lär vara en av de definierande trenderna.


Tidigare:

Allt om smarta hem-standarden Matter

Om du någonsin har slitit ditt hår i förtvivlan över antalet smarta hemmet-appar du har i din telefon eller önskat att du kunde slå på all din smarta teknik med ett röstkommando, då är Matter lösningen du har väntat på.

Hittills har det enda sättet att styra produkter från olika tillverkare, genom en enda app, varit att använda en assistent som Alexa, Siri eller Google Home. Eller att använda en ”entusiast”-app som Home Assistant.

Den nya standarden för smarta hem, som heter Matter, kommer att ta kål på krångliga lösningar och istället göra produkter kompatibla med varandra.

I den här artikeln:

Matter.

Vad är Matter?

Matter är designat för att ena branschen för det smarta hemmet. Det är en ny standard för smarta hemmet-produkter och Internet of Things (IoT)-plattformar.

Matter är ett protokoll med öppen källkod, vilket är hela poängen. Den är utformad så att alla företag kan använda den för att få smarta hemmet-prylar, mobilappar och molntjänster att kommunicera och arbeta tillsammans.

Matter började som Project Chip (eller Project Connected Home over IP), ett initiativ som tillkännagavs 2019 av en grupp företag inklusive Amazon, Apple, Google, Samsung och Zigbee Alliance. Det har nu bytt namn till Connectivity Standards Alliance.

Vad kommer Matter att göra?

Enligt en undersökning från 2018 hade nästan en fjärdedel av invånarna i Storbritannien vid den tiden någon form av smart teknik i sitt hem. Siffror som har växt enormt sedan 2018. I USA har minst 69 procent av hushållen smarta hemmet-prylar.

Alla dessa hushåll har minst en smart hemmet-produkt; från smart värme till smarta lampor till smarta högtalare eller apparater. De flesta av hushållen har fler än en produkt. Många av dem har fler än så.

Och det är här problemen börjar. Smarta hemmet-prylar, byggda av olika företag, fungerar inte nödvändigtvis tillsammans. Det här innebär att konsumenter antingen måste välja att köpa individuella smarta hemprodukter, som fungerar bäst för deras behov, men inte nödvändigtvis tillsammans, eller att stanna inom ett visst ”ekosystem”, så att alla deras smarta hemmet-prylar fungerar bra tillsammans, trots att de kanske inte älskar de enskilda produkterna. Tänk Apple Homekit.

Emellertid kommer Matter-kompatibla produkter att fungera tillsammans, på ett enkelt och tillförlitligt sätt. Det betyder att du inte behöver bara hålla dig till till exempel Philips Hue-lampor eller bara köpa enheter som stöder HomeKit. Du kommer att kunna blanda Hue-lampor med grejer från Ikea, Lifx eller något annat märke.

Så länge alla stödjer Matter kommer de att lira ihop och kunna styras tillsammans.

Du kommer alltså att ha fler alternativ när det gäller att välja smarta hem-produkter som ska fungera tillsammans. Matter bör även minska antalet individuella appar som användare behöver för att styra sina enheter, samt göra det lättare för utvecklare att skapa och tillverka nya produkter.

Du kommer att kunna identifiera dessa produkter genom att leta efter Matter-logotypen, som ser ut så här:

Matter
Foto: Connectivity Standards Alliance

Vad är Thread?

När du läser om Matter kanske du också hör ordet Thread nämnas. Thread är en av de anslutningsmetoder som Matter-produkter kommer att använda. De andra är wifi, ethernet och bluetooth (men bara för att ställa in enheter).

Thread är ett mesh-nätverksprotokoll, som gör att alla dina smarta hemenheter kan anslutas, utan att behöva en dedikerad hubb.

Istället kommer en av dina befintliga smarta hemmet-prylar, som en Amazon Echo eller Google Nest, att kunna fungera som en Matter-kontroller.

Thread är också mycket stabilt: om en av dina smarta hemenheter slutar fungera kommer nätverket att anpassa sig och fortsätta utan den.

Vilka ligger bakom Matter?

Det finns nu över 200 företag redo att lansera Matter-kompatibla produkter, inklusive några av de största namnen inom teknik: Apple, Google, Amazon, Samsung, Ikea, Huawei och Schneider.

När kommer Matter att lanseras?

De första Matter-produkterna skulle släppas redan förra året men lanseringen försenades. Det är kanske inte förvånande för ett projekt av denna komplexitet, med så många intressenter.

Det förväntade lanseringsdatumet är nu hösten 2022. På Apples juni 2022 WWDC meddelades det att IOS 16 kommer att innehålla en uppdatering av Apple Home-appen, vilket gör den Matter-kompatibel. IOS-uppdateringen släpps förmodligen i september.

Kommer mina befintliga prylar att stödja Matter?

Det är dock inte bara goda nyheter. Dina nuvarande smarta hemmet-produkter kommer inte nödvändigtvis att vara kompatibla med Matter. Varumärken som tillverkar Matter-kompatibla enheter har två alternativ. De kan antingen tillverka nya prylar eller uppgradera befintliga med mjukvaruuppdateringar.

Till exempel har Belkin meddelat att de kommer att producera en ny linje av sina mest populära Wemo-produkter som blir Matter-kompatibla. Goda nyheter således om du planerar att köpa Wemo-prylar, men dåliga nyheter om du redan äger sådana.

Andra märken kommer säkert att försöka lösa det genom programuppdateringar. Men det beror på hur enheterna ansluter (de måste använda wifi, ethernet eller Thread) samt ha tillräckligt med minne och processorkraft.

Vi vet att många Amazon Echo-högtalare, Apple-enheter och Philips Hue-lampor kommer att vara Matter-kompatibla.

På Google I/O 2022 tillkännagavs vilka smarta hemenheter som kommer att få en mjukvaruuppdatering, så att de kan vara Matter-kontroller. Du kan se alla produkter i den här artikeln.

Men redan befintliga Hive-produkter, som använder Zigbee (ett alternativ till Thread) är mindre sannolika för en uppgradering, även om Hive säger att det arbetar med problemet.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt