Testad produkt: Xiaomi Mi 11i
Pris: Från 6 990 kronor på Prisjakt

Nya Mi 11i är en av tre nya mobiler från Xiaomi som presenterades i slutet av mars, varav två fick officiell svensk lansering i början av maj. Nu finns de att förhandsbeställa och kommer att börja levereras 19 maj. Vi har redan testat charmiga Mi 11 Lite. Nu är det dags för Mi 11i, en telefon med fler premium-egenskaper.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mi 11i levererar hög kvalitet i allt och till ett bra pris. Men problemet är att den antingen försöker sig på för lite eller inte är prispressad nog. Satsar du bara lite mer får du vanliga Mi 11 som är ger mycket mer. Det här är fortfarande en bra mobil och kan säkert vara rätta valet för en del användare, men det känns som en mobil vi inte hade saknat om Xiaomi skippat den.

Positivt

  • Höga topp-prestanda
  • Snygg skärm och bra ljud
  • Bra batteritid och snabbladdning
  • Pressat pris

Negativt

  • Kan bli obekvämt varm
  • Saknar flera premium-egenskaper
  • Nedgraderad kamera

Medan Mi 11 Lite skiljer sig stort från toppmodellen Mi 11, är Mi 11i uppenbart en förenklad version av den. Som Oneplus 9 jämfört med Oneplus 9 Pro eller Iphone 12 mot Iphone 12 Pro. Snarlik design med små skillnader.

Du får den bästa systemkretsen och högsta möjliga prestanda, snygg och ljusstark amoled-skärm, bra ljud, 5g och wifi 6-stöd samt en högklassig kamerauppsättning. Det är premiumklass på allt den innehåller och gör. Byggkvalitet och design håller rätt kvalitet och lyxkänsla, men en del funktioner och premiumegenskaper saknas.

I gengäld är den billigare. Mi 11 är redan en bra deal och Mi 11i är ännu mer prispressad. Det finns två versioner av Mi 11i, med 128 eller 256 gigabyte lagring. Det är bara den större av dem som kommer till Sverige, åtminstone till en början. För den får du betala 6 990 kronor. 

Platt skärm, bred form

Till det yttre har Mi 11i en synbar skillnad mot Mi 11, den har platt skärm istället för en som har lätt böjda kanter. Det ger ett klumpigare intryck och grepp, och då Mi11:s skärmböj är beskedlig nog att inte störa bildupplevelsen, tycker vi att det inte är något positivt med platt skärm. Telefonen är också ett par millimeter bredare, vilket kan vara avgörande då Mi 11 redan har ett stort format. Baksidan är annars i samma avrundade design i böjt Gorilla Glass.

Xiaomi Mi 11i färger
Mi 11i kommer i tre utföranden. I skrivande stund finns endast den svarta och vita modellen att köpa i Sverige.

Mi 11i har fingeravtrycksläsare inbyggd i den sidoplacerade på-knappen istället för i skärmen. Du får inte Mi 11:s bonusegenskap där den också fungerar som pulsmätare. Annars är den snabb och pålitlig att använda. En annan sak som skiljer de två mobilerna åt är vattenskydd. Mi 11i har ip53-certifiering, vilket innebär att den tål stänk, men inte nedsänkning i vatten. Mi 11 har faktiskt ingen ip-certifiering alls. Innebär det att Mi 11i faktiskt är tåligare? Nej, toppmobilen sägs tåla lika mycket och lite till, men Xiaomi väljer att vara vaga med detaljerna.

Skärmen är en annan modell än i Mi 11, den har 1080p-upplösing istället för 1440p. Det tycker vi inte är någon stor nackdel, då det fortfarande är skarpt nog för att det inte ska gå att urskilja pixlar med blotta ögat. Den är täckt med Gorilla Glass 5 istället för nya Gorilla Glass Victus som Mi 11.

Utmärkt bildkvalitet

Skärmen levererar för övrigt egenskaper i absoluta toppklass, en amoled med stort färgomfång, stöd för hdr 10+, hög färgkorrekthet, perfekt kontrast och betraktningsvinklar, upp till 120 Hz bildfrekvens i dynamiskt läge och snabb avläsningsfrekvens för touch.

Den har hög toppljusstyrka upp till 1 300 cd/m2 i ett automatiskt anpassat solljusläge, och upp till ungefär 900 cd/m2 i normalläge. Vi finner överhuvudtaget ingen orsak att slå på solläget, då vi ändå får utmärkt tydlighet i skärmen i vårsolen.

Ljudet håller även det samma klass som Mi 11. Du får välbalanserad stereo med kraftfull och fyllig ljudbild. Vi tycker att Mi 11 levererar bättre ljud med mer detaljer i diskanten, men det här är också hög klass. Det är stöd för både Hi-Res Audio och Dolby Atmos. Stereospridning och surroundeffekt i media som stöder det är övertygande.

Xiaomi Mi 11i skärm
Den snygga och skarpa skärmen är en av höjdpunkterna.

Prestanda i toppklass

Med Snapdragon 888 under skalet, åtta gigabyte ramminne och snabb ufs 3.1-lagring finns det inget att klaga på vad gäller prestanda. Vi får förväntade toppresultat i alla våra benchmark-tester, till och med högre än Mi 11. Den har dock samma problem som alla Snapdragon 888-mobiler, med påtaglig värmeutveckling som sprider sig i chassit vid hög belastning, speciellt vid grafiktunga spel.

Av någon anledning låter inte Xiaomi oss köra vår grafikmätnings-appen 3dmark. De har en irriterande vana att blockera den i sina mobiler av okänd anledning. Men vi ser inte att den har några problem att köra grafiktunga spel med hög bildfrekvens.

Värmen kan göra den obekväm att greppa, det är således en klar fördel att ha den i ett skyddande skal. Om inte annat för att dölja dess rejält utstickande kamera på baksidan. Det är i stort sett samma kamerauppsättning som finns i Mi 11, en stor huvudsensor på hela 108 megapixlar, en vidvinkelkamera och en makro-kamera. Men flera detaljer är även här nedgraderade.

Huvudkameran har inte optisk bildstabilisator, vilket gör att vissa funktioner, som digital zoom, filmning och långexponerande nattläge, inte håller samma höga kvalitet. Annars tar den samma fina foton som Mi 11, med hög skärpa, fin dynamik och bra ljusupptagning även för kvälls- och nattfoto.

Xiaomi Mi 11i
Tre kameror i ett utstickande kamerahus. Här sitter också en extra mikrofon som ger möjlighet till riktad ljudupptagning och mikrofon-zoom när du filmar.

Fotar bra även i mörker

Den har ett långexponerande nattfotoläge som automatiskt aktiveras, men för inomhusfoto tycker vi inte att det behövs. Sensor och optik lyfter ändå upp ljusbilden bra, och det nästan helt utan brus. Med nattläget påslaget får du mer skärpa i detaljer på nära håll. Men bara om du är stadig på handen.

Vidvinkelkameran är av en enklare typ, med lägre upplösning och inte lika stor brännvidd. Den gör fortfarande ett bra jobb i dagsljus, med färgstarka bilder och rätt linskorrigeringen, men tappar en del i detaljåtergivning och har hård kontrast som gör att nyanser i mörka partier försvinner. Makro-linsen är densamma, med Xiaomis nya så kallade tele-makro-funktion, som gör att du kan få riktigt närgångna närbilder trots att du håller avstånd till motivet.

Batteriet i Mi 11i är marginellt större än i Mi 11 med sina 4 520 milliamperetimmar. Batteritiden ger oss dock mer marginal än så, tack vare skärmen med sin lägre upplösning. Det är inga jätteskillnader och det finns en del konkurrerande mobiler i premium-klass som håller längre, men när det räcker för aktiv användning från morgon till läggdags är det svårt att klaga.

En 33 watts snabbladdare medföljer, som fyller på batteriet till hälften på en halvtimme och från noll till 100 procent på ungefär en och en halv timme. Däremot får du klara dig utan trådlös laddning.

Xiaomi Mi 11i baksida.
Baksidan är dovt spegelblank. Det är riktigt snyggt, så länge du håller den ren från fingeravtryck.

Faller mellan stolarna

Gränssnittet är även här MIUI 12, med Android 11 i botten. Vi väntar fortfarande på den uppdatering till MIUI 12.5 som ska komma någon gång under våren med optimeringar och bättre anpassningsbarhet. Oavsett versionsnummer är MIUI ett visuellt snyggt gränssnitt med många smarta extra funktioner. Men också ett som är påträngande med bitvis omständlig navigering och en del onödigheter i såväl hantering som app-utbud.

Mi 11i känns som till exempel Samsung Galaxy S21 Plus, en mobil som kunde ha lyfts ut från utbudet och ingen hade märkt att den inte fanns. Den är bra på vad den gör, levererar hög kvalitet i de viktiga komponenterna, den rätta prestandan, rätta bild- och ljudkvalitéerna, en bra kamera och pålitlig batteritid.

Men den ligger så nära sin bättre och mer funktionsrika namne i pris att det är svårt att se varför du ska välja den här istället för en Xiaomi Mi 11. Kanske kan det bli mer intressant om Xiaomi släpper 128 gigabytes-versionen i Sverige och hyvlar av priset ytterligare. Nu är det för många små kompromisser för att Mi 11i ska kännas självklar.

Specifikationer  

Produktnamn: Xiaomi Mi 11i
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 megapixel tele-makro med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, gps, Galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänkskydd (ip53)
Batteri: 4 520 mAh, 14h 45min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 20h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36h samtal
Storlek: 16,37 x 7,64 x 0,78-1,1 cm
Vikt: 196 gram
Pris: Från 6 990 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 774 793 poäng
Geekbench 5: 3 618 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 130 poäng
3dmark Wild Life: Ej mätt
Läshastighet, lagring: 1 920,1 MB/s
Läshastighet, skrivning: 581,2 MB/s

Betyg: 4 av 5