Testad produkt: Ticwatch GTH
Pris: 731 kronor hos ComputerSalg

Mobvoi är tillverkaren bakom Ticwatch 3 Pro, en av de bästa smartklockorna just nu. Därför var vi nyfikna på Ticwatch GTH, en ny halvsmart klocka till pressat pris. Det är samma typ av enklare aktivitetsklocka som till exempel Xiaomi Mi Watch, Oneplus Watch och Amazfit GTS 2. Fast utan en del av deras funktioner och med en prislapp under 750 kronor.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Ticwatch GTH har många smarta hälsospårningsfunktioner och utmärkt användarvänlighet för dessa. Men tyvärr är inte lägstanivån hos andra funktioner hög nog. Även sensorer och spårning har tveksam pålitlighet. Ett lockande pris räcker då inte.

Positivt

  • Snygg och kompakt
  • Funktionsrik hälsospårning
  • Godkänd batteritid

Negativt

  • Tveksamma notifikationer
  • Svajig pulsmätare
  • Inte användbara träningspass

Skillnaden mellan dessa och Ticwatch GTH är att den bland annat saknar gps, nfc och wifi-möjlighet, och har mer begränsade möjligheter till positionering då den inte har barometer. Vad den i gengäld har är gott om sensorer för att övervaka din hälsa. Mobvoi kallar den just för en ”hälso-partner” istället för en tränings- eller aktivitetsklocka. Många av klockans inbyggda appar och funktioner har just med loggning och analys av kroppens status att göra.

Guide: Allt du bör veta innan du köper en smartklocka

Här finns pulsmätare och blodsyremätare, sömnanalys, sensor som mäter hudens temperatur, en app som analyserar stressnivå samt en app för avslappnande och pulssänkande andningsövning. I Mobvois mobilapp, en samlingsapp som också låter dig administrera andra Mobvoi-produkter som hörlurar och smarta pluggar till hemmet, får du bra överblick över din motions- och hälsostatus, som även kan aktivera påminnelser om att röra på dig, om du har ett stillasittande jobb

Givetvis finns här också stegmätning med möjlighet att ställa in dagligt mål. Tillsammans med gps:n på din mobil får du avståndsmätning för träningspass och uppmuntran när du passerat landmärken som en kilometer eller en halvmil på promenad eller löprundan. Appen har ett snyggt och hyfsat detaljerat rapportgränssnitt där du kan se din aktivitet dag för dag.

Ticwatch GTH health
Snygg och tydlig presentation av hälsostatus.

Begränsad för träning

Men någon utstuderad träningsklocka är det inte. Den har automatisk detektering av gång, löpning och cykling, och kan föreslå träningspass för det. Det finns ett tiotal andra träningspass för simning, rodd, fotboll med mera. Men exakt vad som skiljer dem åt är oklart. Allt vi ser är en timer, pulsindikator och en uppskattad kalorinivå. Några av dem låter dig logga intervaller, men det är allt.

Övriga funktioner i klockan är en väl fungerande mediaspelarkontroll till mobilen, larm för telefonsamtal, men inte samtalskontroll, manuell timer och stoppur, en snygg app med väderinformation och en enkel notifikationshanterare som visar rubriker, ofta opraktiskt korta, och utan möjlighet till interaktion.

Men de få funktioner den har, och själva klockan i sig, har ett snyggt och lättnavigerat gränssnitt, med en knapp på sidan och pekskärm med snabb respons. En anledning till att det är lättnavigerat är att det mesta i inställningsväg, förutom sådant som skärmljusstyrka och stör ej-läge, sköts från mobilappen istället för klockan. Det finns helt enkelt inte mycket att göra, utan det är bara information som ska visas.

Ticwatch GTH undersida
Den ljusa metallytan är temperatursensorn. Batteriet laddas med en liten tvåstiftsladdare med magnetlås. Den sitter tyvärr inte superstadigt, så du får ladda klockan med skärmen nedåt.

Snygg och bekväm

Klockan har typisk Apple Watch-liknande design, en rektangel med rundade kanter, matt aluminium i boetten och 2,5d-glas på ovansidan. Med följer ett enkelt men bekvämt armband i tpu-plast, som har standardfäste för att lätt kunna bytas ut.

Klockan är trevligt kompakt och passar bra på de flesta handleder. Den upphöjda cirkeln på undersidan, som rymmer sensorer, har ovanligt vass kant. Det påverkar inte komforten men lämnar påtagliga märken i handleden. I alla fall om du ska ha korrekt data från pulsmätare och termometer.

Vi märker också att även då är pulsmätaren inte helt konsekvent. Efter en kort rask promenad, som bör ha dragit upp pulsen en bit över 100-strecket, visar den initialt en puls runt 70, för att sedan sakta ticka upp till realistisk nivå. Loggade data är inte detaljerade nog på minuten, för att se om detta bara är ett presentationsproblem eller om den tillfälligt mätt uppåt väggarna fel.

Ticwatch GTH puls
Så här lugn var testaren definitvt inte.

Batteri för en till två veckor

En fördel med en enkel klocka som den här är att den har bra batteritid. Och här får du, trots ett litet batteri på bara 260 milliamperetimmar, cirka tio dagars driftstid med standardinställningar, vilket innebär att alla sensorer är igång för konstant loggning. Slår du av dem går det troligen att få ut mer, men det har vi inte testat. Efter fyra dagars användning hade vi tappat 38 procent, det verkar matcha de utlovade tio dagarna med viss marginal. Det är bra, även om en del konkurrenter är mer långlivade.

Det beror givetvis också på hur aktiv du är med skärmen. Klockan har inget alltid på-läge, men automatisk gyro-kontrollerad aktivering med ett handledsknyck fungerar stabilt. Klockan har ingen ljussensor, vid solljus behöver vi ställa upp ljusstyrkan manuellt ett steg för att den ska bli hanterbar.

Ticwatch GTH blir lite av en besvikelse för oss. Inte för att den egentligen är dålig. Men efter Ticwatch 3 Pro hade vi höga förväntningar som inte riktigt infrias. Den är väldesignad och överlag bekväm, har snyggt gränssnitt och bra batteritid. Den gör en del intressanta saker med hälsoövervakning och presenterar det snyggt.

Movboi app
I appen sköter du det mesta i inställningsväg, kollar aktivitetsloggar och kan välja bland ett 70-tal utravlor, eller bygga din egen..

Men när vi inte kan lita på sådant som pulsdata, när träningsfunktioner mest känns som en eftertanke, när presentation och funktion för notifikationer är undermålig, är det svårt att hålla entusiasmen uppe. Lågt pris till trots. Kanske går en del av det att förbättra med framtida uppdateringar, men i skrivande stund blir det inte tummen upp.

Specifikationer

Produktnamn: Ticwatch GTH
Tillverkare: Mobvoi
Testad: Maj 2021
Kommunikation: Bluetooth
Skärm: 1.55-tums tft, 360 x 320 bildpunkter
Storlek: 43,2 x 32,2 mm x 10,5 mm
Funktioner: Gyro, accelerometer, pulsmätare, blodsyremätare, sensor för hudtemperatur
Operativsystem: RTOS
Batteri: 260 mAh, cirka 10 dagar batteritid
Vattentäthet: 5 ATM
Kompatibilitet: Android, IOS
Rek. pris: 79,99 EUR (ca 811 kr)
Pris: 731 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 2 av 5