Testad produkt: Soundblaster Jam v2
Pris: Kostar 315 kronor hos Amazon Sverige.

Creatives nya hörlurar Soundblaster Jam v2 är ett par trådlösa on ear-hörlurar i samma stil som exempelvis Jays X-five eller Urbanears Plattan 2 Bluetooth. I jämförelse med dessa är dock Soundblaster Jam v2 bra mycket lättare med sin nätta vikt på 84 gram (Jays X-five väger 150 gram och Urbanears Plattan 2 Bluetooth väger 144 gram).

Betyg 4 av 5

Omdöme

Soundblaster Jam v2 är ett par billiga, mycket lätta och smidiga hörlurar som har bra ljud med tanke på storleken. De dras dock med några svagheter som att de inte är platt- eller vikbara, saknar sladdanslutning och har en bristfällig knapp-design.

Positivt

  • Lätta
  • Bra ljud
  • Bra batteritid

Negativt

  • Ej platt- eller vikbara
  • Ingen sladdanslutning
  • Ingen aktiv brusreducering
  • Dålig knapp-design
Denna lätthet är förstås en av Soundblaster Jam v2:s fördelar och gör dem smidiga att ta med sig och skönare att ha på huvudet. Men tyvärr är hörlurarna varken vikbara eller plattbara, vilket gör det lite svårare att få ned dem i väskan eller jackfickan.

Sitter skönt på huvudet

Soundblaster Jam v2 sitter skönt på huvudet även under längre användande, men kan skava ovanpå huvudet då de bara har oskyddad hård plast där. I alla fall för dig som (likt undertecknad) inte har särskilt mycket hår kvar. Över öronen sitter de dock skönt och är bra vadderade.

Knapparna är samlade på högra sidan av hörlurarna och består av en stor multifunktionsknapp, knappar för att höja och sänka volymen och en knapp för att slå på kraftfullare bas.

Multifunktionsknappen är stor, tydlig och lätt att trycka på, men knapparna för att höja och sänka volymen är små och sitter för nära den stora multifunktionsknappen. Mer än en gång under vårt test lyckades vi pausa musiken istället för att ända volymen för att knapparna var så svåråtkomliga. Att volymknapparna används för att hoppa fram och tillbaka i spellistan gör inte saken bättre.

Knappen för att slå på/av den kraftfullare basen är även den liten, men sitter i alla fall mer lättåtkomligt än volymkontrollerna. Och att med ett enkelt knapptryck kunna slå på en tyngre bas är en riktigt bra och användbar funktion!

Creative Soundblaster Jam v2
Knapparnas placering är inte optimal.

Bra ljud

Ljudet i Soundblaster Jam v2 är överlag bra, med eller utan bas. Visserligen inte riktigt lika bra som hos ovan nämnda Jays X-five eller Urbanears Plattan 2 Bluetooth, men inte långt ifrån. Och klart bättre än hos många true wireless in ear-hörlurar. De läcker dock ut en hel del ljud, vilket kan vara störande för omgivningen.

Soundblaster Jam v2 fungerar också utmärkt att ringa med. De dubbla mikrofonerna fångar upp ljudet bra och det är inga problem att höra vad som sägs varken för den som ringer upp eller för personen i andra änden av luren.

Batteritiden är upp till 22 timmar, vilket är bra för ett par så lätta lurar. Däremot finns ingen möjlighet att ansluta dem till mobilen via en ljudkabel, dör batterierna dör musiken.
Det finns också en app att ladda ned, men denna är tämligen meningslös och innehåller i princip bara en mediaspelare som är sämre än de flesta andra på marknaden.

Soundblaster Jam v2 har också ett konkurrenskraftigt pris, med sin prislapp under 500 kronor.

Specifikationer

Produkt: Soundblaster Jam v2
Testad: Maj 2021
Tillverkare/kontakt: Creative, se.creative.com
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Nej
Mikrofon: Ja
Anslutning via ljudkabel: Nej
Färg: Svart
Vikt: 84 gram
Vikbara: Nej
Plattbara: Nej
Batteritid: 22 timmar
Räckvidd: Upp till 15 meter
Cirkapris: Kostar 315 kronor hos Amazon Sverige.

Betyg: 4 av 5