Testad produkt: Huawei P Smart 2021
Pris: Från 1 622 kr hos Prisjakt.

Det har varit tyst från Huawei på mobilfronten i år. Med ett undantag, prisvärda P Smart har kommit i ny upplaga och heter just P Smart 2021. Fast den släpptes faktiskt redan i slutet av 2020, så den kanske ända ska räknas till fjolårets utbud.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Många av Huaweis mobiler har, sedan de blivit utestängda från Google Play, vägt upp det med extra bra andra egenskaper. Det kan vi tyvärr inte säga om nya P Smart. Med långsamt wifi och en kamera som inte håller vanlig hög Huawei-klass har den här mobilen inte tillräckligt mycket att erbjuda.

Positivt

  • Snygg, stor skärm.
  • Generöst med lagring.
  • Godkända prestanda.

Negativt

  • Bara wifi 4.
  • Ojämn kamera.
  • App-krånglet.

Huawei P Smart 2021 är en telefon med stora mått och hög vikt. Den främsta orsaken till det är en rejäl skärm på 6,67 tum som dessutom har relativt breda kanter runtom. Det kan vara en utmaning om du har för små händer, men passar den dig ligger den sedan bekvämt i handen med ett stadigt grepp. Baksidan är i blank plast med glasliknande yta som kan dra åt sig en hel del smuts och damm.

Annars är det riktigt elegant, speciellt med en iögonfallande kamerapanel på baksidan, med kromglänsande inramning. En orsak till att den är både bred och tjock är också att den rymmer ett stort batteri på 5 000 milliamperetimmar. Men det är det flera konkurrenter som också gör trots att de är kompaktare. Telefonen har fingeravtrycksläsare inbyggd i på-knappen, och den gör ett problemfritt jobb med att både registrera och känna igen de fingertoppar vi testar.

P Smart 2020 levererar en snygg bildupplevelse med en ips-skärm som har 1080p-upplösning, utmärkta betraktningsvinklar, fin intensitet i färger och överraskande bra kontrast. Det den saknar är höjd i ljusstyrkan. En solig dag får vi svårt att tyda skärmen utan att först hitta skugga.

Bra ljud för samtal

I botten sitter hörlursuttag och en mono-högtalare. Den levererar kraftfullt ljud med fokus på extra tydlighet i mellanregister. Det gör den bra som högtalartelefon, men är inte lika välrundad för musik och media, även om den inte gör bort sig då heller. Ljud i örat vid samtal är också högt och tydligt, om än vasst i tonen.

Prestandamässigt överraskar inte Huawei. P Smart 2021 drivs av tillverkarens egen Kirin 710-krets som ger oss väl godkända men inte direkt fantastiska prestanda. En del tunga appar, bland annat Huaweis egna App Gallery och Petal Search, får navigeringen att hacka.

Men med tålamod är den fullt användbar. Positivt är även att du får gott om lagring. 128 gigabyte inbyggt, och plats för mikro sd-kort på separat plats, så du behöver inte välja mellan det och ett extra sim-kort.

Uppkopplingen får både plus och minus. På 4g får vi bra signal i de flesta lägen och snabb anslutning. Även wifi får bra signalstyrka, men den är begränsad till wifi 4 och 2,5 GHz-bandet. Det känns tveksamt för en modern och annars så pass välutrustad mobil.

Huawei P Smart 2021

Många linser

Kamerorna i P Smart 2021 är fyra till antalet på baksidan. Huvudkameran på 48 megapixel tar snygga och skarpa foton i dagsljus, och de får ett extra lyft med ai-läge påslaget. Men de är inte helt felfria. Den har ibland problem att sätta fokus rätt, så du kan behöva ett extra klick eller två för ett motiv.

En vidvinkelkamera med åtta megapixel tar landskapsbilder med brett synfält, men med platta färger och missade detaljer på nära håll. Den är också rätt så förvirrande. Den levererar bilder med utmärkt perspektivkorrigering. Men det syns först när du fotat, i sökaren är det fortfarande fisköga.

Makro-kameran har vi inga klagomål på. Vi kommer relativt nära motivet, får bra skärpa och färgbalans. Men mer än två megapixel slutresultat hade varit trevligt. Roligaste kameran är faktiskt selfiekameran som både fotar och filmar snyggt och problemfritt, om än med viss överexponering.

Huawei hanterar Google-situationen

Det här är den första mobilen i P Smart-serien som kommer utan Google Play Services, vilket innebär att den saknar en handfull Google-funktioner som Assistent, Maps och framförallt appbutiken Play Store. Huawei har en egen appbutik där många av de appar du använder i vardagen finns, till exempel Bank ID, Swish, Tiktok och Microsoft Office. Men inte alla.

De har också en funktion i sitt EMUI-gränssnitt kallad Petal Search, som snabbt letar upp alternativa sätt att få tag på appar som inte finns i Huaweis butik. Så det allra mesta du vill ha går att installera, och appar du inte får tillgång till, som Google Youtube-app och vissa bank-appar, är tjänster som ju alltid går att komma åt via webbläsare.

Ibland sker det med så kallade quickapps, sajter designade för att ge en app-lik upplevelse och som EMUI kan installera år dig med snabbikon som om de vore vanliga appar. Allt det här kräver lite mer tålamod och kan vara förvirrande jämfört med enkelheten i Play Butik, men hanterbart för den som har god koll på Android-systemet i allmänhet.

Specifikationer  

Produktnamn: Huawei P Smart 2021
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Hisilicon Kirin 710A
Processor: 4 st Cortex-A73 2,2 GHz + 4 st Cortex-A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-G51 MP4
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9)
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 5.1, agps, nfc
Operativsystem: EMUI 10 baserat på Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 9 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,6 x 7,7 x 0,95-1,05 cm
Vikt: 206 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Aktuellt pris: Från 1 622 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 189 374 poäng
Geekbench 5: 1 321 poäng
Geekbench 5 en kärna: 298 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 077 poäng
Lagring, läsning: 315,8 MB/s
Lagring, skrivning: 191,4 MB/s

Betyg: 3 av 5