Testad produkt: Moto G50
Pris: Från 2 181 kronor via Prisjakt

Årets uppsättning av Motorolas mellanklass- och budgetmobiler i Moto G-serien har överraskat på flera sätt, till exempel med kraftfulla Moto G100. Nu har vi testat Moto G50, som bjuder på en snabb upplevelse på flera sätt. För det första är den föst ut med 5g-stöd i en riktigt låg prisklass. En del 5g-mobiler för strax under 4 000 har vi sett, men här pratar vi ytterligare en tusenlapp billigare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Så länge du inte ställer extra höga krav på bildkvalitet i skärmen och många kamerafunktioner så är det svårt att klaga på Moto G50. Du får en bekväm mobil som är snabb nog till det mesta, och 90 Hz i skärmen höjer upplevelsen. 5g i den här prisklassen är också unikt, om du bor där du kan utnyttja det.

Positivt

  • Snabb känsla med 90 Hz-skärm.
  • 5g till lågt pris.
  • Lång batteritid.
  • Bättre ljud än väntat.

Negativt

  • Lågupplöst skärm.
  • Måttlig ljusstyrka.
  • Ingen vidvinkelkamera.
M3 rekommenderar

Den har också en skärm med 90 Hz bildfrekvens, vilket ger mobilen en extra snärtig känsla i navigering och bläddring i dokument och på webbsidor. Det har även ännu billigare Moto G30, men i G50 kombinerar Motorola det med bättre processor och grafikkrets, vilket gör att fördelarna med en snabb skärm lyfts fram ännu mer. Den har snabb responstid och inte lika mycket släp i bilden som en del andra 90 Hz-skärmar i låg prisklass.

Skärmen är långt ifrån perfekt. Med 720p-upplösning har den inte samma detaljskärpa på nära håll som de 1080p-skärmar som sitter i de flesta konkurrenter, och ljusstyrkan är aningen för låg för hantering i solljus. Skärmen har också påtagliga skiftningar i kontrast och ljusstyrka vid olika betraktningsvinklar.

Håller du koll på vinklarna får du fortfarande en trevlig mediaupplevelse, och Moto G50 får extra pluspoäng tack vare bra ljud. Det är i mono via en högtalare i botten, men den levererar riktigt fin fyllighet, detalj i diskanten och bra klang för både musik, film och röst. För en budgetmobil är det klart över förväntan.

Bra fart i budgetklass

Det är inte bara skärmen och mobiluppkopplingen som är snabb. Moto G50 är över huvud taget en ovanligt pigg mobil för sin prisklass. Den drivs av en Snapdragon 480 5G, som vi senast såg i Nokia X20. Här i en budgetmobil passar den perfekt och ger tillsammans med Motorolas alltid avskalade Android-gränssnitt en konsekvent snabb upplevelse.

Det finns givetvis krävande appar, webbsidor och dokument som utmanar den, men det mesta vi gör från webbsurf, fotografering, sociala appar och mediaströmning går smidigt. Att uppkopplingen levererar hög fart hjälper givetvis. Inte minst över 5g, men även uppkopplingen på 4g och wifi-mottagningen är stabil och till synes problemfri.

Moto G50

Motorola-mobilernas rena gränssnitt, Android 11 med endast ett fåtal tillägg som möjlighet till extra geststyrning, animerade bakgrunder och egen kameraapp, gör det också snabbt och lätt att hantera.

Precis som många andra Moto och även Nokia-modeller har den en separat knapp för att starta Google Assistent. Den sitter placerad precis ovanför volymknapparna, och kan därför vara lätt att komma åt av misstag initialt. Eftersom den har en annan form än resten av knapparna är det dock lätt att lära sig att känna igen den med fingertoppen.

Enkel kamera utan bredd

Moto G50 har en enkel kamerauppsättning, och har skippat den vidvinkel som ett flertal andra mobilen i prisklassen har. Den har tre linser, varav en enbart används för djupseende. De som du aktivt fotar med är en 48 megapixel huvudkamera och en fem megapixel makro. Bägge tar väl godkända bilder i dagsljus.

Huvudkameran har snabb fokus och ljushantering som sällan träffar fel, så länge du inte vill zooma in på pixelnivå. Då framträder ett visst grundbrus i bilder, liksom skuggeffekter orsakade av ett skärpefilter. I mörka miljöer behöver du en stadig hand då fokus blir påtagligt långsam, men med ett nattfotoläge kan du även här få riktigt snyggt slutresultat.

Som många andra telefoner numera har Moto G50 ett stort batteri på 5 000 milliamperetimmar. Och den lyckas med det utan att vara överdrivet stor i måtten. Dess blanka plastbaksida med rundade kanter är bekväm att greppa och dess kameror sticker bara ut marginellt.

Batteriet räcker riktigt länge. Processor och system håller strömförbrukningen väl optimerad och det faktum att telefonen har en 90 Hz-skärm vägs upp av dess lägre upplösning. Bildfrekvensen är dessutom dynamisk, så den kör bara på 90 Hz vid behov. Vi får ut 15 till 20 timmar aktiv användning, eller ett par dygn av mer sporadisk användning. Att ladda ett så stort batteri med den medföljande tio watts-laddaren tar dock sin tid, så det blir till att plugga in den på natten.

Specifikationer  

Produktnamn: Moto G50
Testad: Maj 2021.
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 480 5G
Processor: 2 st Kryo 460 Gold 2 GHz + 6 st Kryo 460 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum ips, 720 x 1600 bildpunkter (20:9), 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel makro + djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, gps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 20 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,5 x 7,5 x 0,9-1 cm
Vikt: 192 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: Från 2 181 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 286 348 poäng
Geekbench 5: 1 611 poäng
Geekbench 5 en kärna: 506 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 451 poäng
Lagring, läsning: 531,8 MB/s
Lagring, skrivning: 247,1 MB/s

Betyg: 4 av 5