Testad produkt: Realme 8
Pris: Från 2 085 kronor via Prisjakt

2022-10-20: Uppdaterad med aktuellt pris

Realme debuterade officiellt i Sverige förra året med en handfull modeller, alla med en sak gemensamt; mycket prestanda och funktion till ett riktigt bra pris. I år har de släppt två nya modeller i Sverige: Realme 8 och Realme 8 Pro. Här testar vi den billigare av de två.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Realme 8 imponerar med pigga prestanda, snyggaste bildskärmen i prisklassen, utmärkt batteritid och en kamera som gör det viktigaste mycket bra. Hade den haft bättre högtalare och vidvinkelkamera hade det kunnat bli full pott.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Amoled-skärm.
  • Utmärkt batteritid och snabbladdning.
  • Lätt och bekväm.

Negativt

  • Lägre klass på högtalare.
  • Medioker vidvinkelkamera.
  • Varm vid batteriladdning.
M3 Bäst i test

Skillnaden på de två modellerna är inte extremt stora. De har samma format och konstruktion, samma bildskärm och samma grundfunktioner, men varierar i vissa specifikationer och även till viss del i design. Där Realme 8 Pro överraskade med grovt matt plastbakstycke har Realme 8 ett mer traditionellt bakstycke där plasten försöker efterlikna böjt glas. Och den gör ett bra jobb med det, kvalitetskänslan är hög.

Mobilen finns i tre färger, alla i silvriga och gråsvarta toner. Två av dem har en Realme-slogan ”Dare to leap” skrivna i jättebokstäver på baksidan. Vill du ha något mer diskret ska du hålla utkik efter den som har färgen Punk Black, som istället är jämnsvart.

Vi brukar vara tveksamma till fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen i en så här billig mobil, men här fungerar både registrering och upplåsning pålitligt. Faktiskt bättre än med Realme 8 Pro där vi hade klara problem med den, trots att de bör ha exakt samma hårdvara. Kanske har det hunnit ske en mjukvaruuppdatering för detta sedan vi testade det senast.  

Bra prestanda och amoled-skärm

Systemkretsen Mediatek Helios G95 har bättre inbyggt stöd för biometri än Snapdragon 720G i Pro-modellen. Prestandamässigt drar de nästan jämnt, vilket är ett väldigt gott betyg för Realme 8, och gör den till den klart mest kraftfulla mobil vi sett i denna budgetklass. Den ser till och med ut att vara vassare på spelgrafik än Pro-modellen.

Realme 8

En av de mest intressanta sakerna med Realme 8, utöver den bra prestandan, är dess bildskärm. Det är en 6,5 tums 1080p-skärm av amoled-typ. Det är mycket sällsynt i så här billiga mobiler. Med den får du bra kontroll på färgerna och perfekt kontrast. Det märks dock att även det här är en budgetskärm. Den har inte färgomfånget hos amoled-skärmar i mellanklassmobiler.

Ljusstyrkan hade gärna kunnat vara aningen högre. Den räcker för det mesta till tack vare den skarpa kontrasten, men direkt infallande solljus blir för mycket för den att hantera. Realme 8 har en enkel högtalare monterad i botten. Den är det som mest påminner oss om att vi är i budgetklass. Det låter godkänt bra, men tunt i bastonerna.

Fyra kameror, en riktigt bra

Realme 8 har precis som Realme 8 Pro fyra kameralinser på baksidan, arrangerade i en snygg liten kvadrat i ena hörnet. Huvudkameran på 64 megapixel tar skarpa och neutrala bilder med mycket detaljer. Även en digitalzoom på 2x ser skarp ut men högre än så är det ingen vits att zooma.

Huvudkameran kompletteras av en vidvinkellins på åtta megapixel. Den håller inte lika hög kvalitet och ger oss bilder med lägre färgomfång och tendens till överdrivet varm färgtemperatur. Slutligen får du en makrolins med två megapixels sensor. Den gör ett plikttroget jobb, men du kommer inte önskvärt nära motivet innan den tappar fokus. Fjärde linsen tillhör en stödkamera för djupseende, som ger huvudkameran bra möjlighet till bokeh-effekt i ett porträttläge.

Realme 8 har ett stort batteri på 5 000 milliamperetimmar som tillsammans med strömsnålheten i amoled-skärmen ger den utmärkt batteritid. Vi kan strömma film i över 20 timmar, och kan surfa och använda sociala appar nästan lika länge. På den punkten är dock Realme 8 Pro ännu bättre, trots mindre batteri. Troligen är inte Mediateks systemkrets lika energieffektiv. Men det gör inget då det här fortfarande är mycket bra. Batteriet går också att ladda föredömligt snabbt, med en medföljande 30 watts laddare.

Telefonen kör Android 11 med Realmes egna gränssnitt Realme UI. Det är grafiskt rent och snabbnavigerat, och är inte överbelastat med extra appar och onödigheter som kommer i vägen. Facebook är av någon anledning förinstallerat, men det är det enda vi skulle kalla för bloatware. Du får även en hel del extra verktyg och alternativ att anpassa din upplevelse med.

Specifikationer  

Produktnamn: Realme 8
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Mediatek Helio G95
Processor: 2 st Cortex-A76 2,05 GHz + 6 st Cortex-A55 2,0 GHz
Grafik: Mali G76 MC4 900MHz
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9)
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med Realme UI 2.0
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 20 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,05 x 7,4 x 0,8-1 cm
Vikt: 177 gram
Rek. pris: 2 290 kr
Aktuellt pris: Från 2 085 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 323 388 poäng
Geekbench 5: 1 662 poäng
Geekbench 5 en kärna: 528 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 654 poäng
Lagring, läsning: 531,8 MB/s
Lagring, skrivning: 247,1 MB/s

Betyg: 4 av 5