Testad produkt: Xiaomi Redmi Note 9
Aktuellt pris1 800 kr hos Proshop.

I väntan på att nya Redmi Note 10 officiellt ska börja säljas i Sverige är det föregångaren som är Xiaomis mest intressanta mobil i budgetklass. Och den har dessutom ett extra lockande pris. Du får en Redmi Note 9 med hela 128 gigabyte lagring för under 2 000 kronor i butik.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Har du tålamod med en skärm som inte är bäst i klassen och en telefon som är bred att greppa, så finns det mycket att gilla med Xiaomi Redmi Note 9. Den är snabb, bjuder på bra prestanda, lång batteritid, stabilt bra kameror och extra lagring till ett riktigt lockande pris.

Positivt

  • Goda prestanda.
  • Stort batteri.
  • Bra kvalitet i alla kameror.
  • Mycket lagringsplats.

Negativt

  • Halvdan skärmkvalitet.
  • Bred att greppa.
  • Något plastig känsla.
M3 rekommenderar

Redmi Note 9 är en massiv mobil med breda mått, tjocklek på nära en centimeter och vikt på precis under två hekto. Den är välbyggd men inte utan en påtaglig budgetkänsla i det snygga men plastiga bakstycket som omsluten den även på sidorna och som möts av en upphöjd glasyta på framsidan. Telefonen säljs i en handfull färger, där den gråblå Interstellar Grey är vanligast förekommande i butiker. Vi föredrar dock den gröntonade Forest Green.

Telefonen har en fyrkantig, centralt placerad kamerapanel på baksidan. Det gör att den kan ligga på ett bord utan av vicka, vilket är ett plus. Det gör att vi slipper fundera på att trä på ett skal som gör den ännu tjockare och bredare. Det här kan redan vara en för stor mobil för många användare. Under kameran sitter en diskret placerad fingeravtrycksläsare som gör ett snabbt och säkert jobb.

En stor mobil har dock utrymme för mycket under skalet. Här ryms bland annat ett stort batteri på dryga 5 000 milliamperetimmar. Det är dock inte Redmi Note 9 unik med. Flera nya telefoner i prisklassen har liknande batterier, och vissa, som till exempel Realme 8, lyckas med det och är samtidigt betydligt mer kompakt och behändig.

Riktigt stor skärm

Med så stort batteri har vi högt ställda förväntningar på batteritiden och överlag lever Xiaomi upp till dem. Det är inte riktigt lika långlivat som en del andra mobiler med så stora batteri, men Xiaomi gör inte bort sig. Speciellt med tanke på att en sak i den troligen drar lite extra energi.

Redmi Note 9

Den huvudsakliga orsaken till de stora måtten är nämligen att Xiaomi ville ha in en riktigt stor skärm. Den är inte lika avlång som de 20:9-skärmar som blev allt vanligare under 2020, men är i gengäld ett par millimeter bredare, vilket direkt märks i greppet. Skärmen är en 1080p-panel av ips-typ med ett litet hål för selfie-kamera i övre vänstra hörnet.

Skärmen har bra kontrast för en ips-panel, men ligger efter på andra punkter. Färgomfånget är som bäst halvstort i mättat läge, och det är påtagliga skiftningar i vitbalansen i olika betraktningsvinklar. Ljusstyrkan är inte heller särskilt hög, så i utomhusljus kan läsbarheten bli en utmaning.

Ljudet är en nivå bättre. Telefonens monohögtalare i botten levererar rent och snyggt ljud för både tal, musik och media, men den där riktiga fylligheten i mellanregister och bas uteblir. Allra bäst är den som högtalartelefon eller för att till exempel lyssna på ljudböcker och poddar, för den återger just röster utmärkt.

Bra prestanda för pengarna

Systemkretsen i Redmi Note 9 är en Mediatek Helio G85, som presterar bra i denna prisklass, med två snabba och sex långsamma kärnor som tillsammans ger telefonen både kraft nog att köra mer krävande appar och mycket utrymme för multitasking. Du får som sagt generöst med lagringsutrymme, men kanske hade extra ram-minne utöver de vanliga fyra varit att föredra istället.

Skulle du behöva ännu mer lagringsplats går det att utöka med mikro sd-kort och du kan ha både dubbla sim-kort och extra sd-kort i samtidigt. För övrigt får du Xiaomis vanliga funktionsrikedom i Redmi-serien, med både ir-sändare framtill och fm-radiomottagare. Gränssnittet MIUI är som alltid fyllt med små extra appar och funktioner som kan vara praktiska om du tar dig tid att lära dig dem. Men det kan också vara ett system som tar extra tid att sätta sig in i för den ovane.

Redmi Note 9 har en kompakt uppsättning kameror, fyra till antalet. Som vanligt i budget- och mellanklass innebär det att kamera nummer fyra bara är en stödkamera för djupseende. Aktiva kameror är en huvudkamera på 48 megapixel, en vidvinkel på åtta megapixel och en två megapixel makrokamera.

Hög lägstanivå på foton

I dagsljus fotar kameran snabbt, skarpt och snyggt, med neutral och verklighetstrogen färgåtergivning. Dynamiken är inte i klass med toppmobilernas kameror, och svarta ytor i bilden kan bli blekare och tappa nyansering. Det är också ett svagt brus i alla bilder på nära håll. Men överlag ser det bra ut. Redmi Note 9 klarar sig också bättre i mörka miljöer än de flesta budgetkameror.

Vidvinkelkameran gör även den ett bra jobb med färger och ljus vid dagsljusfoto. Den saknar dock detaljskärpa och tappar kvalitet vid kvälls- och nattfoto. Makrokameran är annorlunda jämfört med de flesta i budgetklass då den har autofokus istället för fast fokuspunkt. Det gör att du får mer flexibilitet i hur du fotar, och lättare att få skarp bild.

Redmi Note 9 är på väg att ersättas av en nyare och uppgraderad modell, men den kommer troligen att kosta mer när den landar i svenska butiker senare under året. Därför kan Redmi Note 9 vara värd att ha i åtanke som alternativ. Det är lite synd att den inte är uppdaterad till Android 11, annars känns den riktigt modern.

Specifikationer  

Produktnamn: Redmi Note 9 128 GB
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Helio G85
Processor: 2 st Cortex-A75 2 GHz + 6 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G52 MC2
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,53 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter (19,5:9)
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ir, fm-radio
Operativsystem: Android 10 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 020 mAh, 13 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,2 x 7,7 x 0,9-1,1 cm
Vikt: 199 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: 1 800 kr hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 227 099 poäng
Geekbench 5: 1 316 poäng
Geekbench 5 en kärna: 360 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 344 poäng
Lagring, läsning: 324,6 MB/s
Lagring, skrivning: 272 MB/s

Betyg: 4 av 5