Uppdaterad: 31/1 2023 med nya priser och byggsatser.

Ständigt aktuella, aldrig omoderna. Lego har engagerat och roat både barn (och vuxna) sedan tidernas begynnelse. Nåja, i alla fall från år 1932 då fenomenet såg dagens ljus. 1958 lanserades Lego som vi känner det och bitarna som tillverkades det året är kompatibla med dagens Lego. Sedan dess har tillverkarens plastbitar varit en stapelvara i varje hem där det har funnits barn.

Lego utvecklas hela tiden och har en fingertoppskänsla för att alltid presentera byggsatser baserade på aktuella liksom populära nostalgiska ämnen. Numera finns det även mängder av coola Lego-byggsatser för vuxna. Här är Legobyggsatser att skriva upp på önskelistan till tomten.

The Force is strong with this one

Lego Death Star Trench Run

Återskapa det episka slutet på filmen som skapade hela Star Wars-universumet i Lego-format. Lukes X-Wing jagas av Darth Vader och två andra Tie-fighters mot en otroligt detaljerad bakgrund föreställandes Dödsstjärnans dike. Det här dioramat passar perfekt i hyllan hos alla Star Wars-fans. Rekommenderad ålder är 18+ för den här byggsatsen på 665 bitar.

Pris: 655 kronor hos Webhallen

Tidsmaskin med stil

Lego Back to the Future Delorean

Få bilar i filmhistorien har lyckats bli lika berömda som Tillbaka till framtidens Delorean DMC-12. Nu kan du skaffa dig den här klassikern i Lego-version, med öppningsbara måsvingedörrar. Bilen går att bygga ihop med ett antal olika detaljer, för att representera de olika stadierna i trilogin. Vill du ha ”blixtkroken” från slutet av första filmen, eller tycker du att Mr. Fusion passar bättre på bilen? Rekommenderad ålder för bygget är 18+. Skulle du lyckas få upp bilen i cirka 140 kilometer i timmen när du väl satt ihop de 1 872 bitarna, har vi hört att du får se ”some serious shit”.

Pris: 1 995 kronor hos Webhallen

Schakta loss

Lego Caterpillar D11 bulldozer

Det här är en otroligt detaljerad Lego-modell av schaktmaskinen Caterpillar D-11. Detaljerna går ner på nivån att kunna justera spänningen i larvfötterna. Modellen drivs av fyra motorer, och du kan styra maskinen och dess olika delar via app. Bygget består av 3 854 bitar, och lär ta bra många timmar. När du väl är färdig kommer du ha en bulldozer som är 57 centimeter lång, 37 centimeter bred och 26 centimeter hög. Vi har full förståelse för om du börjar nynna på ”Stora maskiner…” under bygget.

Pris: 3 896 kronor hos Amazon Sverige


The Razor Crest

Lego Star Wars Razor Crest

Razor Crest må nu bara vara ett minne blott i tv-serien The Mandalorian, men du kan föreviga skeppet med den här Ultimate Collectors Series-bygget. Fyra stycken minifigurer följer med, däribland Din Djarin själv, och självklart även den lilla gröna bebin Grogu. Den detaljerade interiören sträcker sig över två däck, med bland annat cockpit och förvaringsutrymme för prisjägarens byten. Vill du ha en modell föreställande skeppet i det tillstånd den sist sågs i i tv-serien kan hälla ut de 6 187 bitarna på valfri plats och bara lämna dem där, men bygger du ihop byggsatsen kommer du ha ett rymdskepp som är hela 72 centimeter långt.

Pris: 5 795 kronor hos Webhallen


Central Perk

Lego Central Perk

Återupplev dina minnen med vännerna Rachel, Monica, Chandler, Joey, Ross och Phoebe och deras möten på Café Central Perk i New York. Detta konstverk som består av 1 079 delar är ett måste för alla hardcore-fans av tv-serien. Samla ihop kompisgänget för en helkväll med nostalgiska förtecken. Från 16 år och uppåt.

Pris: Kostar 660 kronor hos Amazon Sverige


Hemligheternas kammare

Lego Hemligheternas kammare

En spännande byggsats med potential att trollbinda alla som gillar filmerna om Harry Potter. Autentiskt detaljerade rum för att återskapa kända filmscener och iscensätta massor av egna magiska äventyr. Flera funktionsspäckade rum och välkända minifigurer ger barnen oändliga möjligheter att iscensätta favoritscener från filmerna eller hitta på egna berättelser. Byggsatsen innehåller flera av de populära karaktärerna, som Harry Potter, Ginny Weasley, Tom Dolder, Albus Dumbledore och den självlysande Nästan Huvudlöse Nick. Lego Harry Potter Hogwarts: Hemligheternas kammare är rekommenderat från 9 år och uppåt.

Pris: Kostar 1 299 kronor hos Amazon Sverige


President för en dag

Lego Vita huset

Bygg en av världens mest ikoniska byggnader – residenset och arbetsplatsen för USA:s president, beläget på adressen 1600 Pennsylvania Avenue i USA:s huvudstad Washington: Vita huset. Modellen är 47 centimeter bred kan delas i tre delar för närmare inspektion. Full med autentiska detaljer och passar såväl demokrater som republikaner.

Pris: Kostar 995 kronor hos Webhallen


Härska över universum

Lego Infinity

Infinity-handsken är ett utmanande byggprojekt med en sann Marvel-känsla. Denna Lego-kopia av Thanos ikoniska Infinity-handske från Marvels Avengers-filmerna kommer givetvis med oändlighetsstenarna som var och en av ger ägaren kontroll över universum. Handsken, med rörliga fingrar, består av totalt 590 delar och är den ultimata presenten till alla Marvel-fans över 18 år.

Pris: Kostar 737 kronor hos Amazon Sverige


Darth Lego

Darth Vader Lego

Pryd hyllan där hemma med Sithlordernas mörka herre Darth Vader. Darth Vaders hjälm är i kompakt storlek och har ett visningsställ med namnskylt (om nu någon inte vet vem han är…). Den här utgåvan är designad för vuxna. En fantastisk gåva till dig själv eller någon annan som gillar kreativa utmaningar.

Pris: Kostar 704 kronor hos Proshop


LamboLego

Lamborghini Lego

För dig som verkligen gillar att pilla med Lego. Lamborghini Sián FKP 37 är i skala 1:8 och är fullspäckad med autentiska detaljer. Faktum är att den här byggsatsen möjliggjordes genom ett nära samarbete med Lamborghinis designers och ingenjörer. Över 3 600 delar lär hålla dig sysselsatt genom de längsta lågtrycken som passerar oss.

Pris: Kostar 3 595 kronor hos Proshop


Ninlego

Nintendo Lego

Återskapa det klassiska Super Mario Bros-spelet med det här coola Nintendo Entertainment Systemet i Lego. Placera spelkassetten i den klossbyggda konsolen. Vrid ratten på retro-tv:n och en 8-bitars Mario kommer att röra sig över ”skärmen”. Den här har fullt med realistiska detaljer, inklusive ett öppningsbart fack med låsfunktion för spelkassetten och en handkontroll med kabel och kontakt. Med konsolen följer en byggbar retro-tv och en platt 8-bitars Mario figur på den rullande skärmen. Med 2 646 delar kan du spendera en liten evighet på att knåpa ihop den här byggsatsen.

Pris: 2 283 kronor hos Amazon Sverige